Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GAZ - Instalacja zbiornikowa z zew-wew instalacją w budowanym domu. Projekt/złoszenie

evogevo

Recommended Posts

Dom w budowie, będzie ocieplany pompą ciepła. Postanowiłem dodać kominek gazowy w salonie. Nie ma możliwości podpięcia pod sieć gazową więc postanowiłem wybrać zakopany w ziemi zbiornik 1m3. Wykonawca wykonał projekt budowlany "Budowa instalacji zbiornikowej z podziemnym zbiornikiem na gaz płynny propan V-1,00m2 wraz z przyłączem gazowym i wewnętrzną instalacją gazową w tym budynku."

Niestety nie przyjęli mi tego projektu w urzędzie bo nie mam tego zawartego w warunkach zabudowy. Pani w urzędzie powiedziała że mam dwie drogi:

1. butla na zgłoszenie i projekt zew-zew instalacji gazowej bez butli (wtedy niby nie potrzeba ujęcia tego w warunkach zabudowy)

2. wystąpienie o warunki zabudowy na zew-wew instalację gazową z butlą i po uzyskaniu warunków złożenie projektu (ok. 5mscy cały proces)

Pierwszy punkt brzmi nawet dobrze ale brzmi to jak jakieś naciąganie prawa i zastanawiam się czy to na pewno przejdzie. Czytając o tym w Internecie sprawa wygląda prosto, mówią tylko o zgłoszeniu i 30dni oczekiwaniu.

Jak dokładniej wygląda sprawa i czy warto iść ścieżką nr.1? Zależy mi na czasie, chciałbym zamontować kominek przed robotami wykończeniowymi.

Proponuję inaczej podejść do tematu.

Rozważ zasilanie z butli np. 11 kg umieszczonej w odległości do 3 m od kominka./przewód giętki/

Zalety.

- nie wymaga zgód, pozwoleń, projektów, przeglądów itp.,

- w porównaniu do zbiornika podziemnego rozwiązanie praktycznie bezkosztowe,

- prawdopodobnie nikt z dostawców gazu nie będzie chciał przyjechać z ilością 500 - 600 litrów propanu, a jeśli nawet to doliczy koszt dostawy,

- z jaka mocą będzie pracował kominek? 2 - 3 kW? 1 - 2 razy w tygodniu przez 2-3 h? 5 miesięcy w roku? Przy takich warunkach butla 11 kg wystarczy na 2 -3 miesiące, a 7 kg na 1- 2 miesiące.

Policz wszystko jeszcze raz. 1 kg propanu to ok. 13 kWh

Rozważałem coś takiego, jednak wizualnie nie będzie mi to pasowało. Kominek pewnie będzie trochę tego gazu zużywał bo będzie dość szeroki (130cm).

Dodatkowo kominek umieszczony będzie na ścianie o szerokości niecałych 2m, a po prawej i lewej okna do podłogi. Na zewnątrz taras więc nie chcę tego zabudowywać. Koszty butli jestem w stanie ponieść, tylko zastanawiam się jak podejść do pozwoleń/zgłoszeń.

Minimalna moc cieplna (kw)

3.2

Nominalna moc cieplna (kW)

10.5

Wracając do początku.

pkt 1. najprościej. Wykonujesz projekt instalacji zewnętrznej i wewnętrznej oddzielnie.

.........

Instalacja zewnętrzna kończy się skrzynką naścienną z reduktorem II stopnia i zaworem odcinającym.

Najprościej skrzynka miedzy oknami /na tarasie?/. Jeśli w innym miejscu to jak poprowadzisz przewód gazowy przez pomieszczenie mieszkalne?.

........

Co kominem?

Wracając do początku.

pkt 1. najprościej. Wykonujesz projekt instalacji zewnętrznej i wewnętrznej oddzielnie.

.........

Instalacja zewnętrzna kończy się skrzynką naścienną z reduktorem II stopnia i zaworem odcinającym.

Najprościej skrzynka miedzy oknami /na tarasie?/. Jeśli w innym miejscu to jak poprowadzisz przewód gazowy przez pomieszczenie mieszkalne?.

........

Co kominem?

To wszystko jest już zaprojektowane tak jak na zdjęciu. Kolor niebieski to okna, kolor czerwony kominek wraz z kominem, jest tam kawałek ściany.

5WWDDm0.png