Tezorv13 19.04.2021 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2021 Witam wszystkich zebranych. Posiadam studnię kręgową (Dokładnie nie wiem ile jest metrów w dół tej studni, lecz wiem, że jest bardzo głęboka. Studnia znajduje się na dość dużym wzgórzu . Wcześniej próbowałem zmierzyć głębokość studni, ale zabrakło mi sznura, a sznur miał 10m ), od miesiąca borykam się z bardzo dziwną sytuacją. Zazwyczaj woda utrzymywała się na poziomie 6-8 kręgów w dół, teraz na dzień dzisiejszy jest na poziomie końca 3 kręgu i ciągle wzrasta. Boję się, że woda może "wylać", "rozlać się" i nie wiem czy może się tak stać, czy jest to dość normalne? U sąsiadów woda jest dość głęboko. link do zdjęcia - https://drive.google.com/file/d/1Lj2QGWVgEe_tijnoWe1vp7MLbZ6wIrQI/view?usp=sharing Z góry dziękuję za wszystkie wiadomości zwrotne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
key1 19.04.2021 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2021 tak, studnie artezyjskie mają taką właściwość.najwięcej jest w Australii, ale i w Polsce są miejsca gdzie występują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tezorv13 20.04.2021 06:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2021 Czy studnie artezyjskie występują na dość wysokim wzgórzu? Ile średnio wody jest w studniach kręgowych? (Wiem, że zależne jest od poziomu wód gruntowych, ale bardzo mnie to ciekawi) Rury które się w niej znajdują (dość głęboko) może samoistnie z nich wylewać się woda? Można to jakoś sprawdzić? Ponieważ chciałem zakupić pompę z pojeminikem 50l, lecz nie wiem czy jest sens. Czy w zwykłych studniach kręgowych (kopanych) jest możliwość, aż takich wysokich wód gruntowych, czy tylko w artezyjskich ? Z gory dziekuje za wyczerpujące wypowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
key1 20.04.2021 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2021 na szczycie najwyższego wzgórza raczej nie, ale na zboczu jak najbardziej.zależy od konstrukcji studni, poziomu wód i kąta tarcia wewnętrznego podłożamożezakup pompy może być dobry lub zły, w zależności od potrzeb i przyszłego użycia, które znasz tylko ty.studnia kopana też może być artezyjska, to zależy od umiejscowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts