Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domy w zabudowie szeregowej lub bliźniaki- dylematy PC czy gaz

Recommended Posts

Widzę, że moja obecna praca ma słabe perspektywy rozwoju, dlatego chcę zbudować dom na sprzedaż. Mam kilka dylematów, dlatego proszę o radę osoby mają już jakieś doświadczenia.

Posiadam ziemię, w tym momencie zajmuje się papierologią: podział, warunki zabudowy, media ( prąd, woda, kanalizacja ).

Moje pytania : gaz czy PC PW, głownie chodzi mi o koszt ?

- PC dla części osób to nowinka, większe koszty inwestycyjne ( cena urządzenia ), część osób chce mieć w sypialniach kaloryfery.

- gaz, tańsze urządzenie, mieszany układ nie jest takim problemem ( temperatura zasilania ), duży koszt podłączenia, który rozbiłby się na 10-12 lokali.

Sam mam PC PW, ale np. Fotohobby wybrał jednak kocioł na gaz bo to się bardziej opłacało.

Może ktoś ostatnio doprowadzał gaz na działkę ? jaki to może być koszt dla 90 m ?

Edytowane przez PaRa

Jeśli można to ja pośrednio w temacie. Nie tyle doświadczenie budującego co doświadczenie kupca swego czasu dużo oglądającego oraz jako czytelnika wielu tutejszych dyskusji o bliźniakach/szeregowcach.

Zwróć uwagę na akustykę. Będzie drożej, ale jeśli ci się skalkuluje to wybuduj bliźniak połączony tylko garażami - taki kupią także ci, którzy szukają domu wolnostojącego. Bliźniak w jednej bryle ze ścianą jak w mieszkaniu kupią tylko mocno zdecydowani na taką zabudowę. Ostatnio było na forum kilka tematów założonych przez potencjalnych kupujących szereg/bliźniak właśnie z pytaniami o akustykę.