njakub451 20.04.2021 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2021 Witam, Potrzebuję pomocy z montażem opasek drzwiowych (listew maskujących). Ściany dosyć znacząco nie trzymają pionu, dlatego wstawione już ościeżnice odstają od nich ok. 1,5 cm w górnej części (przy podłodze są zlicowane ze ścianą). Przykładając opaski na równo z ościeżnicą powstaje w ten sposób szpara pomiędzy opaską a ścianą. Błagam o jakieś sugestie, w jaki sposób w takiej sytuacji zamontować opaski i wypełnić pustą przestrzeń. Poniżej zamieszczam zdjęcia poglądowe. Z góry dziękuję po stokroć za pomoc!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 21.04.2021 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2021 Akryl lekki szpachlowy?Chyba czymś takim miałem robiony ten sam temat ze szparami drzwi. To było jakieś 8 lat temu, więc już nie dam głowy co to dokładnie było. Ale zdało egzamin. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
njakub451 21.04.2021 12:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2021 Dziękuję pięknie za zainteresowanie się tematem:) Akryl to chyba dobry pomysł, ale jeszcze nie wiem jak te listwy przykleić, skoro tak odstają od ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 21.04.2021 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2021 No ja połączyłbym szpachlę z szlifowaniem na :górkach" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 21.04.2021 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2021 Trochę podrównać ścianę i załatwić sprawę akrylem. Akryl do 5-8 mm ładnie maskuje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
njakub451 23.04.2021 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2021 Dzięki wielkie gnago i mmmarcinn za podpowiedzi!!! Podrównanie ściany, to chyba najlepsze rozwiązanie i pewnie zrobię tak w kuchni, żeby nie było fuszerki. Natomiast w pokojach mam już pomalowane ściany i wolałbym uniknąć większych poprawek. Może da się to jakoś rozwiązać metodą na "sucho", tzn. bez szpachlowania? Wpadł mi ostatnio pomysł, aby pod listwę dać drewniany klin. Nie jestem jednak pewien, czy da się w ogóle wyciąć taki długi klin, który miałby w jednym końcu 15 mm grubości, a w drugim nawet 3 mm (w drugim pokoju potrzebny będzie jeszcze cieńszy klin o gr. 8mm-3mm). Drugi pomysł, to montaż listew na piankę i obróbka akrylem, chociaż pewnie w tym przypadku wypchnie listwę i nie będzie ładnie przylegała. Trzecia opcja, to podrównanie ściany w miejscu tylko pod listwą, ale w tym przypadku też za bardzo nie wiem, jak się za to zabrać, żeby nie narobić "bałaganu" wokół listwy. Może ktoś coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 23.04.2021 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2021 Zrób wersję 2 i za 5 lat przy następnym malowaniu szpachluj ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts