Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Położenie folii pod styropian a mokra posadzka/płyta

Szkrab20078

Recommended Posts

Witam Szanowne Grono,

Mam taki oto problem. Jestem w trakcie tynkowania ścian. Agregat tynkujący okazał się nieszczelny gdzieś na wężu i w efekcie płyta fundamentowa została zawilgocona. Co się dało to osuszyliśmy, lecz ewidentnie wilgoć nadal występuje, po prostu płyta jest mokra. Zamierzałem w najbliższych dniach położyć folię przeciwilgociową na płytę, a nastęnie rozłożyć styropian i wylać wylewkę. Czy mogę położyć folię na mokrą płytę? Nie ukrywam, że mega mi się śpieszy i wolałbym uniknąć przestojów celem oczekiwania na wyschnięcie, niemniej jeśli jest to bezwarunkowo konieczne to będe musiał poczekać. Jakie jest wasze zdaniem w tym przedmiocie? Czy musi być sucho, żeby kłaść izolację przeciwilgociową? Za pomoc z góry dziękuje

Mam taki oto problem. Jestem w trakcie tynkowania ścian. Agregat tynkujący okazał się nieszczelny gdzieś na wężu i w efekcie płyta fundamentowa została zawilgocona.

O jakim zawilgoceniu mówisz? Tynkarz nie widział, że ma dziurę w weżu? Pijany był? Płyta żelbetowa to nie tandetna posadzka z mikrokreta. Po pewnym czasie beton jest wodoszczelny, nie powinien naciągnąć wody.

Mam taki oto problem. Za pomoc z góry dziękuje

Tak jak koledzy radzą - pozwól jej jeszcze "pooddychać "ze dwa tygodnie - po niedzieli podobno ma być cieplej to przeschnie to co bardzo wilgotne. Inaczej tak jak piszą pod folią zgromadzi się dużo wilgoci, będzie jej ciężko odparować(oczywiście z czasem wszystko wyparuje).