Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja pozioma na ławie z wgłębieniami

Emolient

Recommended Posts

Cześć,

Po zdjęciu szalunków, na górze ław fundamentowych, zostały wgłębienia po deseczkach wzmacniających (widoczne na dołączonych zdjęciach).

Wykonawca od razu posmarował wszystko Dysperbitem i chce na to kłaść papę a ja zastanawiam się, czy nie należy najpierw jakoś skuć / zeszlifować krawędzi tych wgłębień lub ich nie wypełnić.

Boję się, że pod obciążeniem bloczków dojdzie do przerwania izolacji w tych miejscach.

Może nie widać tego na zdjęciach ale niektóre z tych krawędzi mają ponad 5mm.

Kierownik nie widzi problemu.

Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenie związane z tym tematem?

Chętnie poznam wasze opinie.

l1.jpg

l2.jpg

Przy hydroizolacji detale mają znaczenie jednak. W innych przypadkach można zluzować. Papa powinna była mieć solidne podparcie na całej długości fundamentu Tak więc warto jednak zadbać, by papa nie uległa uszkodzeniu przez ostre krawędzie betonu - przelecieć kilka miejsc szlifierką to co to za wysiłek? Ubytki najlepiej było uzupełnić przed dysperbitem masą szybkowiążącą typu PCC, a worek takiej zaprawy dedykowanej do napraw betonu nie raz jeszcze się przyda na budowie, więc się by nie zmarnował. Ale teraz to do dysperbitu się nie przyczepi bez bardziej wyrafinowanych metod, więc chyba trzeba dać spokój. Teraz najważniejsza, będzie papa na ścianie fundamentowej pod ścianami nośnymi - przynajmniej zadbać o porządną papę podkładową (bez posypki lub z mocno drobnoziarnistą) min 4mm.

Dzięki za odpowiedzi!

Też tak miałem, szybko wyleczyłem się w trakcie budowy z przywiązywania uwagi do takich detali.

Wyleczę się po zrobieniu fundamentów :wink:

Ubytki najlepiej było uzupełnić przed dysperbitem masą szybkowiążącą typu PCC, a worek takiej zaprawy dedykowanej do napraw betonu nie raz jeszcze się przyda na budowie, więc się by nie zmarnował. Ale teraz to do dysperbitu się nie przyczepi bez bardziej wyrafinowanych metod, więc chyba trzeba dać spokój

No właśnie się zastanawiam. To jest dopiero pierwsza warstwa, grubo rozcieńczona wodą, więc może da się ją łatwo zetrzeć?

W każdym razie nawet jeśli nie, to chyba i tak można jeszcze chociaż ostrze krawędzie pościnać / wygładzić? Czym najlepiej to zrobić, szlifierką?

Potem na górę jeszcze jedna warstwa dysperbitu i papa.

No właśnie się zastanawiam. To jest dopiero pierwsza warstwa, grubo rozcieńczona wodą, więc może da się ją łatwo zetrzeć?

W każdym razie nawet jeśli nie, to chyba i tak można jeszcze chociaż ostrze krawędzie pościnać / wygładzić? Czym najlepiej to zrobić, szlifierką?

Potem na górę jeszcze jedna warstwa dysperbitu i papa.

Myślę, że szlifierka i tarcza do betonu.

U mnie ekipa wszystkie ostre narożniki betonu (ława, wieniec fund.)ścinała pod kątem 45st i jakoś nie było problemu. Ale ja też miałem trochę inaczej zaplanowaną hydroizolację, trochę jak tutaj (ale bez części z piwnicą): https://blog.poradnik-budowlany.com/budowa-domu-krok-po-kroku-czesc-3/