Emolient 14.04.2021 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2021 Cześć, Po zdjęciu szalunków, na górze ław fundamentowych, zostały wgłębienia po deseczkach wzmacniających (widoczne na dołączonych zdjęciach). Wykonawca od razu posmarował wszystko Dysperbitem i chce na to kłaść papę a ja zastanawiam się, czy nie należy najpierw jakoś skuć / zeszlifować krawędzi tych wgłębień lub ich nie wypełnić. Boję się, że pod obciążeniem bloczków dojdzie do przerwania izolacji w tych miejscach. Może nie widać tego na zdjęciach ale niektóre z tych krawędzi mają ponad 5mm. Kierownik nie widzi problemu. Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenie związane z tym tematem? Chętnie poznam wasze opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eccentric 14.04.2021 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2021 Też tak miałem, szybko wyleczyłem się w trakcie budowy z przywiązywania uwagi do takich detali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 15.04.2021 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2021 Przy hydroizolacji detale mają znaczenie jednak. W innych przypadkach można zluzować. Papa powinna była mieć solidne podparcie na całej długości fundamentu Tak więc warto jednak zadbać, by papa nie uległa uszkodzeniu przez ostre krawędzie betonu - przelecieć kilka miejsc szlifierką to co to za wysiłek? Ubytki najlepiej było uzupełnić przed dysperbitem masą szybkowiążącą typu PCC, a worek takiej zaprawy dedykowanej do napraw betonu nie raz jeszcze się przyda na budowie, więc się by nie zmarnował. Ale teraz to do dysperbitu się nie przyczepi bez bardziej wyrafinowanych metod, więc chyba trzeba dać spokój. Teraz najważniejsza, będzie papa na ścianie fundamentowej pod ścianami nośnymi - przynajmniej zadbać o porządną papę podkładową (bez posypki lub z mocno drobnoziarnistą) min 4mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emolient 15.04.2021 16:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2021 Dzięki za odpowiedzi! Też tak miałem, szybko wyleczyłem się w trakcie budowy z przywiązywania uwagi do takich detali. Wyleczę się po zrobieniu fundamentów Ubytki najlepiej było uzupełnić przed dysperbitem masą szybkowiążącą typu PCC, a worek takiej zaprawy dedykowanej do napraw betonu nie raz jeszcze się przyda na budowie, więc się by nie zmarnował. Ale teraz to do dysperbitu się nie przyczepi bez bardziej wyrafinowanych metod, więc chyba trzeba dać spokój No właśnie się zastanawiam. To jest dopiero pierwsza warstwa, grubo rozcieńczona wodą, więc może da się ją łatwo zetrzeć? W każdym razie nawet jeśli nie, to chyba i tak można jeszcze chociaż ostrze krawędzie pościnać / wygładzić? Czym najlepiej to zrobić, szlifierką? Potem na górę jeszcze jedna warstwa dysperbitu i papa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 16.04.2021 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 No właśnie się zastanawiam. To jest dopiero pierwsza warstwa, grubo rozcieńczona wodą, więc może da się ją łatwo zetrzeć? W każdym razie nawet jeśli nie, to chyba i tak można jeszcze chociaż ostrze krawędzie pościnać / wygładzić? Czym najlepiej to zrobić, szlifierką? Potem na górę jeszcze jedna warstwa dysperbitu i papa. Myślę, że szlifierka i tarcza do betonu. U mnie ekipa wszystkie ostre narożniki betonu (ława, wieniec fund.)ścinała pod kątem 45st i jakoś nie było problemu. Ale ja też miałem trochę inaczej zaplanowaną hydroizolację, trochę jak tutaj (ale bez części z piwnicą): https://blog.poradnik-budowlany.com/budowa-domu-krok-po-kroku-czesc-3/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 18.04.2021 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2021 Szlifierka z tarczą garnkową i 15-30min pracy. Będzie lustro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emolient 19.04.2021 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2021 Ekstra, dziękuję za porady. Teraz muszę tylko dopilnować, żeby to zrobili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts