gosciu01 01.12.2004 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2004 Czy ktoś po ludzku może mi wytłumaczyć co to znaczy ? jak na razie, jak dobrze zrozumiałem różnica to 10 latek. Ale kiedy jest w dobrej a kiedy w złej ? A sprawa ma się następująco. "mam" kawałek ziemi, historycznie należący do mojej rodziny. Niestety nie ma na to KW, podobno w komunie się nie dało Dziadek już nie żyje - 17 lat, stosunki podziału z całą rodziną są nie do uregulowania - milion części. Mogę dać ogłoszenie do prasy i tak nic nie wskóram, ale nawet mi nie zależy - z wiadomych przyczyn. Zachowała się natomiast umowa kupna sprzedaży ziemi - jeszcze przedwojenna - ktośtam-dziadek. Z tego powodu oprócz koszenia trawy i dbania o ogrodzenie nic tam nie mogę zrobić. A mógłbym zacząć za 3 lata, gdyby zasiedzenie było w dobrej wierze. No właśnie ! Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 02.12.2004 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2004 Proszę bardzo:Co oznaczają pojęcia "samoistne posiadanie" oraz "dobra i zła wiara"? Otóż samoistnym posiadaczem jest ten, kto włada rzeczą jak właściciel, wykorzystując faktyczną możliwość władania rzeczą , z zamiarem czynienia tego dla siebie, w sposób niedwuznaczny i jawny dla otoczenia . Jednym słowem samoistnym posiadaczem jest osoba która traktuje siebie jak właściciela, np. nieformalny nabywca nieruchomości , który kupił ją bez zachowania formy aktu notarialnego czy spadkobiercy, którzy bez aktu notarialnego dokonali działu spadku. Poza pojęciem samoistnego posiadania prawo cywilne przewiduje także posiadanie zależne - ten rodzaj władztwa nad rzeczą jednak nigdy nie może prowadzić do zasiedzenia. Posiadaczem zależnym jest ten kto włada cudzą rzeczą w zakresie odpowiadającym prawu podmiotowemu innemu niż własność - np. osoba, która korzysta z lokalu na podstawie umowy najmu , dzierżawca, użytkownik. Osoby te są posiadaczami zależnymi i nigdy nie nabędą własności posiadanej rzeczy w drodze zasiedzenia. Jeżeli posiadacz jest w złej wierze to nabywa własność nieruchomości dopiero po upływie 30 lat. Zła wiara polega na tym , że ten, kto włada rzeczą wie że nie jest jej właścicielem , lub gdy co prawda nie ma takiej świadomości , ale z łatwością mógł się dowiedzieć że nie przysługuje mu prawo własności. W dobrej wierze jest zaś ten posiadacz , który z przyczyn usprawiedliwionych nie wie o tym , że nie przysługuje mu prawo własności, np. osoba , która nabyła rzecz od niewłaściciela, nie mając świadomości tego faktu. O dobrej lub złej wierze decyduje sam moment uzyskania władztwa nad rzeczą - jeśli więc w chwili uzyskania posiadania posiadacz jest w dobrej wierze, to późniejsze ujawnienie wad jego tytułu nie ma już znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 02.12.2004 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2004 Wowka O ile dobrze pomnę to na zasiedzenie w dobrej wierze obowiązywał okres 20 lat ? Czy Ty coś wiesz w tym temacie ? Pozdro J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 02.12.2004 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2004 Wowka O ile dobrze pomnę to na zasiedzenie w dobrej wierze obowiązywał okres 20 lat ? Czy Ty coś wiesz w tym temacie ? Pozdro J Dobrze pamiętasz ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 02.12.2004 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2004 Tak mi się wydawało, znajomy miał parę lat temu, trochę podobną sytuację i po chyba 22 latach udało się przekonać, że było to w dobrej...J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 05.12.2004 00:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2004 dzięki Wowka - dopiero dzisiaj, ale parę dni byłem w świecie intensywnej pracy Jutro wczytam się w Twój post, bo dzisiaj godzina nie ta i po piwku Może jeszcze będę miał pytania... Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 05.12.2004 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2004 jeszcze raz dziękuję Wowka, jest to dla mnie jasne. Wyjaśnię jeszcze jedną kwestię.Skoro jestem spadkobiercą do części gruntu, to mógłbym go nabyć/przejąć w dobrej wierze.Ale inna część całości należy do pozostałych spadkobierców, czyli tą cześć mogę nabyć w złej wierze.( Z cześcią spadkobierców - "rodzinnie" mam sytuację uregulowaną, pozostałych spadkobierców nie odnajdę z różnych przyczyn ). 1. Czy jest jakaś szansa, fatygować się do prawnika, aby nabyć teraz ( za 3 lata ) całość w dobrej wierze ? a jesli nie, to 2. Rozumiem, że jeśli chcę nabyć całość w tym tą cześć w złej wierze, to lepiej poczekać i całą procedurę przeprowadzić raz za kilkanaście lat, niestety ? Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 05.12.2004 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2004 .... 1. Czy jest jakaś szansa, fatygować się do prawnika, aby nabyć teraz ( za 3 lata ) całość w dobrej wierze ? Nie do prawnika lecz do sądu. 2. Rozumiem, że jeśli chcę nabyć całość w tym tą cześć w złej wierze, to lepiej poczekać i całą procedurę przeprowadzić raz za kilkanaście lat, niestety ? zacytuje ponownie - O dobrej lub złej wierze decyduje sam moment uzyskania władztwa nad rzeczą - jeśli więc w chwili uzyskania posiadania posiadacz jest w dobrej wierze, to późniejsze ujawnienie wad jego tytułu nie ma już znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 05.12.2004 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2004 no dobra ale od czego zacząć ? Wydział KW, podanie do sądu ? pomyślałem o prawniku ( może kancelarii notarialnej ) jako o osobie/instytucji, która mogłaby poprowadzić cała sprawę. Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts