Piekarnik 25.04.2021 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2021 Potrzeby fizjologiczne trzeba gdzieś załatwiać, dom zamierzam budować systemem gospodarczym, więc może potrwać też z uwagi na dzisiejsze ceny. Myślę, że nie wcześniej niż za półtora roku będzie na działce prawdziwa toaleta, a do tego czasu trzeba sobie jakoś radzić. Pytania: czy zrobić po prostu dziurę w ziemi i tam robić, czy kupić za kilka stówek kibelek turystyczny? Jeżeli zdecydowałbym się na wychodek to po wybudowaniu domu trzeba by coś z nim zrobić - toaleta będzie umieszczona w trudnodostępnym miejscu działki, szambiarka blisko nie podjedzie.Czy będzie duży problem z neutralizacją wsadu?Wystarczy zalać chemią, zasypać wapnem i zasypać? (znajomy jeszcze kilka lat temu miał na działce rekreacyjnej wychodek, wlewał różne środki i jakoś się to rozpuszczało)Może trzeba jakąś beczkę wsadzić pod deskę? I co po szambiarkę jak się jedna beczka napełni? W przypadku toalety turystycznej trzeba opróżniać regularnie zbiornik i na swoje potrzeby pewnie wystarczy, ale jak przyjdzie ekipa to już nie. Jednak najbardziej mnie nurtuje co robić z nieczystościami - przecież trzeba to gdzieś wylać i nie za bardzo wiem gdzie to można opróżnić (na polach kempingowych są takie usługi, ale w pobliżu nie ma), przecież nie będę nosił kilku(nastu) litrów nieczystości po schodach do mieszkania co wyjazd. Dodam, że grunt jest gliniasty do prawie 2m, wód gruntowych żadnych nie ma, studni nikt nie ma w w promieniu co najmniej 100m (a pewnie i dalej), do sąsiadów od wychodka po kilkadziesiąt metrów, w najbliższym sąsiedztwie byłaby ziemia rolna. Pytam bo tu każdy budował lub zamierza budować i nie oczekuję teoretyzowania tylko praktycznych porad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 26.04.2021 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2021 Tylko ToiToi, jeżeli jest taka możliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 26.04.2021 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2021 Tylko ToiToi, jeżeli jest taka możliwość. zależy gdzie sie buduje jak z dala od zamieszkanych ludzi to na początek dla jednej dwóch osób wystarczy tzw sławojka, przecież tego nie ma tyle żeby się zbierało. wrzucasz tabletki na rozkład i wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piekarnik 26.04.2021 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2021 Zacząłem myśleć o ToiToju, ale tu pojawia się problem z ceną - bo wynajmuje się okresowo, a nie zawsze będzie coś się budowało, więc wynajem póki jest ekipa wydaje się ok, ale wynajem na pustą działkę, gdzie przyjadę raz na tydzień już niekoniecznie opłaca mi się płacić za wynajem.Rozwiązaniem może być zakup Toiki i sprzedaż po uruchomieniu łazienek - pytanie tylko jakie są koszty wywozu nieczystości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 26.04.2021 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2021 Jeszcze jest opcja wypowiadania umowy na czas zimy/przerw w budowie, albo wynegocjowanie specjalnego abonamentu w miesiącach, kiedy toitoi stoi nieużywany i nie ma konieczności serwisu. Jak tak sobie wynegocjowałem i toitoi stoi u mnie na placu od marca 2019 do teraz, ale były okresy, że serwis przyjeżdzał nie co 28 dni, tylko co 3 miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts