Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opaski drzwiowe (listwy maskujące) i krzywe ściany

Recommended Posts

Witam,

Potrzebuję pomocy z montażem opasek drzwiowych (listew maskujących). Ściany dosyć znacząco nie trzymają pionu, dlatego wstawione już ościeżnice odstają od nich ok. 1,5 cm w górnej części (przy podłodze są zlicowane ze ścianą). Przykładając opaski na równo z ościeżnicą powstaje w ten sposób szpara pomiędzy opaską a ścianą.

Błagam o jakieś sugestie, w jaki sposób w takiej sytuacji zamontować opaski i wypełnić pustą przestrzeń.

Poniżej zamieszczam zdjęcia poglądowe.

Z góry dziękuję po stokroć za pomoc!!!

20210420_2045502.jpg20210420_2222342.jpg

Dzięki wielkie gnago i mmmarcinn za podpowiedzi!!! :) Podrównanie ściany, to chyba najlepsze rozwiązanie i pewnie zrobię tak w kuchni, żeby nie było fuszerki. Natomiast w pokojach mam już pomalowane ściany i wolałbym uniknąć większych poprawek. Może da się to jakoś rozwiązać metodą na "sucho", tzn. bez szpachlowania?

Wpadł mi ostatnio pomysł, aby pod listwę dać drewniany klin. Nie jestem jednak pewien, czy da się w ogóle wyciąć taki długi klin, który miałby w jednym końcu 15 mm grubości, a w drugim nawet 3 mm (w drugim pokoju potrzebny będzie jeszcze cieńszy klin o gr. 8mm-3mm).

Drugi pomysł, to montaż listew na piankę i obróbka akrylem, chociaż pewnie w tym przypadku wypchnie listwę i nie będzie ładnie przylegała.

Trzecia opcja, to podrównanie ściany w miejscu tylko pod listwą, ale w tym przypadku też za bardzo nie wiem, jak się za to zabrać, żeby nie narobić "bałaganu" wokół listwy.

Może ktoś coś? :confused: