Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Studnia vs przyłącze wodociągowe

Janek1990

Recommended Posts

Cześć,

rozważam bardziej się opłaca: czy podłączać się do wodociągu czy lepiej budować studnię.

1. Studnia:

- 50m * 180 PLN = 9 000 PLN

- Obudowa studni: 3 000 PLN

- Pompa: 1 000 PLN

- zbiornik hydroforowy, kolumna filtracyjna, przyłączanie studni do domu (11m): ~ 3 600 PLN

Łącznie: 16 600 PLN

2. Wodociąg:

- papierologia + projekt + opłata przyłączeniowa: ~3 900 PLN

- nawiertaka: 800 PLN

- przebicie pod 18m jezdni: ?

- położenie rur: 46m lub 54m: ile za metr?

- inne: ?

Czy dobre ceny przywod-studnia.jpgjąłem na stan dzisiejszy?

Jakie ceny przyjąć w miejsce "?" ?

Dzwoniłem do rożnych wykonawców i najczyściej słyszę, że bez projektu to nie powiedzą ile, zatem jak dobrze oszacować koszt przyłącza wodociągowego?

Miejsce: Podlasie

pzdr

Przyłącze do wodociągów.

Po pierwsze nie wiem skąd wziąłeś taką studnię 50m !!! na takie coś trzeba pozwolenia wodno-prawnego, a to koszt większy niż studnia!

Nie doliczyłeś opłat związanych z badaniem wody, oraz kosztów eksplantacji, konserwacji opłat za prąd i odprowadzenie ścieków - więc bardzie opłaca się wodociąg.

Do nowego domu wymagają podłączenia do wodociągu i kanalizacji jeśli taka jest , do domku letniskowego to co chcesz ale jak dom /domek całoroczny żeby uzyskać pozwolenie na zamieszkanie , wodociąg. Sam to przerabiałem , ze starostwem nie ma co rozmawiać oni stawiają warunki i tyle.

mnie koszt podłączenia wyszedł około 5 tyś , papierki i robota, 60 m przyłącza

@CityMatic - tak, trzeba pozwolenie wodo-prawne, no i? woda w okolicy jest na 30m, ale z 50 czystsza ponoć.

Nie będę odprowadzał ścieków do kanalizacji gminnej - to czemu mam to liczyć?

@e-nygma - no może i wymagają, ale można załatwić, że się nie da przyłączyć, ale to nie jest pytaniem.

5 tys - kiedy i w jakiej okolicy tyle Cię to wyszło?

@CityMatic - tak, trzeba pozwolenie wodo-prawne, no i? woda w okolicy jest na 30m, ale z 50 czystsza ponoć.

No i ....liczysz koszty - takie pozwolenie to darmo?

A kto Ci powiedział , że czystsza? na tej głębokości to może być dużo żelaza, ale to trzeba zbadać.

- Pompa: 1 000 PLN

- zbiornik hydroforowy, kolumna filtracyjna, przyłączanie studni do domu (11m): ~ 3 600 PLN

Dobór pompy, hydroforu i tym bardziej filtracji zależy od jakości wody - koszt badania ok 500 PLN (bakteriologia + fizykochemia). Te przyjęte ceny są baaaardzo optymistyczne. Raczej zakładałbym koszty ok 10 000 PLN na te dwie pozycje ale to nadal wróżenie z fusów :)

Janek1990, podam Ci moje ceny, może pomogę przynajmniej z grubsza oszacować. Koszty wiercenia już znasz się pozostałe:

-obudowa z kręgów betonowych (3 kręgi 50 x 100) - 1250 zł

-pompa głębinowa, głowica, złączki, mufy, itp. - 1850 zł

-przyłącze ze studni do domu - 100zł/m

-hydrofor i stacja uzdatniająca (z montażem) - 5600 zł