mitrofan 26.04.2021 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2021 Witam Zalega mi trochę palet i chciałbym z nich zrobić małą łazienkę na działkę o wymiarach 2,4 x 2,4 metra, efekt końcowy ma wyglądać tak: Czyli jedną ścianę ma tworzyć 6 palet o wymiarach 80x120, od wewnątrz płyta OSB, w środek wełna na zewnątrz deska elewacyjna. Chciałbym to postawić na bloczkach fundamentowych Z samymi paletami nie wiem czy zostawiać 5 szt desek które są od góry, czy usunąć je i deski elewacyjne przykręcać do 3 desek (lżejsza konstrukcja) Paleta z 5 deskami: Paleta bez 5 desek: No i nie wiem jak najlepiej trwale połączyć palety? Zastanawiałem się nad Płytami perforowanymi albo prętami gwintowanymi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Saskian 26.04.2021 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2021 Palety z 5 deskami zostaw, a co do trwałego połączenia to dobre, długie wkręty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitrofan 26.04.2021 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2021 Czyli np. w miejscach zaznaczonych na czerwono łączyć płytką perforowaną i wkrętami ciesielskimi o długości 40/45 mm (jedna deska ma 2,5 cm grubości) tak żeby wkręt przeszedł przez dwie deski. Dodatkowo w miejscach żółtych łączyć też płytkami perforowanymi ale dać dłuższe wkręty wchodzące w deskę i klocek np. 80 mm? Od środka dodatkowo wzmocni jeszcze konstrukcję płyta OSB, jeśli ułożę ją poziomo to złapię 3 palety, od zewnątrz poziomo będzie układana deska elewacyjna więc też złapie wszystkie palety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gryziciel 26.04.2021 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2021 Czyli np. w miejscach zaznaczonych na czerwono łączyć płytką perforowaną i wkrętami ciesielskimi o długości 40/45 mm (jedna deska ma 2,5 cm grubości) tak żeby wkręt przeszedł przez dwie deski. Dodatkowo w miejscach żółtych łączyć też płytkami perforowanymi ale dać dłuższe wkręty wchodzące w deskę i klocek np. 80 mm? [ATTACH=CONFIG]455138[/ATTACH] Od środka dodatkowo wzmocni jeszcze konstrukcję płyta OSB, jeśli ułożę ją poziomo to złapię 3 palety, od zewnątrz poziomo będzie układana deska elewacyjna więc też złapie wszystkie palety. ciekawy projekt. Sama konstrukcja z palet pewnie bedzie nieco chybotliwa i krzywa, ale zlapana z obydwu stron ma szanse trzymac. A jak planujesz taka sciane laczyc z podloga i dachem? pozatym patrzac na twoj rzut fundamentu - sam wlasnie jestem po poziomowaniu bloczkow pod domek szkieletowy 3x3m (polecam late murarska 3m) - uzylem 3x3 bloczkow i nie chcialbym ani jednego wiecej;-) ale u mnie na bloczkach jest kratownica/podwalina w ktorej na wieszakach sa wlasciwe legary. Sciany opieraja sie wlasnie na podawlinie, u Ciebie nie wiem na czym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitrofan 27.04.2021 07:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2021 Ściany z podłogą połączyłbym prętami gwintowanymi / Wkrętami do drewna długimi tak żeby przechodziły przez podłogę i legar. Co do oparcia ścian deski i legary są dłuższe (3m) więc bloczki fundamentowe ułożyłbym pod ścianami Czy to będzie chybotliwe? z tych brązowych palet po odjęciu 5 desek było luźne ale zbicie gwoździami ciesielskimi usztywniło całość, właśnie zastanawiam się czy zostawić te 5 desek (sztywność ale większa waga) czy odjąć je i wzmocnić gwoździami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts