Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Trochę o koszy zaplataniu..

mac_612

Recommended Posts

Witam

No to szybka aktualizacja temperatur.

Może niektórych interesuje jak dają radę kosze.

No to powiem ze dają - ja jestem zadowolony.

Obecnie temperatury na koniec grzania po około 40 minutach.

A i jeszcze sugestia jak są mierzone temperatury.

Od miesiąca zmieniłem sposób mierzenia, czujniki zostały umiejscowione w kapilarach zamiast na rurce.

Temperatura wejścia i wyjścia mierzona jest tuz za i przed rozdzielaczem ( czujniki w kapilarach ) i tak samo każda pętla ale tu tylko zasilanie tez czujniki w kapilarach.

I muszę stwierdzić ze jest różnica - ze wskazaniem ze czujnik na rurce zawyża i to w moim przypadku było nawet do 1 stopnia.

Tak ze podaje rzeczywiste temperatury czynnika na dzień dzisiejszy.

Zasilanie: 7,2

Powrót: 4,8

Delta wychodzi spoko i pompa obiegowa została stara Grundfost, pracuje na 3 biegu z poborem około 200 W.

Odwiert 1: 7,1

Odwiert 2: 6,9

Odwiert 3: 7,4

Kosz 1: 6,2

Kosz 2: 6,6

Rok temu o tej porze przy dwóch odwiertach były temperatury: zasilanie 3.7 i powrót około 0,3.

Więc jestem zadowolony z wyniku.

Tydzień temu stwierdzając ze kosze mają najniższa temperaturę, postanowiłem zamknąć je na rozdzielaczu.

Jakie było moje zdziwienie po czterech cyklach pracy pompy, a mianowicie temperatury zamiast się podnieść to spadły do: 6,8 i 4.0 wyjście.

I teraz może ktoś się wypowie co się zadziało, odcięte zostało w sumie około 480 m rury licząc razem z dobiegami.

pozdrawiam

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

Tydzień temu stwierdzając ze kosze mają najniższa temperaturę, postanowiłem zamknąć je na rozdzielaczu.

Jakie było moje zdziwienie po czterech cyklach pracy pompy, a mianowicie temperatury zamiast się podnieść to spadły do: 6,8 i 4.0 wyjście.

I teraz może ktoś się wypowie co się zadziało, odcięte zostało w sumie około 480 m rury licząc razem z dobiegami.

pozdrawiam

Zmniejszając wielkość dolnego źródła mocniej je obciążyłeś, co się objawia spadkiem temperatur. Chcąc zachowując wydajność korzystać z wyższych temperatur na odwiertach musiałbyś podpiąć te dwa rodzaje źródeł w szereg - najpierw kosze, a potem odwierty. Czy warto się w to bawić? - raczej nie.