Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zasiedzenie w dobrej/z?ej wierze.

gosciu01

Recommended Posts

Czy ktoś po ludzku może mi wytłumaczyć co to znaczy ?

jak na razie, jak dobrze zrozumiałem różnica to 10 latek.

Ale kiedy jest w dobrej a kiedy w złej ?

A sprawa ma się następująco.

"mam" kawałek ziemi, historycznie należący do mojej rodziny.

Niestety nie ma na to KW, podobno w komunie się nie dało :cry:

Dziadek już nie żyje - 17 lat, stosunki podziału z całą rodziną są nie do uregulowania - milion części.

Mogę dać ogłoszenie do prasy i tak nic nie wskóram, ale nawet mi nie zależy - z wiadomych przyczyn.

Zachowała się natomiast umowa kupna sprzedaży ziemi - jeszcze przedwojenna - ktośtam-dziadek.

Z tego powodu oprócz koszenia trawy i dbania o ogrodzenie nic tam nie mogę zrobić.

A mógłbym zacząć za 3 lata, gdyby zasiedzenie było w dobrej wierze.

No właśnie !

Cz.

Proszę bardzo:

Co oznaczają pojęcia "samoistne posiadanie" oraz "dobra i zła wiara"? Otóż samoistnym posiadaczem jest ten, kto włada rzeczą jak właściciel, wykorzystując faktyczną możliwość władania rzeczą , z zamiarem czynienia tego dla siebie, w sposób niedwuznaczny i jawny dla otoczenia . Jednym słowem samoistnym posiadaczem jest osoba która traktuje siebie jak właściciela, np. nieformalny nabywca nieruchomości , który kupił ją bez zachowania formy aktu notarialnego czy spadkobiercy, którzy bez aktu notarialnego dokonali działu spadku.

Poza pojęciem samoistnego posiadania prawo cywilne przewiduje także posiadanie zależne - ten rodzaj władztwa nad rzeczą jednak nigdy nie może prowadzić do zasiedzenia. Posiadaczem zależnym jest ten kto włada cudzą rzeczą w zakresie odpowiadającym prawu podmiotowemu innemu niż własność - np. osoba, która korzysta z lokalu na podstawie umowy najmu , dzierżawca, użytkownik. Osoby te są posiadaczami zależnymi i nigdy nie nabędą własności posiadanej rzeczy w drodze zasiedzenia. Jeżeli posiadacz jest w złej wierze to nabywa własność nieruchomości dopiero po upływie 30 lat. Zła wiara polega na tym , że ten, kto włada rzeczą wie że nie jest jej właścicielem , lub gdy co prawda nie ma takiej świadomości , ale z łatwością mógł się dowiedzieć że nie przysługuje mu prawo własności. W dobrej wierze jest zaś ten posiadacz , który z przyczyn usprawiedliwionych nie wie o tym , że nie przysługuje mu prawo własności, np. osoba , która nabyła rzecz od niewłaściciela, nie mając świadomości tego faktu. O dobrej lub złej wierze decyduje sam moment uzyskania władztwa nad rzeczą - jeśli więc w chwili uzyskania posiadania posiadacz jest w dobrej wierze, to późniejsze ujawnienie wad jego tytułu nie ma już znaczenia.

jeszcze raz dziękuję Wowka, jest to dla mnie jasne.

Wyjaśnię jeszcze jedną kwestię.

Skoro jestem spadkobiercą do części gruntu, to mógłbym go nabyć/przejąć w dobrej wierze.

Ale inna część całości należy do pozostałych spadkobierców, czyli tą cześć mogę nabyć w złej wierze.

( Z cześcią spadkobierców - "rodzinnie" mam sytuację uregulowaną, pozostałych spadkobierców nie odnajdę z różnych przyczyn ).

1. Czy jest jakaś szansa, fatygować się do prawnika, aby nabyć teraz ( za 3 lata ) całość w dobrej wierze ?

a jesli nie, to

2. Rozumiem, że jeśli chcę nabyć całość w tym tą cześć w złej wierze, to lepiej poczekać i całą procedurę przeprowadzić raz za kilkanaście lat, niestety ?

Cz.

....

1. Czy jest jakaś szansa, fatygować się do prawnika, aby nabyć teraz ( za 3 lata ) całość w dobrej wierze ?

Nie do prawnika lecz do sądu.

2. Rozumiem, że jeśli chcę nabyć całość w tym tą cześć w złej wierze, to lepiej poczekać i całą procedurę przeprowadzić raz za kilkanaście lat, niestety ?

zacytuje ponownie - O dobrej lub złej wierze decyduje sam moment uzyskania władztwa nad rzeczą - jeśli więc w chwili uzyskania posiadania posiadacz jest w dobrej wierze, to późniejsze ujawnienie wad jego tytułu nie ma już znaczenia.