Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wynajem gruntu pod fotowoltaikę

staszek-

Recommended Posts

Jak ktoś ma 2 panele na dachu to myje karcherem do okien.

Bez przesady, a ile razy do roku myje się te panele 1 do 2, takie są zalecenia(pozną wiosna po pyleniu i na jesień). Mocne, nieodpowiednie detergenty zmatowią szkło, skutek odwrotny do zamierzonego, więc w takim przypadku lepiej w ogóle nie dotykać. Myjka ciśnieniowa może zniszczyć silikon na styku ramka - szkło, co przyczynić się może do powstania prądów upływu.

Pierwsze mycie po pyleniu sosen (późna wiosna), później jak rolnicy wykaszają pola (czerwiec - sierpień) i przed zimą. I jeśli nie pada i panele zawalone zwyczajnie z węża leję. Oczywiście mam też panele nie myte od 5 lat i działają. Jednak na takie strome dachy nie wchodzę może w tym roku rozstawie rusztowanie i je ogarnę.

• 4 weeks później...
Wiem, takie pytanie dotyczące paneli na gruncie, czy mikroinstalcję tj. do 10 kwp można postawić na gruncie rolnym RIII, jest to część działki na której stoi mój dom. Niby instalacja może być na dachu lub na gruncie, ale czy na rolnym też ? Czytałem artykuł , że może, ale tylko nie stal związane z gruntem - na bloczkach betonowych. Nie będzie to tzw. farma tylko mikroinstalcja.

Wiem, takie pytanie dotyczące paneli na gruncie, czy mikroinstalcję tj. do 10 kwp można postawić na gruncie rolnym RIII, jest to część działki na której stoi mój dom. Niby instalacja może być na dachu lub na gruncie, ale czy na rolnym też ? Czytałem artykuł , że może, ale tylko nie stal związane z gruntem - na bloczkach betonowych. Nie będzie to tzw. farma tylko mikroinstalcja.

Twoja ziemia to kto Ci ma zabronić? Przy zgłaszaniu do ZE nie podaje się rodzaju gruntu ani, nie występuje się o pozwolenie na budowę. ;)