domsat 13.04.2021 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 Jestem zwolennikiem domoautomatyki, ale ....tu cytat z miesięcznika Elektronik 4/2021 z artykułu o bezpieczeństwie IoT:"Kradzież danych... za pomocą żarówki!Następnym celem hakerów mogą być inteligentne żarówki. Specjaliści, którzy przeanalizowali możliwości w zakresie wykorzystania tych urządzeń przez przestępców, doszli do wniosku, że są spore. W związku z tym bowiem, że mogą się one komunikować ze smartfonami za pośrednictwem podczerwieni, tą samą drogą również hakerzy mogą odczytywać dane z zainfekowanego złośliwym oprogramowaniem urządzenia mobilnego. Atak ułatwia to, że podłączenie się do smart żarówki nie wymaga zazwyczaj żadnej autoryzacji, więc każda, w tym hakerska, aplikacja mobilna jest w stanie się z nią bez problemu skomunikować.W razie zhakowania systemu automatyki domowej można oczekiwać jeszcze innego rodzaju doświadczeń, o czym przekonują się kolejni ich użytkownicy. Przykładem jest historia pary ze Stanów Zjednoczonych. Na skutek wycieku danych uwierzytelniających hakerzy włamali się do sieci Wi-Fi, a potem do instalacji inteligentnego domu na różne sposoby przez jakiś czas ich nękali. Wśród przykrości, na jakie została narażona para, było rozregulowanie termostatu, włączanie głośnej muzyki i emisja komunikatów głosowych nieznanych im osób. " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 13.04.2021 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 Podczerwień w telefonie w 2021r i do tego jeszcze do komunikacji z żarówkami? Autorzy tego miesięcznika chyba myślą, że telegazeta to Internet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.04.2021 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 W związku z tym bowiem, że mogą się one komunikować ze smartfonami za pośrednictwem podczerwieni, tą samą drogą również hakerzy mogą odczytywać dane z zainfekowanego złośliwym oprogramowaniem urządzenia mobilnego. Jakie znasz żarówki sterowane podczerwienią? Nie chodziło o Zigbee? I news sprzed grubo ponad roku - sporo wtedy było o tym w mediach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 13.04.2021 23:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 Oczywiście, że są sterowane podczerwienią. Tanie chińczyki oraz taśmy led/ RGB mają sterowniki na pilota podczerwieni. Automatyka domowa steruje osprzętem rtv i oświetleniem poprzez główny węzeł IR nadawczo odbiorczy np Broadlink. Co prawda aktualnie można tanio kupić sterowniki zigbee/443/868Mhz/2,4G itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.04.2021 00:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2021 (edytowane) Oczywiście, że są sterowane podczerwienią. Tanie chińczyki oraz taśmy led/ RGB mają sterowniki na pilota podczerwieni. Pilot powiadasz... I to pozwala "odczytywać dane z zainfekowanego złośliwym oprogramowaniem urządzenia mobilnego."? Które konkretnie żarówki? Bo jakoś na Ali nie mogę znaleźć na IR. " ze smartfonami za pośrednictwem podczerwieni," też jest kłopot. Edytowane 14 Kwietnia 2021 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
isom 14.04.2021 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2021 Człowiek się uczy całe życie i tu dowiedziałem się jak bardzo do przodu poszła technologia IR Nie dość, że można odczytywać dane z urządzeń mobilnych , to jeszcze jak radykalnie musiał się zwiększyć zasięg tego IR. Ja jak wyjdę do innego pokoju z pilotem to już nie włączę TV a tu proszę nie dość że jest zasięg to jeszcze wrażliwe dane lecą przez te diody IR Ciekawe kiedy zrobią bramy sterowane podczerwienią , skoro tak się poprawiło z zasięgiem )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 19.04.2021 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2021 przecież nowsze telefony też maja IR, xiaomi daje prawie w każdym modelu, darmowy soft do obsługi bardzo dużej liczby urządzeń. A zasięg zwiększasz mocą, soczewką i pasmem. Swego czasu miałem na attiny sniffer podczerwieni, wyłączał wszystkie odbiorniki w sklepach w zasięgu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.04.2021 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2021 (edytowane) przecież nowsze telefony też maja IR, xiaomi daje prawie w każdym modelu Wg tej wyszukiwarki zaledwie <9% modeli dostępnych w Polsce ma IrDA. Jakimi żarówkami można tą drogą nimi sterować? Świecić oczywiście można IR blasterem wielkiej mocy - ale jak "podsłuchać" komunikację między telefonem a żarówą w domu, żeby ją zhackować? Mam broadlinka RM2 mini- i trzeba dosyć blisko i dobrze w niego celować pilotem, żeby "nagrać" sygnał. I tyle - to nie jest komunikacja dwustronna. Jak nagram sygnał, to moge go odtworzyć. Nie mogę wydać innego polecenia, niż zaprogramowałem. Owszem, jak ktoś "podsłucha" - to może mi wyłączyć czy włączyć TV albo klimę. Ale do tego nie trzeba podsłuchiwania - katalog popularnych sprzętów jest w każdej apce. I trudno to nazwać hackowaniem. Edytowane 19 Kwietnia 2021 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts