Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Warunki Przyłączenia - rozdzielnica

mieczyslav

Recommended Posts

Dzień dobry,

na początku chciałem się przywitać jako nowy użytkownik na forum.

Przychodzę z następującym problemem. Dostałem warunki przyłączenia od Tauron Dystrybucja. Zgodnie z nimi po mojej stronie jest przygotowanie do podłączenia rozdzielnicę budowlaną z odpowiednim przewodem zasilającym.

W następnych punktach warunków widnieje zapis:

1. Miejsce przyłączenia: złącze kablowe nr ..., obwód kier. ..., zasilane ze stacji transformatorowej SN/nN

2. a) Miejsce dostarczenia energii elektrycznej: zaciski prądowe na wyjściu przewodów od zabezpieczenia w złączu w kierunku instalacji odbiorcy

2. b) Miejsce rozgraniczenia własności urządzeń elektroenergetycznych: zacisko prądowe na wyjściu przewodów od zabezpieczenia w złączu w kierunku instalacji odbiorcy

4.Układ pomiarowo-rozliczeniowy na napięciu 0,4 kV;

a) rodzaj układu: bezpośredni

b) miejsce zainstalowania: w rozdzielnicy budowlanej

5. Zabezpieczenia główne przedlicznikowe:

a) prąd znamionowy: 25A,

b) rodzaj: wkładka topikowa,

c) lokalizacja: w rozdzielnicy budowlanej.

Pytania brzmią

1. czy moja rozdzielnica musi posiadać licznik, czy po prostu Tauron zamontuje mi od nich w mojej rozdzielnicy;

2. czy owa rozdzielnica musi być w granicy działki, czy lokalizacja może być dowolna,

3. jak wygląda proces po przygotowaniu rozdzielnicy. Muszę ją postawić na działce a następnie zgłosić gotowość wraz z kopią pozwolenia na budowę?

4. Skąd prowadzony będzie kabel do mojej rozdzielnicy?

3. kolejna kwestia kabel. jakie parametry powinienem wybrać.

Z góry dziękuję za udzielone informacje i odpowiedzi. Zdaję sobie sprawę, że pytania są może lakoniczne, ale nigdy nie miałem do czynienia z tego typu zagadnieniami.

• 2 weeks później...

Pytania brzmią

1. czy moja rozdzielnica musi posiadać licznik, czy po prostu Tauron zamontuje mi od nich w mojej rozdzielnicy;

2. czy owa rozdzielnica musi być w granicy działki, czy lokalizacja może być dowolna,

3. jak wygląda proces po przygotowaniu rozdzielnicy. Muszę ją postawić na działce a następnie zgłosić gotowość wraz z kopią pozwolenia na budowę?

4. Skąd prowadzony będzie kabel do mojej rozdzielnicy?

3. kolejna kwestia kabel. jakie parametry powinienem wybrać.

Z góry dziękuję za udzielone informacje i odpowiedzi. Zdaję sobie sprawę, że pytania są może lakoniczne, ale nigdy nie miałem do czynienia z tego typu zagadnieniami.

ad1 Twoja rozdzielnica a raczej "erbetka" nie musi i nie ma potrzeby aby posiadała licznik. Licznik będzie umieszczony w skrzynce przyłączeniowej przez operatora ZE.

ad2 w granicy działki będzie stała skrzynka przyłączeniowa a Twoja "erbetka" może mieć rożną lokalizację na działce ale pamiętaj najlepiej taka aby nikt nie powołany nie miał do niej bezpośredniego dostępu.

ad3.Zapewne ZE wykona Ci przyłącze a ty do niego się podepniesz "erbetką" i zgłosisz to do ZE aby podpisać umowę na odbiór energii. To podłączenie dobrze by było gdyby zrobił Ci elektryk z uprawnieniami.

ad4. Przewód będzie prowadzony ze ZKP czyli przyłącza.

ad5. To też dobierze Ci elektryk.