dadycool 25.04.2021 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2021 Witam,Tworzę ten temat ponieważ czeka mnie właśnie po majówce izolacja podłogi pod ogrzewanie kablowe. Około 9-10cm. Wcześniej tematu nie było styropian i już. Ale teraz dzieje się cyrk z tymi cenami kosmos i zastanawiam się nad jakimś innym izolatorem.Mam płytę fundemntowa pod chudziakiem jest 25cm styropianu (technologia izodom 2000) także jakoś super wyjątkowo nie będę się bił o lambde 0.030 np. Do tej pory rozważałem eps 80 knaufa, albo 100 swisspora. Tak czy inaczej po aktualnych cenach koszt około 7-8tys z robotą na 150m2.Jeżeli chodzi o styrobeton koszt jest 7tys u jednego wykonawcy drugi 7.5 także cena nawet niższa, a na pewno nie wyzsza. Zgoda lambda gorsza na pewno, ale czy przy tym co mam w chudziaku, az tak istotna? Za to na pewno mniej mostków termicznych i robota na jeden dzień nie tydzień.A może coś jeszcze innego proponujecie? Myślę, że tamat aktualny przy tych cenach. Wcześniej wiadomo styropian bo sporo taniej teraz już tak kolorowo nie jest. Dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 26.04.2021 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2021 Nawet przy tych cenach styropian to nadal optymalne rozwiązanie (a jak chce się samemu układać to już w ogóle). Alternatywy to albo cena porównywalna lub drożej albo gorsza izolacyjność. Ale skoro pod płytą masz 25cm to faktycznie termika nie jest tak ważna i ten styrobeton to ciekawe rozwiązanie: Taka masa styropianowo-cementowa ma klasę EPS130, to pod podłogę będzie milion procent lepsze niż to co planowałeś. O EPS80 zapomnij, bo to dobre tylko na elewację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.04.2021 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2021 Perlit...https://forum.muratordom.pl/showthread.php?182626-Najlepsze-ocieplenie-pod%C5%82ogi-na-gruncie&highlight=najlepsze+ocieplenie+pod%C5%82ogi+gruncie101 stron rozwarzań i relacji ze stosowania. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts