mieczyslav 20.04.2021 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2021 Dzień dobry,na początku chciałem się przywitać jako nowy użytkownik na forum.Przychodzę z następującym problemem. Dostałem warunki przyłączenia od Tauron Dystrybucja. Zgodnie z nimi po mojej stronie jest przygotowanie do podłączenia rozdzielnicę budowlaną z odpowiednim przewodem zasilającym. W następnych punktach warunków widnieje zapis:1. Miejsce przyłączenia: złącze kablowe nr ..., obwód kier. ..., zasilane ze stacji transformatorowej SN/nN2. a) Miejsce dostarczenia energii elektrycznej: zaciski prądowe na wyjściu przewodów od zabezpieczenia w złączu w kierunku instalacji odbiorcy2. b) Miejsce rozgraniczenia własności urządzeń elektroenergetycznych: zacisko prądowe na wyjściu przewodów od zabezpieczenia w złączu w kierunku instalacji odbiorcy4.Układ pomiarowo-rozliczeniowy na napięciu 0,4 kV;a) rodzaj układu: bezpośrednib) miejsce zainstalowania: w rozdzielnicy budowlanej5. Zabezpieczenia główne przedlicznikowe:a) prąd znamionowy: 25A,b) rodzaj: wkładka topikowa,c) lokalizacja: w rozdzielnicy budowlanej. Pytania brzmią1. czy moja rozdzielnica musi posiadać licznik, czy po prostu Tauron zamontuje mi od nich w mojej rozdzielnicy;2. czy owa rozdzielnica musi być w granicy działki, czy lokalizacja może być dowolna,3. jak wygląda proces po przygotowaniu rozdzielnicy. Muszę ją postawić na działce a następnie zgłosić gotowość wraz z kopią pozwolenia na budowę?4. Skąd prowadzony będzie kabel do mojej rozdzielnicy?3. kolejna kwestia kabel. jakie parametry powinienem wybrać. Z góry dziękuję za udzielone informacje i odpowiedzi. Zdaję sobie sprawę, że pytania są może lakoniczne, ale nigdy nie miałem do czynienia z tego typu zagadnieniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eccentric 29.04.2021 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2021 Najłatwiej będzie znaleźć elektryka i dać mu te warunki które dostałeś. Będzie wiedział co ma robić, tym bardziej że protokół/oświadczenie będzie musiał podpisać ktoś z uprawnieniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 01.05.2021 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2021 Weź elektryka a jeśli stawias dom to przede wszystkim złóż wniosek o złącze docelowe bo postawisz dom a będziesz miał ciągle erbetkę a na prąd docelowy poczekasz długo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 01.05.2021 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2021 Pytania brzmią 1. czy moja rozdzielnica musi posiadać licznik, czy po prostu Tauron zamontuje mi od nich w mojej rozdzielnicy; 2. czy owa rozdzielnica musi być w granicy działki, czy lokalizacja może być dowolna, 3. jak wygląda proces po przygotowaniu rozdzielnicy. Muszę ją postawić na działce a następnie zgłosić gotowość wraz z kopią pozwolenia na budowę? 4. Skąd prowadzony będzie kabel do mojej rozdzielnicy? 3. kolejna kwestia kabel. jakie parametry powinienem wybrać. Z góry dziękuję za udzielone informacje i odpowiedzi. Zdaję sobie sprawę, że pytania są może lakoniczne, ale nigdy nie miałem do czynienia z tego typu zagadnieniami. ad1 Twoja rozdzielnica a raczej "erbetka" nie musi i nie ma potrzeby aby posiadała licznik. Licznik będzie umieszczony w skrzynce przyłączeniowej przez operatora ZE. ad2 w granicy działki będzie stała skrzynka przyłączeniowa a Twoja "erbetka" może mieć rożną lokalizację na działce ale pamiętaj najlepiej taka aby nikt nie powołany nie miał do niej bezpośredniego dostępu. ad3.Zapewne ZE wykona Ci przyłącze a ty do niego się podepniesz "erbetką" i zgłosisz to do ZE aby podpisać umowę na odbiór energii. To podłączenie dobrze by było gdyby zrobił Ci elektryk z uprawnieniami. ad4. Przewód będzie prowadzony ze ZKP czyli przyłącza. ad5. To też dobierze Ci elektryk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 01.05.2021 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2021 Z warunków ewidentnie wynika, że wniosek był złożony o prąd budowlany. Złącza docelowego na podstawie tych warunków nie będzie tylko kabel we własnym zakresie i zamontują licznik. Warunki o złącze docelowe brzmią inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts