Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie przepusty wykonać przed zalaniem posadzki na fundamencie ?

kafarszczak

Recommended Posts

Jestem na etapie wymurowanych bloczków fundamentowych. Dalszy etap znam lecz zastanawiam się teraz, co muszę zrobić jeszcze przed zalaniem posadzki, jakie przepusty wykonać pod jakie kable i rury. Mam zostawioną dziurę na kanalizację i na wodę, oraz na docelowy kabel od zasilania domu. Co jeszcze polecacie zrobić przed zalaniem ?

Krótko:

1. kanalizacja

2. wejście wody do domu (można zostawić arot 100, ale lepiej wrzucić w niego 3m rury pe)

3. wejście prądu do domu (arot 50)

4. pompa ciepła jak planujesz (arot 100 + 2 rury 40)

5. wyjście wody na ogródek(arot 100)

6. wyjście prąd na furtkę (arot 50)

7. wyjście prądu na altankę (arot 50)

8. kominek

9. odwodnienie z garażu

Krótko:

1. kanalizacja

2. wejście wody do domu (można zostawić arot 100, ale lepiej wrzucić w niego 3m rury pe)

3. wejście prądu do domu (arot 50)

4. pompa ciepła jak planujesz (arot 100 + 2 rury 40)

5. wyjście wody na ogródek(arot 100)

6. wyjście prąd na furtkę (arot 50)

7. wyjście prądu na altankę (arot 50)

8. kominek

9. odwodnienie z garażu

Ja bym dodał jeszcze:

10. Zasilanie oczyszczalni (arot 50/40)

11. Zasilanie/powrót GGWC jeśli planujesz (2x arot 50)

12. Wyjście wody do zbiornka deszczówki (będę dolewał wodę w nocy do zbiornika na deszczówkę, by było czym podlewać za dnia. Powód: słabe ciśnienie w sieci.)

13. Bednarka do GSW

14. Zasilanie bramy (Arot 50/40)

A ja mam pytanie uzupełniające. Gigantyczna ilość arotów. Kiedy je wykonać? Zgodnie z instrukcją od arotów powinny zostać umieszczone w wykopie w zagęszczonym gruncie - dokładnie tak samo jak kanalizacja.

Zagęszczacie po całości i później rozkopywanie zasypki na jakieś 15 arotów i kanalizację może być lekko irytujące. Jak sobie z tym radzicie? Ktoś ułożył aroty przed zagęszczaniem i później miał z nimi problem?

Z innej strony woda będzie miała wejście pod ławą fundamentową. Trzeba to zrobić przed zasypaniem więc po tym arocie i tak trzeba jeździć zagęszczarką.

Ktoś uszkodził arota przy zagęszczaniu?