Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Topologia gwiazdy

Recommended Posts

Dzień dobrym

Jestem w trakcie budowania domu. Za moment będzie rozprowadzana instalacja elektryczna. Na chwilę obecną system inteligentego nie będzie pewnie montowany(wszystko zależy od finansów), ale chciałbym aby instalacja została zrobiona w taki sposób, aby w przyszłości można było łatwo dostosować ją do systemu inteligentnego domu. Instalację będę robił sam. Mam doświadczenie jak zrobić taka instalację w tradycyjny sposób np bezpuszkowym. Tutaj aby taką instalację łatwo można było rozbudować o systemy inteligentnego domu, należało by ją rozprowadzić w topologii gwiazdy. W związku z tym mam kilka pytań jak to najlepiej zrobić, aby w początkowej fazie uruchomić to w klasycznej formie, bez modułów inteligentnego domu. Chciałbym aby moduły w przyszłości zostały zainstalowane do rolet, oświetlenia, ogrzewania, rekuperacji, bramy wjazdowej, bramy garażowej, alarmu.

W związku z tym kilka pytań jak rozprowadzić przewody:

1. Rolety - od każdej rolety do rozdzielnicy powinien zostać ułożony kabel YDY 4x1.5 mm2. Co z włącznikami? Czy do każdego powinien zostać poprowadzony kabel utp czy jakiś inny? Jak to w początkowej fazie połączyć w rozdzielnicy?

2. Oświetlenie - wiem że do każdego puntu świetlnego trzeba poprowadzić przewód 3x1.5 mm2 do rozdzielnicy. Co z włącznikami światła? Wiem, że od każdego włącznika należy poprowadzić przewód do rozdzielnicy. Jaki przewód tam poprowadzić? Jak powinna wyglądać instalacja dla włączników schodowych i krzyżowych? I jak to połączyć w rozdzielnicy?

3. Czy do pompy ciepła oraz rekuperatora wystarczy poprowadzić od rozdzielnicy przewód internetowy utp?

4. Rozumiem, że brama garażowa i wjazdowa powinny mieć swoje osobne zasilanie, a dodatkowo powinien do nich zostać doprowadzony przewód UTP do sterowania?

5. Czy do instalacji alarmowej wystarczy doprowadzić od rozdzielnicy 2 przewody UTP?

6. Co jeszcze powinienem wziąć pod uwagę przy rozprowadzaniu instalacji?

="romek510"2. Oświetlenie - wiem że do każdego puntu świetlnego trzeba poprowadzić przewód 3x1.5 mm2 do rozdzielnicy. Co z włącznikami światła? Wiem, że od każdego włącznika należy poprowadzić przewód do rozdzielnicy. Jaki przewód tam poprowadzić? Jak powinna wyglądać instalacja dla włączników schodowych i krzyżowych? I jak to połączyć w rozdzielnicy?
Nie do każdego punktu ośw. 3x1,5. Niektóre potrzebują 4x1,5 mm2. Od każdego łącznika odpowiednia ilość. Łączenie w rozdzielnicy szynowymi złączkami np. wago. Edytowane przez elpapiotr

• 2 weeks później...