Pyrka96 26.04.2021 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2021 Cześć, znalazłem na youtube filmik, w którym zastosowano odmienne od znanych mi sposobów na zmontowanie wiązara. Czy takie podejście jest prawidłowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 26.04.2021 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2021 Jest prawidłowe. Zanim powstały płytki kolczaste tak wykonywano wiązary (bindry). Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyrka96 27.04.2021 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2021 A z ciekawości, czy można nie stosować krzyżulcy?Zamiast nich dać gęściej słupki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 27.04.2021 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2021 A z ciekawości, czy można nie stosować krzyżulcy? Zamiast nich dać gęściej słupki? Krzyżulce są niezbędne, da się wywalić np jeden czy dwa ale to uwzględnia się na etapie projektowania. Dźwigary zbijane mam na dachu od kilkunastu lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyrka96 28.04.2021 07:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2021 W sumie trochę nad tym myślałem, nie bez powodu są wiązary bez słupków ale z samymi krzyżulcami, natomiast nie widziałem żeby górny pas był z samymi słupkami.Wydaje mi się (może ktoś potwierdzić, może ktoś zaprzeczyć), krzyżulce między innymi rozkładają nacisk na górnym pasie na dłuższy odcinek dolnego pasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyrka96 28.04.2021 08:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2021 Z tym, że czy poza sytuacją, w której np. człowiek obciąża dach, w pozostałych obciążenie dachu będzie równe w każdym miejscu dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 28.04.2021 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2021 Wiązar (kratownica) ma być wykonany dokładnie jak w projekcie. Nie można sobie coś usuwać czy zamieniać. Jedne elementy pracują na ściskanie inne na rozciąganie. Chcąc coś zmienić trzeba przeprojektować kratownicę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyrka96 28.04.2021 12:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2021 Nie śmiałbym zrobić inaczej niż w projekcie Aczkolwiek czy można byłoby właśnie w ten sposób zaprojektować kratownicę, bez krzyżulcy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 28.04.2021 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2021 Moim zdaniem nie. Elementy skośne poza tym,że przenoszą różne siły usztywniają kratownicę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyrka96 30.04.2021 08:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2021 Dziękuję za informację.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts