Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

fotowoltaika z pompą

erbach

Recommended Posts

Planowałem rozpoczęcie budowy domu jednorodzinnego z zamiarem ogrzewania go zestawem powietrzna PC + odpowiednio duża instalacja PV na dachu.

Jeśli nowelizacja ustawy przejdzie w proponowanej formie to taki zestaw staje się średnio atrakcyjny. W ogóle fotowoltaika staje się średnio atrakcyjna, żeby nie powiedzieć - wcale.

Nie wyobrażam sobie mieszkać pod jednym dachem z zestawem akumulatorów, niezależnie od tego jakie to będą akumulatory (pomijając już kwestie finansowe magazynu energii), a zimowa autokonsumcja to niby z czego ma być? Jak konsumować coś czego nie ma?

Edytowane przez tomasziolkowski

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Planowałem rozpoczęcie budowy domu jednorodzinnego z zamiarem ogrzewania go zestawem powietrzna PC + odpowiednio duża instalacja PV na dachu.

Jeśli nowelizacja ustawy przejdzie w proponowanej formie to taki zestaw staje się średnio atrakcyjny. W ogóle fotowoltaika staje się średnio atrakcyjna, żeby nie powiedzieć - wcale.

Nie wyobrażam sobie mieszkać pod jednym dachem z zestawem akumulatorów, niezależnie od tego jakie to będą akumulatory (pomijając już kwestie finansowe magazynu energii), a zimowa autokonsumcja to niby z czego ma być? Jak konsumować coś czego nie ma?

Nie musisz kupować akumulatorów,sam dom może być potężnym akumulatorem co będzie jego mega zaletą, dodając do tego pompę ciepła czyli COP3 i cenę 1kWh z taniej taryfy na poziomie 0,35zl to koszt 1kWh za ogrzewanie i cwu wychodzi ok.0,10zl.

Zatem w jakim celu te PV za kilkadziesiąt tys.zl ?

Prąd bytowy czyli gotowanie, pranie itp to zużycie rzędu 200-300kWh miesięcznie, mając taryfę G12W to jakieś 800-1200zl rocznie bo średni koszt wychodzi jakieś 0,4-0,45zl/kWh.

Masz szansę wybudować jeszcze "dobry dom",zatem myśl i się ucz :)

Sporo było na ten temat z 10-12 lat temu tu na forum :)

Niestety daleko trzeba się wrócić bo mało zostało kumatych inwestorów....

Nie musisz kupować akumulatorów,sam dom może być potężnym akumulatorem co będzie jego mega zaletą, dodając do tego pompę ciepła czyli COP3 i cenę 1kWh z taniej taryfy na poziomie 0,35zl to koszt 1kWh za ogrzewanie i cwu wychodzi ok.0,10zl.

Zatem w jakim celu te PV za kilkadziesiąt tys.zl ?

Prąd bytowy czyli gotowanie, pranie itp to zużycie rzędu 200-300kWh miesięcznie, mając taryfę G12W to jakieś 800-1200zl rocznie bo średni koszt wychodzi jakieś 0,4-0,45zl/kWh.

Masz szansę wybudować jeszcze "dobry dom",zatem myśl i się ucz :)

Sporo było na ten temat z 10-12 lat temu tu na forum :)

Niestety daleko trzeba się wrócić bo mało zostało kumatych inwestorów....

Artur wiem. Budowałem w tym samym czasie pierwszy dom. Wiesz jak to jest - pierwszy dla wroga, drugi dla przyjaciela, trzeci dla siebie :)

Teraz będzie stodoła z silikatu z dwuspadowym dachem idealnie wstrzelonym na południe, w szczerym polu. bez grama zacienienia. Aż się prosi o te panele. Ale wcale się nie upieram. Chciałbym aby dom był zdrowy, bezobsługowy i w miarę tani w utrzymaniu. Wiem na czym polega budowa i ogólnie budowanie domu nie jest tanim interesem. Jak nie wydam tych pieniędzy na panele to wydam na coś innego. Jedno jest pewne - wydam :) .... i pewnie jeszcze braknie.

Co do Forum (nie tylko Muratora) to podchodzę z rezerwą i nie do końca uważam je za "skarbnicę wiedzy". 99% wpisów jest off topowym balastem lub ukrytą kryptoreklamą, - trzeba ten 1% cennych informacji wyłowić. I tak jak w życiu - gdzie 5 osób tam 4 opinie. Każdy chwali swoje - nie koniecznie wiedząc i mając świadomość, że jest lepsze.

• 3 months później...

No!

W końcu światełko w tunelu.

https://www.gramwzielone.pl/dom-energooszczedny/106256/dotacje-na-pompy-ciepla-z-programu-moje-cieplo-juz-za-kilka-miesiecy

W wielkim skrócie:

"...Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej chce jednak zmienić ten stan rzeczy dzięki uruchomieniu dotacji z programu o nazwie Moje Ciepło.Paweł Mirowski, wiceprezes NFOŚiGW, informuje, że formą wsparcia udzielanego w ramach tego programu ma być dotacja do 30 proc. kosztów kwalifikowanych, w zależności od rodzaju zastosowanej pompy ciepła, lecz nie więcej niż 21 tys. złotych.

Jak dowiedział się portal Gramwzielone.pl, obecne plany NFOŚiGW zakładają ogłoszenie i rozpoczęcie pierwszego naboru wniosków o dotacje z Mojego Ciepła już w pierwszym lub drugim kwartale 2022 r.

Program priorytetowy Moje Ciepło dotyczyć będzie zakupu i montażu pomp ciepła w nowych budynkach jednorodzinnych. Program skierowany jest do właścicieli bądź współwłaścicieli nowych budynków jednorodzinnych..."

Jestem ciekawy czy to przejdzie.

A jak przejdzie to o ile zdrożeją pompy ciepła i ich montaż - pewnie o te 30%

Edytowane przez tomasziolkowski