michal.bdg 13.04.2021 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 Witam, wiem ze jest w sieci cala masa informacji ale czasem ciężko wyszukać i zebrać w calosc istotne informacje. Jest ogólna informacja zalac roztworem glikolu ale wszystko ma swoje konsekwencje, opory tłoczenia dla pompy, wpływ na trwalosc pex w podłodze i pozostałych uszczelnień. Czy są gotowe produkty zawierajace glikol i inne substancje uszlachetniające które zabezpiecza instalacje. Wracając do PC najprawdopodobniej będzie to Dimplex mono Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 13.04.2021 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 Można też założyć zawory które wypuszczają wodę jak osiągnie chyba +3st ale nie pytaj jak się to sprawdza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 13.04.2021 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 Co chcesz zabezpieczać? Pompa wymieni wodę gdy jej temp. na zewnątrz spadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 13.04.2021 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 Co chcesz zabezpieczać? Pompa wymieni wodę gdy jej temp. na zewnątrz spadnie. O ile będzie miała prąd a tego się ludzie obawiają zaniku na kilka godzin przy mrozie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal.bdg 13.04.2021 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 Wlasnie o tym pisze, jestem na feriach a tu -15 i brak pradu. Wracam i PC do pojemnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 13.04.2021 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 Tak zaprojektować instalację , aby skraplacz w monobloku był w najwyższym punkcie instalacji parteru .W ten sposób ciepło z podłogi kieruje się naturalnie do najwyższego punktu nie pozwalając zamarznąć. U Niemców to często( wraz z kranem do spuszczania wody z monobloka) jedyne zabezpieczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grinio 03.05.2021 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2021 WitamJa mam możliwość spuszczenia wody tylko z fragmentu łączącego pompę i hydrobox, oraz mam założony UPS z akumulatorem który po zaniku zasilania jednostki zewnętrznej załącza pompki obiegowe i obraca wodą z układu tak że nie ma możliwości zamarznięcia .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kpc21 04.05.2021 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2021 Nie każdy producent pomp dopuszcza glikol. Jeszcze jest opcja zaworów przeciwzamrożeniowych, automatycznie spuszczających wodę przy spadku jej temperatury. Do tego po stronie instalacji – elektrozawory zamykające się przy braku zasilania, by wody z całej instalacji nie spuścić. W bardziej rozbudowanej opcji można do tego dodać automat uzupełniający wodę w układzie przy jego ubytku. Woda z wodociągu ma więcej, niż 4 st. C, więc po jej napływie zawory spustowe się zamkną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 04.05.2021 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2021 Najprościej napełnić układ mieszaniną niezamarzającą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 04.05.2021 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2021 O ile będzie miała prąd a tego się ludzie obawiają zaniku na kilka godzin przy mrozie Ja się nie spotkałem z brakiem prądu na dłużej niż 3-4 h, ale na czarną godzinę mam UPS na dwie doby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 04.05.2021 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2021 Ja się nie spotkałem z brakiem prądu na dłużej niż 3-4 h, ale na czarną godzinę mam UPS na dwie doby Raczej aby podtrzymać pompę musiałbym mieć odpowiedniej mocy agregat prądotwórczy , zwykłym UPSem to możesz sobie komputer "podtrzymać' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 04.05.2021 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2021 Warto przestudiować temat; https://forum.muratordom.pl/showthread.php?361984-Pompa-monoblok-a-brak-pr%C4%85du-np-12h-w-mrozy/page9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts