Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zubadan dane techniczne i wydajnosc

michal.bdg

Recommended Posts

Witam szukam w sieci danych o zubadanie 6kW PUD-SHWM60VAA w karcie technologicznej sa tylko ogólnikowe informacje np. P nominalna przy A2/w35 6kW , P max.A-10/W35 8kW Może i faktycznie aż tak „daje rade” ale nigdzie nie podaja ile „bierze” pradu dla tych 2 skrajnych wartości +2;-10. Dla jasnosci mam dane extensy atlantica i tam choć dane nie powalaja to sa podane: pompa 8kW przy temp. -7 generuje moc 5,7 pobierajac 2,23 Jesli dobrze rozumiem aby przy -7 uzyskac 8 kW pobierze 4,53kW (2,23+2,3 z grzalki do pelnych 8kW) tak?? Czyli jej cop przy -7 to 1,77. Jesli cos pokrecilem to prosze o sprostowanie

pompa 8kW przy temp. -7 generuje moc 5,7 pobierajac 2,23 Jesli dobrze rozumiem aby przy -7 uzyskac 8 kW pobierze 4,53kW (2,23+2,3 z grzalki do pelnych 8kW) tak?? Czyli jej cop przy -7 to 1,77. Jesli cos pokrecilem to prosze o sprostowanie

Pokręciłeś i to zdrowo i wyszło Ci masło maślane ;)

Nazewnictwo pomp w kW zwykle określa ich moc przy nominalnej temp.czyli przy +2st.C.

Praktycznie każda pompa p-w traci moc grzewczą wraz ze spadkiem temperatury na zewnątrz, wyjątkiem są flagowce producentów typu T-CAP w Panasie czy Excelia w Atlanticu.

Pokręciłeś również co oznacza COP,COP to sprawność pompy w danych warunkach.

W Twoim przykładzie COP tego Atlantica to 5,7kW/2,23kW=2,55

Grzałki nie mają tutaj nic do rzeczy, grzalki jedynie wspierają pompę jak przyjdzie większy mróz, poniżej temperatury wyliczeniowej do jakiej dobrałeś pompę.

Akurat ten Atlantic byłby idealny dla mojego domu bo przy -20st.C generuje moc jak się nie mylę 3,6kW a dom potrzebuje 3,5kW :)

Edytowane przez Arturo1972

Ok. Rozumiem ale pytalem ile faktycznie potrzebuje pradu do swojej nominalnej nazwy 8kW , 4,53 tak??

Nie ma czegoś takiego, nie ma nominalnej mocy, nominalna moc pompy zależy od temperatury na zewnątrz, im niższa temp.tym niższa nominalna moc pompy.

Pompy nie dobiera się do nazwy, dobiera się do potrzeb domu przy określonej temp.obliczeniowej zależnie od strefy klimatycznej.

A zgodnie z pierwszym zapytaniem znajde gdzies takie dane dla

zubadana

Z tego jak chwali się Zubadan to do -15st.C jak inne flagowce, utrzymuje stałą moc grzewczą.

Oczywiście pobór prądu będzie wyższy czyli COP niższy wraz ze spadkiem temp. na zewnątrz.

Ale można z dużym prawdopodobieństwem sądzi, że COP będzie podobny jak w przypadku innych pomp.

Screenshot_20210426-171454_Drive.jpg

Ok. Przyjmuje z pokora wszystkie wskazówki i skarcenia ale chciałbym się tylko upewnić ze ta PC aby uzyskać 8kW przy -7 „wciagnie” z sieci ok 4,5 kW , tak?

Nie, musisz zmienić tok myślenia :D

Ta pompa uzyska przy -7st.C moc 5,7kW.

Jeśli chciałbyś pompę o mocy 8kW przy -7st.C to musisz szukac Extensy o numer większej czyli 11kW :)

Lub pomp, których moce grzewcze nie spadają jak masz świra na tym punkcie :D

Np.T-CAP 9kW ma 9kW przy -7st.C jak i przy -20st.C jak i przy +2st.C,Excelia podobnie ale jest mocniejsza bo ma 11kW.

Ok. Dzieki ale grzalkami chyba nawet 8 dobije do 8, tak. Rozumiem ze bedzie to nieekonomiczne ale mozliwe, tak?

U Panie, z grzałkami to może dać i 15kW :D

Ekonomiczniej będzie jak zamiast 30tys.zl na pompę wydasz 3tys.zl na same grzałki ;)

Ten wykres mam ale takich ile faktycznie bierze z sieci w danej temp. nie znalazłem a takie informacje byłyby wiarygodne.Wracając do atlantica te 4,5 kW z sieci dla zapewnienia 8kW jest ok

COP Zubadana będzie podobny do innych pomp.

A co do tego Atlantica to jak będziesz miał kaprycho to wybierz 4kW,dla Ciebie będzie też ok :D

Ok. Ale moze ma ktos dostep do „tabelek” ile pradu bierze zubadan 6kw przy A2/35 a ile dla A-10/35 gdzie na dodatek podaja 8kW dla pompy 6 a dla -15 7,3kW Przecież przy takim założeniu grzalki musza tam „buzować” az milo☹️

Jak dziecko we mgle ;)

Tak jak mówiłem, Zubadan oferuje pełną moc niezależnie od temp.na zewnątrz, bez grzałki.

Poniżej masz tabelkę wydajności 8kW Zubadana:

Screenshot_20210426-184840_Chrome.jpg

Jeśli Cię interesuje pobór prądu z gniazdka to masz to właśnie w tej tabelce.

Wystarczy proste działanie matematyczne ;)

A tu masz jakie pompy są tam:

Screenshot_20210426-185330_Chrome.jpg

Chciałeś 8kW to masz 8kW :D

Dzieki, takiej tabelki szukalem zubadan 8/3,48=2,3 pobiera 2,3 generujac 8kW , wspomniany wczesniej atlantic generuje tylko 5,7 przy praktycznie takim samym poborze z gniazdka

Ale co Ty za głupoty opowiadasz.

Atlantic 8kW przy -7st.C I temp. zasilania 35st.C oferuje 7kW mocy i pobiera przy tym 2,52kW a z tego wynika COP 7/2,54=2,75

Screenshot_20210426-195204_Chrome.jpg

Pytanie, na ile te COP-y między różnymi markami faktycznie można porównywać.

https://blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/jaka-moc-pompy-ciepla/

Przykład

Firma X ma pompę ciepła powietrze woda o mocy maks 12kW, z COP A7/W35 ponad 4,72.

Tylko…, że ten COP jest podany przy mocy oddawanej nie 12kW, a trochę ponad 5kW.

(Warto przypomnieć sobie ten wykres – COP zależy od obciążenia, ale o tym się już nie mówi)

COP pompy firmy X oczywiście jest potwierdzony przez certyfikowaną jednostkę.

Z kolei Altherma 3 o mocy 7,5 kW, ma COP w punkcie A7/W35 4,60, czyli mniejszy niż wymagany w tym konkretnym wypadku dofinansowania.

Też potwierdzony przez certyfikowaną jednostkę.

Tylko, że ten COP jest podany dla obciążenia 7,5 kW, a nie o połowę mniejszego jak u konkurencji.

Przepraszam ale teraz to juz sie zgubilem. O czym mówią informacje które przytaczasz, bo ja chciałbym poznac wiarygodność COP względem zużycia energii. Czy pisząc firma X miałeś na myśli mitsubishi i czy sugerujesz ze jego b. dobre parametry na papierze sa naciągane. Tylko pytam, niczego nie neguje i nie reklamuje zubadana. Szukam pompy która wystarczy mi do ogrzania domu bez cudowania z kominkami itp.

Przepraszam ale teraz to juz sie zgubilem. O czym mówią informacje które przytaczasz, bo ja chciałbym poznac wiarygodność COP względem zużycia energii. Czy pisząc firma X miałeś na myśli mitsubishi i czy sugerujesz ze jego b. dobre parametry na papierze sa naciągane. Tylko pytam, niczego nie neguje i nie reklamuje zubadana. Szukam pompy która wystarczy mi do ogrzania domu bez cudowania z kominkami itp.

To nie ja pisałem.

Aczkolwiek autor tego bloga też się wypowiada na tym forum.

Prowadzi firmę instalującą pompy ciepła i specjalizuje się głównie w pompach Daikina.

Ja bym nie wyciągał z tego wniosków, że jakiekolwiek dane są naciągane. Po prostu różni producenci publikują COP-y dla różnego obciążenia pompy, więc tych parametrów nie można pomiędzy firmami porównywać.

Mitsubishi to dobra marka pomp ciepła, Zubadana niektórzy uważają za model najlepszy na rynku.

Normalne, że autor bloga będzie zachwalał Daikiny, bo akurat je sprzedaje.

Bardziej porównywalnym parametrem jest SCOP, ale tam też są haczyki (o których poczytasz na podlinkowanym blogu). SCOP wg normy wylicza się dla jednej z trzech stref klimatycznych – to jest jedna kwestia, w której mogą być różnice między producentami pomp – a drugą kwestią jest to, że może on wyjść różnie zależnie od deklarowanej mocy nominalnej pompy. Tymczasem odpowiednikiem np. "dziewiątki" jednego producenta może być tak naprawdę "jedenastka" drugiego producenta. I znów te parametry stają się nieporównywalne.