Maratoro 19.04.2021 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2021 Dzień dobry. W projekcie rozbudowy domu konstruktor przewidział rdzenie żelbetowe w rozstawie co 2m zaczynające się w wieńcu i kończące w kolejnym wieńcu. Mam kilka pytań odnośnie tych rdzeni. Od którego miejsca zacząć te rdzenie ? Narożnik ? ( wolałbym nie ze względu na mostek termiczny ) Rozmawiałem z kierownikiem budowy i mówi ze jak chce. Teoretycznie ok 80 cm od narożnika dodajemy okno którego nie było w projekcie na ok 2,5m długie może zacząć od okna? Kolejna sprawa to czy te rdzenie dawać również w ścianach szczytowych ? Bardzo nie jasno mam to opisane w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 19.04.2021 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2021 Nie łatwiej wykonać telefon do konstruktora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maratoro 19.04.2021 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2021 Nigdy człowieka na oczy nie widziałem, niemam do niego kontaktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 19.04.2021 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2021 Wszelkie zmiany - za zgodą projektanta i przy pomocy KB. Inwestor nie musi się na tym znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 19.04.2021 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2021 Nigdy człowieka na oczy nie widziałem, niemam do niego kontaktu. Ale argument, jak z przedszkola. Jak nie masz bezpośrednio do konstruktora to zapewne ma ten telefon architekt który to projektował. Oczekujesz że ktoś z forumowiczów będzie się zagłębiał w projekt i zastanawiał gdzie umieścić rdzenie, gdzie jak sam piszesz projekt jest już nie aktualny. Zapłaciłeś za te informacje więc wykorzystaj to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 19.04.2021 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2021 Jest taka moda, budujesz wg projektu ale coś zmieniasz, nikogo się nie pytasz czy można i jak można.KB nie bywa na budowie albo jest mu obojętne co się dzieje na budowie.FM ma zastępować KB i projektanta.No i porady na FM są darmowe.Niestety na FM są też kompletnie złe porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal3net 20.04.2021 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2021 Pierwszy w narozniku i jesli okno robi przerwe 2.5metra, to drugi tuz przed oknem a trzeci za oknem, tak bez zaglebiania sie w projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 20.04.2021 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2021 Unika się rdzeni w narożniku, tam i tak jest usztywnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maratoro 21.04.2021 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2021 Unika się rdzeni w narożniku, tam i tak jest usztywnione. A czy słupy mogą wypadać nad oknami ? Wieniec jest lany bezpośrednio na nadproża. Nad otworem 2,5m przyjmując ze zaczynam nie od narożnika a odsuwam się ok metra wypadają dwa. Pierwszy w narozniku i jesli okno robi przerwe 2.5metra, to drugi tuz przed oknem a trzeci za oknem, tak bez zaglebiania sie w projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts