autop 22.04.2021 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2021 (edytowane) Witam, Obecnie posiadam w domu ogrzewanie mieszane, tzn. parter oraz łazienka na poddaszu podłogówka + 3 sypialnie kaloryfery + drabinka w łazience na piętrze. Planuje zlikwidować kaloryfery w sypialniach i metodą frezowania posadzki ułożyć ogrzewanie podłogowe. Teraz mam 2 rozdzielacze: * jeden na parterze, który obsługuje całe ogrzewanie podłogowe * drugi na poddaszu na 3 kaloryfery + drabinka w łazience Rodzielacz na kaloryfery jest zasilany rurą miedzianą fi22 i pytanie brzmi czy ta rura zasilająca może zostać użyta do zasilania ogrzewania podłogowego na te 3 sypialnie czy jednak trzeba wymienić na fi28? Chciałbym tego uniknąć. Powierzchnia to ok 60-65m2, będzie 6 pętli (rozstaw 15cm). Dodatkowo chciałbym na tym samym zasilaczu zostawić drabinke w łazience (służy tylko do ręczników więc temp 30-35 stopni w zupełności wystarczy). Dodatkowo przed rozdzielaczem z tej rury jest odprowadzenie do zasilania kaloryfera w garażu (zdjęcie w załączniku) i też chciałbym to zostawić (tam rówenież temp 30 stopni mi wystarczy do załamania temp w garażu). W załączniku wysyłam zdjęcie z rodzielacza na poddaszu oraz jak to wygląda w kotłowni. PS. Jeżeli ta informacja jest istotna to obecnie jest ogrzewanie jest zasilane kotłem na pelet (to nie był dobry wybór tak jak te kaloryfery) ale planuje już wymianę na pompe ciepła powietrze-woda. @EDIT Dodam, że odległość między kotłem a rozdzielaczem to max 2,5-3m (pomieszczenie pod rozdzielaczem to kotłownia). Oprócz kolanek / zagięć widocznych w kotłowni sa 2 pod posadzką jeszcze 90stopni. Z góry dziekuje za porady! Pozdrawiam, Edytowane 22 Kwietnia 2021 przez autop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 22.04.2021 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2021 Rurka cu 22 wystarczy, wszystko moze być jak sobie zakładasz, kaloryfery będziesz musiał oczywiście kryzować. Polecam wstawienie dodatkowej grzałki z termostatem do drabinki.Może Cie zainteresuje:https://forum.muratordom.pl/showthread.php?365860-Gruntowa-PC-w-starym-domu-budżetowo-lt-10tyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autop 22.04.2021 13:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2021 Dzieki mac_612! Przed wymianą ogrzewania to podłogowe najbardziej mnie to blokowało. Wymiana pionu wiązałaby się z za dużym remontem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 22.04.2021 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2021 (edytowane) Rozdzielacze masz też do wmiany, ale to nie duży koszt. W temacie który podlinkowałem, masz relacje z "frezowania" bruzdownicą. Edytowane 22 Kwietnia 2021 przez mac_612 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 30.04.2021 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2021 Jeżeli ktoś 'lubi' zabawy we frezowanie bruzdownicą to polecam. Pasuje odpowiednia pogoda i kierunek wiatru aby przeciąg wywiewał za okno i załatwić to w miare 'na raz'. Nie rób małych promieni i nie tnij za głęboko żeby nie rozwalić za bardzo wylewki. Jeżeli to na parterze to czy masz odpowiednio grube ocieplenie min. 7-8cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 30.04.2021 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2021 Bez odkurzacza przemysłowego to masochizm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 01.05.2021 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2021 Bez odkurzacza przemysłowego to masochizm Z odkurzaczem i w przeciągu. Na mokro to chyba nie przejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts