Smakor 02.05.2021 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2021 Czy taki Tauron tak łatwo reaguje? Czytałem, że nie są tacy skorzy bo podwyższone napięcie występuje głównie w godzinach słonecznych. U mnie w tej chwili dobija do 253, kolejny sąsiad za chwilę dojdzie to mogą zacząć się wyłączenia (czy inwerter wtedy jest w stanie produkować na potrzeby własne czy całkiem odcina się od AC?). Szczególnie jedna faza jest z nadprodukcją widzę. Pewnie sąsiedzi mają tak poustawiane obwody, że na jednej prawie nic nie chodzi. Może trzeba pogadać z nimi aby cos poprzepinali (wspólnie) żeby bardziej równomiernie obciążyć fazy. Mam piec gazowy z zaawansowana automatyką więc ciężko mi coś na szybko dodać do obwodu co by go obciążało (koszt dodania grzałki do CWU to prawie 2000 - sama grzałka a jeszcze podłączenie - do mojego zbiornika więc słaby zwrot raczej, przy koszcie gazu na CWU ok 40-50 zł miesięcznie). Może będzie z nową dotacja jakaś fajna opcja na akumulatory ale przy ich cenach nie spodziewam się. Ale jakbym aku za 30 tys mógł kupić za 3 to biorę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smakor 02.05.2021 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2021 Z tym napięciem to troche lipa faktycznie bo można było przedstawiać wykres zmian w ciągu dnia przy zgłoszeniach. Ale też i zdjęcia z pomiarów miernikiem u mnie zadziałały. Temperatury ja u siebie nie widziałem nawet w starej wersji. Takie dane widać jak masz firmowe optymalizatory, one wtedy się komunikują z inwerterem. Jak nie masz problemów z cieniem to raczej zbędny gadżet po 200 zł/panel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 02.05.2021 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2021 Ale to to piszemy o temperaturze? Bo bez optymalizatorów to napięcia były widoczne. Dopiero po przejściu na nowa wersję zniknęły. Skrobnę @ do konsultanta może coś odpisze sensownego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smakor 02.05.2021 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2021 Tak tak temperatura bez opti nie była widoczna oczywiście. Falownik wróżką nie jest A widok V tylko w danej chwili niewiele mówi. Choć u sąsiada oferent zmierzył w jednym momencie i stwierdził, że jedna faza jest przeciążona. To fakt, ale to zmienia się co kilka sekund tak naprawdę. Głównie faza 3 ale i 1 czy na 2 też się zdarzają sufity tylko rzadziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts