Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Którą ofertę PV wybrać? Proszę o pomoc w podjęciu decyzji.

Gwiazdoor

Recommended Posts

Witam,

Wytypowałem instalacje którymi jestem zainteresowany i muszę teraz podjąć decyzję na co się zdecydować. Ogólnie wszystkie firmy pracują na wysokiej jakości przewodach, jedni stosują grubości 4mm inni 6mm, złączki chyba MC4, gwarancja na pracę 5 lat, ppoż w cenie, zabezpieczenia po stronie DC i AC, uziemienie instalacji, wszystkie produkty z polskiej dystrybucji. Po wstępnym prześwietleniu firm stwierdzam, że mogę raczej każdej zaufać i tego nie zepsują mam nadzieję, że się nie mylę.

Pytanie o gwarancje produktowe - brać to pod uwagę z przymrużeniem oka, jako drugorzędne czy warto przy panelach mieć na uwadze jak najdłuższą gwarancję?

Poniżej 5 propozycji. Wstępnie nastawiałem się na JaSolar + Huawei ale, że jestem wnikliwy zainteresowały mnie nowe panele Hyundai oraz propozycja z Jinko + Fox Ess ( Może ktoś tutaj coś więcej powie? ) Bardzo czytelne warunki gwarancji z możliwością przedłużenia do 20 lat.

Inwenter Solis który jest zamontowany na wieży Eiffla czy u Elon Musk też wzbudził moją ciekawość...

1. Ja Solar Jam60S20-380/MR-BF (12lat gw. ) + Solis-3P8K-4G (10 lat gw.) = Cena: 31 500zł brutto 8,36kWp (Opcja z Huawei +550zk dopłaty)

2. Hyundai HiE-S400VG (20lat gw.) + Huawei Sun2000-8KTL M1 (10 lat gw.) = Cena: 33500zł brutto. 8kWp

3. Jinko JKM 465M-7RL3-V ( Seria Tiger LM ) (12lat gw.) + Fox ESS T8 8kW (12lat gw.) + Badanie kamerą Termowizyjną

( Opcjonalnie 2 optymalizery Tigo TS-4-A-0 +400zł ) = Cena: 31 000zł brutto. 8,37kWp

4. Trina TSM-375DE08M ( 15lat gw.) + Sofar 8.8KTL-x (10lat gw.) ( Opcjonalnie Huawei +500zł ) + Badanie kamerą = Cena: 33 500zł brutto. 8,25kWp

5. Ja Solar Jam60S20-385/MR (12lat gw.) + Huawei Sun2000-8KTL M1 (10 lat gw.) + Badanie kamerą = Cena: 33 750zł. brutto 8,47kWp

Co wybrać, dlaczego? Jakieś za lub przeciw?

Warto dopłacać do najdroższej opcji wydłużając czas zwrotu czy ta najtańsza jeśli poprawnie zrobiona też zda egzamin?

• 2 weeks później...
Ja wybierając szukałem komponentów sprawdzonych, które pojawiają się w zestawieniach jakości/awaryjności itp. Od razu odstrzeliłem rzeczy mało popularne jak americansolar czy viessmany. Nie że są złe, ale wolę rzeczy masowo montowane. Wybrałem panele Longi i Huawaia. Po miesiącu jestem zadowolony, w kwietniu 945 kW z 10KW wschód-zachód.

• 3 weeks później...