Program93 20.04.2021 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2021 Witam ,Chce zrównoważyć instalacje CO grzejniki aluminiowe radiatori 2000 wulkan 500 + zawory Heimaier z głowicami termostatycznymi . Zawory regulacja (10-150l/h) pompa alpha 2 miałem już urządzenie alpha reader , ale nie pomogło problem jest taki sam jak w aplikacji heimeiera czyli brak tego typu grzejników ogólnie wszędzie dostepne są tylko grzejniki stalowe płytowe , próbowałem to porównywać do modelu 21 lub 22 , ale wartości się różnią .Może ktoś zna się na tym i podpowie jak ręcznie wyliczyć potrzebny przepływ na zaworze dla mocy danego grzejnika czy liczby żeberek . Jak wyglada sprawa z taką regulacja czy przydatna jest jak są głowice na zaworach oraz czy przy wyliczeniach temperaturę zasilania i delte dla powrotu biorę dla -20 ? Jako sterowanie dodatkowe będzie krzywa grzewcza i tu właśnie nie mogę zrozumieć pod jaka temperaturę równoważyć układ skoro będzie zmienna zależnie od pogody za oknem. Jeżeli ktoś mierzył się z czymś takim , albo chce pomoc to z gory dzięki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Program93 02.05.2021 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2021 Nikt nic ? Zero wiedzy na forum ? Może jednak znajdzie się ktoś ogarnięty w temacie ewentualnie jakiś instalator i doradzi w jaka stronę iść ze zrównoważeniem instalacji i prawidłowymi przepływami przy grzejnikach Alu i przyszłościowa praca pod PC . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts