Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich zebranych.

Posiadam studnię kręgową (Dokładnie nie wiem ile jest metrów w dół tej studni, lecz wiem, że jest bardzo głęboka. Studnia znajduje się na dość dużym wzgórzu . Wcześniej próbowałem zmierzyć głębokość studni, ale zabrakło mi sznura, a sznur miał 10m :o ), od miesiąca borykam się z bardzo dziwną sytuacją.

Zazwyczaj woda utrzymywała się na poziomie 6-8 kręgów w dół, teraz na dzień dzisiejszy jest na poziomie końca 3 kręgu i ciągle wzrasta. Boję się, że woda może "wylać", "rozlać się" i nie wiem czy może się tak stać, czy jest to dość normalne? U sąsiadów woda jest dość głęboko.

link do zdjęcia - https://drive.google.com/file/d/1Lj2QGWVgEe_tijnoWe1vp7MLbZ6wIrQI/view?usp=sharing

Z góry dziękuję za wszystkie wiadomości zwrotne. Pozdrawiam :)

https://forum.murator.pl/topic/261996-czy-mo%C5%BCliwe-jest-wylanie-si%C4%99-wody-ze-studni-kr%C4%99gowej/

Czy studnie artezyjskie występują na dość wysokim wzgórzu?

Ile średnio wody jest w studniach kręgowych? (Wiem, że zależne jest od poziomu wód gruntowych, ale bardzo mnie to ciekawi) :)

Rury które się w niej znajdują (dość głęboko) może samoistnie z nich wylewać się woda? Można to jakoś sprawdzić? Ponieważ chciałem zakupić pompę z pojeminikem 50l, lecz nie wiem czy jest sens.

Czy w zwykłych studniach kręgowych (kopanych) jest możliwość, aż takich wysokich wód gruntowych, czy tylko w artezyjskich ?

Z gory dziekuje za wyczerpujące wypowiedzi ;)

na szczycie najwyższego wzgórza raczej nie, ale na zboczu jak najbardziej.

zależy od konstrukcji studni, poziomu wód i kąta tarcia wewnętrznego podłoża

może

zakup pompy może być dobry lub zły, w zależności od potrzeb i przyszłego użycia, które znasz tylko ty.

studnia kopana też może być artezyjska, to zależy od umiejscowienia.