Janek1990 24.04.2021 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2021 Cześć, rozważam bardziej się opłaca: czy podłączać się do wodociągu czy lepiej budować studnię. 1. Studnia: - 50m * 180 PLN = 9 000 PLN - Obudowa studni: 3 000 PLN - Pompa: 1 000 PLN - zbiornik hydroforowy, kolumna filtracyjna, przyłączanie studni do domu (11m): ~ 3 600 PLN Łącznie: 16 600 PLN 2. Wodociąg: - papierologia + projekt + opłata przyłączeniowa: ~3 900 PLN - nawiertaka: 800 PLN - przebicie pod 18m jezdni: ? - położenie rur: 46m lub 54m: ile za metr? - inne: ? Czy dobre ceny przyjąłem na stan dzisiejszy? Jakie ceny przyjąć w miejsce "?" ? Dzwoniłem do rożnych wykonawców i najczyściej słyszę, że bez projektu to nie powiedzą ile, zatem jak dobrze oszacować koszt przyłącza wodociągowego? Miejsce: Podlasie pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 25.04.2021 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2021 Przyłącze do wodociągów. Po pierwsze nie wiem skąd wziąłeś taką studnię 50m !!! na takie coś trzeba pozwolenia wodno-prawnego, a to koszt większy niż studnia! Nie doliczyłeś opłat związanych z badaniem wody, oraz kosztów eksplantacji, konserwacji opłat za prąd i odprowadzenie ścieków - więc bardzie opłaca się wodociąg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_nygma 25.04.2021 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2021 Do nowego domu wymagają podłączenia do wodociągu i kanalizacji jeśli taka jest , do domku letniskowego to co chcesz ale jak dom /domek całoroczny żeby uzyskać pozwolenie na zamieszkanie , wodociąg. Sam to przerabiałem , ze starostwem nie ma co rozmawiać oni stawiają warunki i tyle. mnie koszt podłączenia wyszedł około 5 tyś , papierki i robota, 60 m przyłącza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janek1990 25.04.2021 16:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2021 @CityMatic - tak, trzeba pozwolenie wodo-prawne, no i? woda w okolicy jest na 30m, ale z 50 czystsza ponoć. Nie będę odprowadzał ścieków do kanalizacji gminnej - to czemu mam to liczyć? @e-nygma - no może i wymagają, ale można załatwić, że się nie da przyłączyć, ale to nie jest pytaniem. 5 tys - kiedy i w jakiej okolicy tyle Cię to wyszło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 25.04.2021 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2021 @CityMatic - tak, trzeba pozwolenie wodo-prawne, no i? woda w okolicy jest na 30m, ale z 50 czystsza ponoć. No i ....liczysz koszty - takie pozwolenie to darmo? A kto Ci powiedział , że czystsza? na tej głębokości to może być dużo żelaza, ale to trzeba zbadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 25.04.2021 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2021 - Pompa: 1 000 PLN - zbiornik hydroforowy, kolumna filtracyjna, przyłączanie studni do domu (11m): ~ 3 600 PLN Dobór pompy, hydroforu i tym bardziej filtracji zależy od jakości wody - koszt badania ok 500 PLN (bakteriologia + fizykochemia). Te przyjęte ceny są baaaardzo optymistyczne. Raczej zakładałbym koszty ok 10 000 PLN na te dwie pozycje ale to nadal wróżenie z fusów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janek1990 26.04.2021 06:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2021 @CityMatic - zakładałem 250 pln na pozwolenie wodno-prawne. A powiedział mi sąsiad, który już taką studnię ma kilka metrów dalej. @qbek17 - no właśnie...wróżenie, ale policzyć jakoś to muszę i podjąć decyzję za jakiś czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 26.04.2021 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2021 Janek1990, podam Ci moje ceny, może pomogę przynajmniej z grubsza oszacować. Koszty wiercenia już znasz się pozostałe:-obudowa z kręgów betonowych (3 kręgi 50 x 100) - 1250 zł-pompa głębinowa, głowica, złączki, mufy, itp. - 1850 zł-przyłącze ze studni do domu - 100zł/m-hydrofor i stacja uzdatniająca (z montażem) - 5600 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts