Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piorunochron - TAK czy NIE

Recommended Posts

Witam serdecznie

Tak czytam i czytam i podjąłem decyzję wykonania instalacji odgromowej w mym domku letniskowym.

I tu nie wiem co właściwie zrobić gdy nie mam bednarki - domek jest na bloczkach betonowych. Domek to prosta dwuspadowa konstrukcja dachowa 5 m wysokości w kalenicy. Pod jedną z połaci dachowych taras z dachem.taras ma dach 12m2 dach domu 35m2.

Pytanie

Czy wystarczą dwa pionowe ogromniki w kalenicy przy ostatnich krokwiach?

Połączone razem poziomym drutem fi80

I dwa odprowadzenia do ziemi po przekątnej dachu. Te dwa odprowadzenia zejdą po rogach domku, będą podłączone do grubosciennych rur ocynkowanych i dalej w ziemię aż do poziomu wód gruntowych czyli u mnie okolo1m w ziemi bo woda już na 70cm jest.

Inna sprawa. Sam chce tozrobic.tylko nie wiem czym montuje się do dachu z gontu bitumiczneego czyli de facto z papy,te wszystkie zwody.

Proszę o pomoc. Również wdzięczny będę za wskazówki gdzie w okolicach Warszawy Białołęki czy Legionowa kupić niezbędne elementy

elementy w niezabijajacych cenach.

A może ciekawe rozwiązanie to wykorzystanie elementów z jakiegoś sklepu żeglarskiego?

Z góry dziękuję za pomkc

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 88
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Weszłam tutaj, ponieważ nasz elektryk za wykonanie instalacji odgromowej zaśpiewał sobie 10 tys :) Bez wchodzenia w szczegóły: powiedział tylko, że owszem, może zrobić piorunochron, ale to będzie kosztowało tyle, ile położenie instalacji elektrycznej w całym domu (a zapłaciliśmy ok 10 tys). Jesteśmy w lekkim szoku. Czy to są normalne koszty?

Weszłam tutaj, ponieważ nasz elektryk za wykonanie instalacji odgromowej zaśpiewał sobie 10 tys :) Bez wchodzenia w szczegóły: powiedział tylko, że owszem, może zrobić piorunochron, ale to będzie kosztowało tyle, ile położenie instalacji elektrycznej w całym domu (a zapłaciliśmy ok 10 tys). Jesteśmy w lekkim szoku. Czy to są normalne koszty?

Nawet z materiałem jeśli średni domek 150m2 i odgromówka w ocynku standardowa to dużo.

Istnieją jeszcze miedziane i nierdzewne trwałe ale drogie.

Wątek piorunochronów dobrze jest podnieść, może zwrócić uwagę inwestorów na ten element, choć więcej informacji można uzyskać na forum Elektroda. Generalnie mam piorunochron, mam zabezpieczoną kalenicę, dwa wyższe daszki lukarn no i kominy. 2 przewody odprowadzające dałem tylko po 1 stronie budynku, bo faktem jest, że szpecą dach i elewację. Norma wymaga minimum 2 przewody odprowadzające. Bednarka została wkopana wokół budynku, w miejscach zejścia przewodów odprowadzających dodatkowo zostały wbite 2 metrowe szpilki ... faktem jest, że druty nie są proste a ptaki obsrywają dachówki ... kolejnym faktem jest, że nie żaden domek jednorodzinny w okolicy nie ma piorunochronów... sam nie wiem.

[ATTACH=CONFIG]316666[/ATTACH]

Druty pionowe można dać w rurach osłonowych w warstwie ocieplenia i nie widać.

A druty poziome można wyprostować tylko potrzebna wprawa i przyrząd odpowiedni.

A ptaki srają nawet siedząc na gąsiorach.

Ludzie nie robią odgromówki bo nie znają zagrożenia i szkoda im kasy.

A druty poziome można wyprostować tylko potrzebna wprawa i przyrząd odpowiedni.

.

Druty będą się wyginać zależnie od temperatury, proste będą tylko przez pierwszy czas, z czasem niestety się poskręcają...

A cała reszta to prawda - ludzie jeszcze uważają, że jak dom obok ma piorunochron, to ich jest bezpieczny... bzdura.

Ale co w tym jest zakresie? Czy kopanie rowu wokół budynku, układanie bednarki, wbijanie sond na głębokość 2 metrów, wchodzenie na dach w celu założenia wszystkich elementów... spięcie tego wszystkiego i pomiary ... i jeszcze z materiałem? Hmmm... 10 tyś to chyba znacznie za dużo nawet za tak pełny zakres prac...

Strasznie dużo kasy chce ten fachman. Nam bednarkę położyli przy budowie SSO,zapłaciłam tylko za materiał, a na dachu dekarz zrobił za 2 tys. W ściany w rurkach wpuszczają fachowcy od ocieplenia za jakieś grosze (tylko materiał kupiłam - skrzynki, złączki). A wygląda to tak:

20150713081.jpg 20150716090.jpg

Druty będą się wyginać zależnie od temperatury, proste będą tylko przez pierwszy czas, z czasem niestety się poskręcają...

A cała reszta to prawda - ludzie jeszcze uważają, że jak dom obok ma piorunochron, to ich jest bezpieczny... bzdura.

Nie beda sie skrecac jak dobrze wyprostowane.

Istnieja napinacze do drutu i nie obwisa... tylko potrzeba kompensacje przewidziec...