Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zabezpieczyc monoblok

michal.bdg

Recommended Posts

Witam, wiem ze jest w sieci cala masa informacji ale czasem ciężko wyszukać i zebrać w calosc istotne informacje. Jest ogólna informacja zalac roztworem glikolu ale wszystko ma swoje konsekwencje, opory tłoczenia dla pompy, wpływ na trwalosc pex w podłodze i pozostałych uszczelnień. Czy są gotowe produkty zawierajace glikol i inne substancje uszlachetniające które zabezpiecza instalacje. Wracając do PC najprawdopodobniej będzie to Dimplex mono

Tak zaprojektować instalację , aby skraplacz w monobloku był w najwyższym punkcie instalacji parteru .W ten sposób ciepło z podłogi kieruje się naturalnie do najwyższego punktu nie pozwalając zamarznąć. U Niemców to często( wraz z kranem do spuszczania wody z monobloka) jedyne zabezpieczenie.

• 3 weeks później...

Witam

Ja mam możliwość spuszczenia wody tylko z fragmentu łączącego pompę i hydrobox, oraz mam założony UPS z akumulatorem który po zaniku zasilania jednostki zewnętrznej załącza pompki obiegowe i obraca wodą z układu tak że nie ma możliwości zamarznięcia .

Pozdrawiam

Nie każdy producent pomp dopuszcza glikol.

Jeszcze jest opcja zaworów przeciwzamrożeniowych, automatycznie spuszczających wodę przy spadku jej temperatury. Do tego po stronie instalacji – elektrozawory zamykające się przy braku zasilania, by wody z całej instalacji nie spuścić. W bardziej rozbudowanej opcji można do tego dodać automat uzupełniający wodę w układzie przy jego ubytku.

Woda z wodociągu ma więcej, niż 4 st. C, więc po jej napływie zawory spustowe się zamkną.