Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Falownik Huaweii przerwy.... Pytan. Do uzytkownikow

piotraudi

Recommended Posts

Czy taki Tauron tak łatwo reaguje? Czytałem, że nie są tacy skorzy bo podwyższone napięcie występuje głównie w godzinach słonecznych. U mnie w tej chwili dobija do 253, kolejny sąsiad za chwilę dojdzie to mogą zacząć się wyłączenia (czy inwerter wtedy jest w stanie produkować na potrzeby własne czy całkiem odcina się od AC?). Szczególnie jedna faza jest z nadprodukcją widzę. Pewnie sąsiedzi mają tak poustawiane obwody, że na jednej prawie nic nie chodzi. Może trzeba pogadać z nimi aby cos poprzepinali (wspólnie) żeby bardziej równomiernie obciążyć fazy. Mam piec gazowy z zaawansowana automatyką więc ciężko mi coś na szybko dodać do obwodu co by go obciążało (koszt dodania grzałki do CWU to prawie 2000 - sama grzałka a jeszcze podłączenie - do mojego zbiornika więc słaby zwrot raczej, przy koszcie gazu na CWU ok 40-50 zł miesięcznie). Może będzie z nową dotacja jakaś fajna opcja na akumulatory ale przy ich cenach nie spodziewam się. Ale jakbym aku za 30 tys mógł kupić za 3 to biorę :)

Z tym napięciem to troche lipa faktycznie bo można było przedstawiać wykres zmian w ciągu dnia przy zgłoszeniach. Ale też i zdjęcia z pomiarów miernikiem u mnie zadziałały.

Temperatury ja u siebie nie widziałem nawet w starej wersji.

Takie dane widać jak masz firmowe optymalizatory, one wtedy się komunikują z inwerterem. Jak nie masz problemów z cieniem to raczej zbędny gadżet po 200 zł/panel.

Tak tak temperatura bez opti nie była widoczna oczywiście. Falownik wróżką nie jest :) A widok V tylko w danej chwili niewiele mówi. Choć u sąsiada oferent zmierzył w jednym momencie i stwierdził, że jedna faza jest przeciążona. To fakt, ale to zmienia się co kilka sekund tak naprawdę. Głównie faza 3 ale i 1 czy na 2 też się zdarzają sufity tylko rzadziej.