kardi 10.12.2023 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2023 Witam No to szybka aktualizacja temperatur.Może niektórych interesuje jak dają radę kosze.No to powiem ze dają - ja jestem zadowolony.Obecnie temperatury na koniec grzania po około 40 minutach.A i jeszcze sugestia jak są mierzone temperatury.Od miesiąca zmieniłem sposób mierzenia, czujniki zostały umiejscowione w kapilarach zamiast na rurce.Temperatura wejścia i wyjścia mierzona jest tuz za i przed rozdzielaczem ( czujniki w kapilarach ) i tak samo każda pętla ale tu tylko zasilanie tez czujniki w kapilarach.I muszę stwierdzić ze jest różnica - ze wskazaniem ze czujnik na rurce zawyża i to w moim przypadku było nawet do 1 stopnia.Tak ze podaje rzeczywiste temperatury czynnika na dzień dzisiejszy.Zasilanie: 7,2Powrót: 4,8Delta wychodzi spoko i pompa obiegowa została stara Grundfost, pracuje na 3 biegu z poborem około 200 W.Odwiert 1: 7,1Odwiert 2: 6,9Odwiert 3: 7,4Kosz 1: 6,2Kosz 2: 6,6Rok temu o tej porze przy dwóch odwiertach były temperatury: zasilanie 3.7 i powrót około 0,3.Więc jestem zadowolony z wyniku.Tydzień temu stwierdzając ze kosze mają najniższa temperaturę, postanowiłem zamknąć je na rozdzielaczu.Jakie było moje zdziwienie po czterech cyklach pracy pompy, a mianowicie temperatury zamiast się podnieść to spadły do: 6,8 i 4.0 wyjście.I teraz może ktoś się wypowie co się zadziało, odcięte zostało w sumie około 480 m rury licząc razem z dobiegami. pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/261873-troch%C4%99-o-koszy-zaplataniu/page/4/#findComment-8087014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kardi 10.12.2023 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2023 I jeszcze jedno: mierzona jest temperatura gruntu na głębokości 1,7m około 8m od budynku. Na dzień dzisiejszy jest 5,8 stopnia. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/261873-troch%C4%99-o-koszy-zaplataniu/page/4/#findComment-8087015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 21.12.2023 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2023 Tydzień temu stwierdzając ze kosze mają najniższa temperaturę, postanowiłem zamknąć je na rozdzielaczu. Jakie było moje zdziwienie po czterech cyklach pracy pompy, a mianowicie temperatury zamiast się podnieść to spadły do: 6,8 i 4.0 wyjście. I teraz może ktoś się wypowie co się zadziało, odcięte zostało w sumie około 480 m rury licząc razem z dobiegami. pozdrawiam Zmniejszając wielkość dolnego źródła mocniej je obciążyłeś, co się objawia spadkiem temperatur. Chcąc zachowując wydajność korzystać z wyższych temperatur na odwiertach musiałbyś podpiąć te dwa rodzaje źródeł w szereg - najpierw kosze, a potem odwierty. Czy warto się w to bawić? - raczej nie. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/261873-troch%C4%99-o-koszy-zaplataniu/page/4/#findComment-8088419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts