Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana wpisu w ksiedze wieczystej - refinansowanie kredytu

Padre

Recommended Posts

Ile to kosztuje?

Dochodza do mnie sprzeczne informacje. Jedni twierdza, ze to koszt 30zl, jesli kwota hipoteki pozostaje bez zmian (jesli kowta sie zwieksza, to placi sie tylko od roznicy). Natomiast drudzy twierdza, ze jest to znacznie drozsze, bo najpierw dopisuje sie drugi bank do hipoteki - oplata za calosc kwoty (zdaje sie 0,1% kwoty kredytu), a nastepnie wykresla sie pierwszy bank (oplata 0,05% - polowe tego co za wpis)...

I badz tu czlowieku madry????

Przymierzamy sie do refinansowania i mamy tu spory problem, na ktory nawet sad telefonicznie nie byl w stanie odpowiedziec - pani twierdzila, ze to sedzia ustala oplate i ona to nie wie...

Moze wy wiecie?

Nie mam doświadczenia praktycznego, ale bardziej prawdopodobne wydaje mi się, że pobiorą oddzielnie normalną stawkę za wpis nowej hipoteki i jeszcze połowę tego za skreślenie starej. Chyba że refinansowanie polega na przejęciu wierzytelności przez nowy bank z jednoczesnym przeniesieniem hipoteki, ale chyba częściej się zdarza, że bierzemy nowy kredyt=nowa wierzytelność innego banku, którym spłacamy stary kredyt.

No wiec wlasnie nie do konca wiadomo, bo zabezpieczenie kredytu sie nie zmienia. Zmienia sie tak naprawde tylko nazwa banku, tyle tylko, ze zmiany tej nie da sie przeprowadzic za jednym razem. Trzeba zlozyc dwa osobne dokumenty w pewnym odstepie czasu... i stad ta niejednoznacznosc.