Zubr86 12.04.2021 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2021 Witam Kończymy powoli przebudowę poddasza nieużytkowego w użytkowe, obecnie szlifuję widoczne elementy więźby dachowej, słupy, płatwie, miecze i jętki. Zacząłem od papieru 40, gdyż drewno rok temu przyszło prosto z tartaku, następnie użyję papieru 120, chcemy uzyskać efekt gładkiej ale nie idealnej powierzchni. Niektóre łączenia np. gdy płatew składa się z dwóch elementów zaszpachlowałem, moim zdaniem nie wyszło to super ale gorzej byłoby zostawiać te szpary, naturalnych pęknięć nie ruszamy. Moje pytani: czym wykończyć drewno, zabezpieczyć? Po głowie chodzi nam lakier, mogłoby to być coś co podkreśli słoje ale nie zmieni koloru drewna, tego byśmy nie chcieli, powierzchnia ma być naturalna, matowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka Bobek 12.04.2021 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2021 Budujący tu Anonim zatosował w tym celu angielski produkt marki Fiddes : Fiddes hard wax oil. On ma drewno modrzewiowe, też zależało mu na zachowaniu naturalnej barwy na długi czas. Zdjęcia sufitu przed i po znajdziesz w jego Dzienniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts