baczek007 19.04.2021 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2021 Buduję sobie domek, który chciałbym wykorzystywać od wczesnej wiosny do późnej jesieni, więc chcę ocieplić ściany.W tej chwili patrząc od zewnątrz mam:- deska elewacyjna- szczelina 2cm- wiatroizolacja- płyta OSB 12 i teraz dylemat. Należy znów zrobić szczelinę, i dopiero potem wełna? Czy wełna może przylegać do OSB?Jeżeli ma być szczelina, to mogę pominąć sznurek i przymocować do OSB pionowo kilka wąskich listew aby wełna nie dotykała OSB? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odon 19.06.2021 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2021 Ja bym widział problem z OSB które samo sobie nie jest ani wiatro-przepuszczalna (folia wiatroizolacyjna zbędna), ani paro-przepuszczalna (jak wilgoć dostanie się do wełny to już nie wyschnie). Więc szczelina może być przydatna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 20.06.2021 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2021 (edytowane) Prawidłowa kolejność w budynku ogrzewanym, Idąc od środka budynku na zewnątrz: OSB, wełna, wiatroizolacja, przerwa wentylacyjna, deska elewacyjna.Edit: OSB słabo przepuszcza parę wodną i w pewnym sensie pełni rolę paroizolacji. Edytowane 20 Czerwca 2021 przez gondoljerzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts