Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wymiana starego kotła

maurosy

Recommended Posts

Sami musimy wymienić kotły bezklasowe tzw. kopciuchy. :jawdrop: Zastanawiam się czy nadal iść w węgiel? Chociaż pewnie innej alternatywy nie będę miał bo taka pompa ciepła to niesie ze sobą konieczność ocieplenia domu i pewnie podrasowania instalacji albo chociaż minimalnego remontu. Ten nasz czarny węgiel to długo jeszcze biedzimy mieć zielone światło do spalania, jak sądzicie? ;)

Sami musimy wymienić kotły bezklasowe tzw. kopciuchy. :jawdrop: Zastanawiam się czy nadal iść w węgiel? Chociaż pewnie innej alternatywy nie będę miał bo taka pompa ciepła to niesie ze sobą konieczność ocieplenia domu i pewnie podrasowania instalacji albo chociaż minimalnego remontu. Ten nasz czarny węgiel to długo jeszcze biedzimy mieć zielone światło do spalania, jak sądzicie? ;)

Ja myślę, ze nie taki czarny i zły jest ten węgiel jak go malują. Producenci kotłów przechodzą już samych siebie. Pakują tyle elektroniki do środka by stworzyć warunki całkowitego spalania bez wydostawania się trujących substancji przez komin. Do tego mają badania, pomiary i wszystko widać jak na dłoni w tym prawie zero emisji. Mój piątej klasy piec ogranicza emisję pyłów i innych spalin do 98%. Splam ekogroszek Sztygar zupełnie bez dymu dla niektórych to szok – szczególnie dla sąsiadów. :)Zapewniam, ze gdyby wszystkie piece, kotły bez klasy i przede wszystkim kopciuchy wymienić na najnowsze osiągniecia techniki grzewczej smog by zniknął. :bash:Niestety uzyskanie dofinansowania jest utrudnione, mnóstwo papierologii – jak mają to ogarnąć nasi dziadkowie. Udział budżetu państwa – z naszych podatków tej jest mizerny a powinien być 90% dla naszego zdrowia.:o