boconek03 18.04.2021 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2021 (edytowane) Witam,ściana 2W, grubość muru 25cm. Który z tych trzech systemów byście wybrali?Zaznaczam, że tylko z tych trzech. (inna ceramika też nie a tym bardziej BK i silikaty). Porotherm 25 P+W zwykły. Murowany na zaprawę z betoniarki lub na zaprawę gotową z workaPorotherm 25 profi czyli pustaki już szlifowane. Murowane na specjalną cienkowarstwową zaprawęPorotherm 25 dryfix czyli oczywiście też szlifowane ale stawianie na pianie. Proszę o opinię. Skłaniałem się już prawie na pewno ku dryfix ale poczytałem sporo i podstawowe zarzuty to niewiadoma co będzie z ową pianą za X lat i to że brak spoiny żadnej i ściania nie pracuje i łatwiej o pęknięcia tynku. Będę wdzięczny za Wasze opinie. Edytowane 18 Kwietnia 2021 przez boconek03 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aarnn 20.04.2021 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2021 Cześć, pustaki profi i dryfix są identyczne a pod zwykłą zaprawę są niższe chyba o 1cm czyli o grubość warstwy zaprawy. Pustak ma wytrzymałość 15 a zaprawa w zależności jakiej użyjesz 5 lub10. Zaprawa jest w tym przypadku najsłabszym elementem muru. Zadaniem zaprawy albo kleju jest trwałe połączenie ze sobą pustaków. To nie jest łożysko.Każdy z tych systemów sprawdzi się idealnie. Najważniejszy jest solidnie wykonany fundsment.Tydzień temu skończyłem murować dryfixem. Całość zrobiłem samemu a murowałem po raz pierwszy. Wyszło super, ściany są równiutkie. Myślę, że pod kafle nawet nie trzeba będzie tynkować.Pierwsza warstwa musi być położona na zaprawie w idealnym poziomie. Nie jest to żadna sztuka, ale trzeba się do tego przyłożyć. Przy kolejnych warstwach trzeba każdy pustak oczyszczyć szczotką z kurzu i jakiś okruchów ceglanych żeby klej dobrze złapał i żeby nie zgubić poziomu.Dołączonej piany z pewnością zabraknie mimo, że producent określa zużycie na poziomie 1 puszka na 5 m2. U mnie piany wystarczyło na 1/3 pustaków, dawałem w 3 a nie 2 paskach.Dokupiłem pianę Tytan. Jest dużo gorsza od tej oryginalnej pod względem, że po rozłożeniu jej na pustakach bardziej puchnie, nie klei się tak jak Wienerberger i gdy jest mocny wiatr to bez problemu zdmuchnie ją z pustaka. Ale ogólnie trzyma jak diabli, skleiłem nią dla testu słupek z 5 pustaków, można go przewracać na beton i porotherm się kruszy a na połączeniach trzyma.Odradzam kupowanie pustaków w rozmiarze 1/3 bo nie przydadzą się do niczego. Do cięcia można użyć ręcznej piły lub tzw lisa albo aligatora. Odpadów praktycznie nie ma. U mnie po 18 paletach była 1 taczka gruzu i 4 całe pustaki.Porotherm łatwo chłonie wodę, ale też szybko wysycha. Gdy jest suchy ma kolor taki jasno pomarańczowy a mokry jest brązowy. I na koniec taka ciekawostka: ta cieniutka warstwa kleju bardzo dobrze izoluje kolejne warstwy od wilgoci.Tylko pierwsza warstwa pustaków jest mokra od zaprawy i od wody która zbierała się na płycie po deszczu. Dosłownie tylko do wysokości pierwszej warstwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 21.04.2021 05:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2021 Dziękuję kolego za ten wpis, dużo mi pomógł Liczyłeś może zanim zdecydowałeś się na dryfix które rozwiązanie wyjdzie taniej? Dryfix jest droższy ale ma pianę w cenie (chyba, że braknie tak jak piszesz) natomiast zwykły porotherm wymaga zaprawy z worka albo betoniarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aarnn 21.04.2021 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2021 W lutym płaciłem za dryfix chyba 5,40 zł netto. Profi był w tej samej cenie. Zwykły na zaprawie ze sklepu wychodzi dużo drożej. U mnie na 60 mb pierwszej warstwy poszło 30 worków zaprawy. Kolejne warstwy byłyby o połowę cieńsze to i tak wychodzi dodatkowo 150 worków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 21.04.2021 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2021 Ja murowalem tzn murarz z E3 500, za m2 wychodziło 5-6 zł taniej jak przy standardowym pustaku. Wytrzymałość 15 i według karty produktu niby ciut cieplejszy ze względu na mniejsza ilość łączeń pionowych. Kupowałem w lutym rok temu i płaciłem koło 7,6 brutto. Porotherm nie jest tak prosty jak BK czy sylikaty i przy długości 500mm ewentualne krzywizny szybko wyjdą. Generalnie jestem zadowolony, murarze cieli pustaki piłą, szybsza robota bo i pustak większy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 21.04.2021 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2021 jedno licho, bierz to, w czym ekipa czuje się najlepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 25.04.2021 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2021 Ja robiłbym tradycyjnie na zaprawę. I tak to wszystko będzie potem ocieplone z zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KUBEK1978 27.04.2021 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2021 Miałem do wyboru klej czy zaprawa ale na kleju ekipy sie bardziej przykładają bo muszą, gdyż cienka spoina ale też i równe pustaki szlifowane wymagają dokładności. Ja wybrałem jednak zaprawę i to był błąd z racji też tego że trafiłem na bardzo krzywą partię Winenbergera. Niektóre pustaki były dosłownie trapezami i wiele było popękanych albo kruszyły się w rękach. Na naklejce było że towar pierwsza klasa. Potem oglądałem w castoramie to jakieś lepsze były aha i miały inny odcień , nie wiem od czego to zależy, czy jakieś przekręty robią hurtownie i biorą wybraki ....Co do zaprawy to jednak mocne skurczysyństwo, jak robiłem przepusty na kable to ciężko było wykuć na spoinach, nie wiem jak w zaprawie klejowej to wygląda. Porządna zaprawa spaja te pustaki na amen, wycinałem okno to nie dało się w żaden sposób oddzielić później pustaków. Estetyka na klej na pewno lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert86pnPmo 28.04.2021 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2021 Orientowałeś się może czy ekipy budowlane biorą tyle samo za Profi, Dryfix, tradycyjny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts