Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Modernizacja ogrzewania

MateoStefano

Recommended Posts

Szanowni Państwo,

w najbliższym czasie chciałbym zmodernizować ogrzewanie domu. Na ten moment ogrzewanie odbywa się przez piec gazowy Ferroil C24D i koszt w sezonie grzewczym wynosi ok. 5500-6000zł.

W następnym miesiącu będę miał instalowane panele fotowoltaiczne o mocy 6kW i chciałbym jakoś wykorzystać tą moc.

Mój dom to szeregowiec szczytowy (ostatni w szeregu), jednopiętrowy z piwnicą użytkową (2/3 ogrzewana i użytkowana jako mieszkanie, 1/3 piwnica plus garaż - nieogrzewana, pół piwnicy jest pod powierzchnią ziemi, pół nad) powierzchnia domu to 120m^. Dom ocieplony styropianem o grubości 8cm, budynek z lat '70.

Ostatnim czasem bardzo dużo czytałem o rozwiązaniu ze zbiornikiem buforowym podgrzewanym przez grzałki i jestem ciekawy czy takie rozwiązanie byłoby korzystne.

Gdyby były potrzebne jeszcze jakieś informację to chętnie ich udzielę.

Pozdrawiam,

Mateusz

@MateoStefano

8 cm styropianu to prawie żadne ocieplenie. Potrzebna termomodernizacja by Twój segment zbliżył się w parametrach do wymaganych dla budowanych obecnie.

Jeśli jest strych to go ociepl, jeśli nie ma takiej możliwości tylko ocieplenie dachu "od góry" zrób przed założeniem instalacji PV.

Przy dobrym dociepleniu, instalacji PV i pompie ciepła prędzej, czy później zrezygnujesz z gazu a jeśli będziesz utrzymywał przyłącze to pewnie przejdziesz w taryfę W-1.