gizmo1970 12.04.2021 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2021 Witajcie,palę tym kotłem już ósmy sezon. Kocioł spala zadawalająco różne ekogroszki. Od kilku lat nabrzmiewa jeden problem z którym nie potrafię się uporać. W skrócie, w kanale nawiewowym pod palnikiem gromadzi się coraz większa ilość "piasku" i muszę coraz częściej odkręcać dolną klapę i udrażniać kanał. Na początku wystarczyło zrobić to raz na sezon, potem dwa razy, potem co dwa miesiące, raz w miesiącu a obecnie dwa razy w miesiącu, bo gdy tego nie zrobię ilość zbiera się tego taka, że kanał zapycha się zupełnie. Proces ten postępuje powoli od jakichś 5-ciu lat. Jak wygląda ten "piasek" - to jest drobny ekogroszek - piasek i grudki wielkości kilku milimetrów. Jakiś małych spieków czy spalonych frakcji praktycznie w tym nie ma - same czyste paliwo. Nie ma znaczenia jakim palę ekogroszkiem i czy kopczyk jest większy czy mniejszy, czy nie ma go wcale. Ostatnio na jakimś zdjęciu z czyjegoś przeglądu kotła zobaczyłem dziurawe kolanko i od razu sobie pomyślałem, że może i u mnie zrobiła się gdzieś taka dziurka/nieszczelność, które się powoli powiększa...Spotkaliście się kiedyś z takim objawem ? Mam w planach na koniec tego sezonu wyjąć ślimak i rozkręcić wszystko żeby zobaczyć w jakim jest stanie, ale zanim to zrobię przydałyby mi się jakieś rady.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 12.04.2021 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2021 To jest chyba przyczyna zużytego ślimaka, przy podawaniu ekogroszku mieli go. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gizmo1970 12.04.2021 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2021 Czyli ślimak albo kolano... albo jedno i drugie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 12.04.2021 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2021 Prędzej ślimak bo ślimak się wyciera i zmniejsza swoją średnicę i dlatego może mielić ekogorszek. Najlepiej byłoby gdybyś wyciągnął ślimak i zobaczył jak wygląda albo jeszcze lepiej porównał go z nowym, wtedy będziesz widział różnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts