romek510 15.04.2021 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2021 Dzień dobrym Jestem w trakcie budowania domu. Za moment będzie rozprowadzana instalacja elektryczna. Na chwilę obecną system inteligentego nie będzie pewnie montowany(wszystko zależy od finansów), ale chciałbym aby instalacja została zrobiona w taki sposób, aby w przyszłości można było łatwo dostosować ją do systemu inteligentnego domu. Instalację będę robił sam. Mam doświadczenie jak zrobić taka instalację w tradycyjny sposób np bezpuszkowym. Tutaj aby taką instalację łatwo można było rozbudować o systemy inteligentnego domu, należało by ją rozprowadzić w topologii gwiazdy. W związku z tym mam kilka pytań jak to najlepiej zrobić, aby w początkowej fazie uruchomić to w klasycznej formie, bez modułów inteligentnego domu. Chciałbym aby moduły w przyszłości zostały zainstalowane do rolet, oświetlenia, ogrzewania, rekuperacji, bramy wjazdowej, bramy garażowej, alarmu. W związku z tym kilka pytań jak rozprowadzić przewody:1. Rolety - od każdej rolety do rozdzielnicy powinien zostać ułożony kabel YDY 4x1.5 mm2. Co z włącznikami? Czy do każdego powinien zostać poprowadzony kabel utp czy jakiś inny? Jak to w początkowej fazie połączyć w rozdzielnicy?2. Oświetlenie - wiem że do każdego puntu świetlnego trzeba poprowadzić przewód 3x1.5 mm2 do rozdzielnicy. Co z włącznikami światła? Wiem, że od każdego włącznika należy poprowadzić przewód do rozdzielnicy. Jaki przewód tam poprowadzić? Jak powinna wyglądać instalacja dla włączników schodowych i krzyżowych? I jak to połączyć w rozdzielnicy?3. Czy do pompy ciepła oraz rekuperatora wystarczy poprowadzić od rozdzielnicy przewód internetowy utp?4. Rozumiem, że brama garażowa i wjazdowa powinny mieć swoje osobne zasilanie, a dodatkowo powinien do nich zostać doprowadzony przewód UTP do sterowania?5. Czy do instalacji alarmowej wystarczy doprowadzić od rozdzielnicy 2 przewody UTP?6. Co jeszcze powinienem wziąć pod uwagę przy rozprowadzaniu instalacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 15.04.2021 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2021 (edytowane) ="romek510"2. Oświetlenie - wiem że do każdego puntu świetlnego trzeba poprowadzić przewód 3x1.5 mm2 do rozdzielnicy. Co z włącznikami światła? Wiem, że od każdego włącznika należy poprowadzić przewód do rozdzielnicy. Jaki przewód tam poprowadzić? Jak powinna wyglądać instalacja dla włączników schodowych i krzyżowych? I jak to połączyć w rozdzielnicy?Nie do każdego punktu ośw. 3x1,5. Niektóre potrzebują 4x1,5 mm2. Od każdego łącznika odpowiednia ilość. Łączenie w rozdzielnicy szynowymi złączkami np. wago. Edytowane 24 Kwietnia 2021 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romek510 23.04.2021 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2021 Nie do każdego punktu ośw. 3x1,5. Niektóre potrzebują 4x1,5 mm2. Od każdego łącznika odpowiednia ilość. Łączenie w rozdzielnicy szynowym złączkami np. wago. Mógłbyś podpowiedzieć lub dać jakiś schemat jak takie włączniki łączyć za pomocą złączek szynowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 24.04.2021 04:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2021 Proszę bardzo - oto przykłady : Jeżeli ktoś zna zasadę łączenia przewodów w dawnej CPR-ce, nie będzie miał problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts