tabarly 21.04.2021 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2021 Witam, mam białą cegłę za darmo (jako akumulacja) i chciałbym obudować wkład a na to płyty krzemianowo-wapniowe. Nigdzie nie czytałem aby ktoś używał białej cegły więc chciałbym dowiedzieć się od specjalistów czy jej użycie rodzi jakieś problemy w użytkowaniu kominka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 21.04.2021 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2021 (edytowane) Witam, mam białą cegłę za darmo (jako akumulacja) i chciałbym obudować wkład a na to płyty krzemianowo-wapniowe. Nigdzie nie czytałem aby ktoś używał białej cegły więc chciałbym dowiedzieć się od specjalistów czy jej użycie rodzi jakieś problemy w użytkowaniu kominka? Używałem bloczków silikatowych do obudowy kominka czyli taka grubsza "biała cegła" . Nad to przyszły płyty akumulacyjne a na silikaty marmur. Działa to już od wielu lat bez zastrzeżeń ale kominek odpalany od święta albo jak chce mi się w weekend zrobić nastrój Zresztą na "plecach" kominka też są silikaty ale jako ściany Po drugiej stronie ściany, jak jest odpalony kominek, czuć przyjemne ciepełko po dotknięciu. Edytowane 21 Kwietnia 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 22.04.2021 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2021 Buduj z białej cegły, tylko po kiego grzyba krzemian wapnia?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinpl 13.05.2021 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2021 Buduj z białej cegły, tylko po kiego grzyba krzemian wapnia?! Wtrącę się do dyskusji... Piotrze negujesz obudowywanie cegły, w sensie sama cegła wystarczy, czy negujesz rodzaj płyt? Pytam bo sam chce naprawić/przebudować kominek za pomocą białej cegły i zastanawiam się czy i jakie dodatkowe okładziny zastosować od środka, czy cegła wymaga dodatkowej ochrony od środka ze względu na temperaturę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 17.05.2021 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2021 Wtrącę się do dyskusji... Piotrze negujesz obudowywanie cegły, w sensie sama cegła wystarczy, czy negujesz rodzaj płyt? Pytam bo sam chce naprawić/przebudować kominek za pomocą białej cegły i zastanawiam się czy i jakie dodatkowe okładziny zastosować od środka, czy cegła wymaga dodatkowej ochrony od środka ze względu na temperaturę? Cegła to doskonały materiał budowlany. Po co ją izolować? Niech wciąga ciepło, potem niech je trzyma długo i jeszcze dłużej oddaje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts