Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mała konstrukcja z palet

mitrofan

Recommended Posts

Witam

Zalega mi trochę palet i chciałbym z nich zrobić małą łazienkę na działkę o wymiarach 2,4 x 2,4 metra, efekt końcowy ma wyglądać tak:

bok.jpg

Czyli jedną ścianę ma tworzyć 6 palet o wymiarach 80x120, od wewnątrz płyta OSB, w środek wełna na zewnątrz deska elewacyjna.

Chciałbym to postawić na bloczkach fundamentowych

dół.jpg

Z samymi paletami nie wiem czy zostawiać 5 szt desek które są od góry, czy usunąć je i deski elewacyjne przykręcać do 3 desek (lżejsza konstrukcja)

Paleta z 5 deskami:

20210425_170037.jpg

Paleta bez 5 desek:

20210425_170018.jpg

No i nie wiem jak najlepiej trwale połączyć palety?

Zastanawiałem się nad Płytami perforowanymi albo prętami gwintowanymi.

Pozdrawiam

Czyli np. w miejscach zaznaczonych na czerwono łączyć płytką perforowaną i wkrętami ciesielskimi o długości 40/45 mm (jedna deska ma 2,5 cm grubości) tak żeby wkręt przeszedł przez dwie deski.

Dodatkowo w miejscach żółtych łączyć też płytkami perforowanymi ale dać dłuższe wkręty wchodzące w deskę i klocek np. 80 mm?

tył palet 5 poł.jpg

Od środka dodatkowo wzmocni jeszcze konstrukcję płyta OSB, jeśli ułożę ją poziomo to złapię 3 palety, od zewnątrz poziomo będzie układana deska elewacyjna więc też złapie wszystkie palety.

Czyli np. w miejscach zaznaczonych na czerwono łączyć płytką perforowaną i wkrętami ciesielskimi o długości 40/45 mm (jedna deska ma 2,5 cm grubości) tak żeby wkręt przeszedł przez dwie deski.

Dodatkowo w miejscach żółtych łączyć też płytkami perforowanymi ale dać dłuższe wkręty wchodzące w deskę i klocek np. 80 mm?

[ATTACH=CONFIG]455138[/ATTACH]

Od środka dodatkowo wzmocni jeszcze konstrukcję płyta OSB, jeśli ułożę ją poziomo to złapię 3 palety, od zewnątrz poziomo będzie układana deska elewacyjna więc też złapie wszystkie palety.

ciekawy projekt. Sama konstrukcja z palet pewnie bedzie nieco chybotliwa i krzywa, ale zlapana z obydwu stron ma szanse trzymac. A jak planujesz taka sciane laczyc z podloga i dachem?

pozatym patrzac na twoj rzut fundamentu - sam wlasnie jestem po poziomowaniu bloczkow pod domek szkieletowy 3x3m (polecam late murarska 3m) - uzylem 3x3 bloczkow i nie chcialbym ani jednego wiecej;-) ale u mnie na bloczkach jest kratownica/podwalina w ktorej na wieszakach sa wlasciwe legary. Sciany opieraja sie wlasnie na podawlinie, u Ciebie nie wiem na czym.

Unbenannt.jpg

Ściany z podłogą połączyłbym prętami gwintowanymi / Wkrętami do drewna długimi tak żeby przechodziły przez podłogę i legar.

Co do oparcia ścian deski i legary są dłuższe (3m) więc bloczki fundamentowe ułożyłbym pod ścianami

góra2.jpg

Czy to będzie chybotliwe? z tych brązowych palet po odjęciu 5 desek było luźne ale zbicie gwoździami ciesielskimi usztywniło całość, właśnie zastanawiam się czy zostawić te 5 desek (sztywność ale większa waga) czy odjąć je i wzmocnić gwoździami.