Maro87 26.04.2021 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2021 Witam, Na wstępie chciałbym powitać Wszystkich forumowiczów. Długo szukałem porad w internecie odnośnie mojego problemu. Niestety nie znalazłem konkretnej odpowiedzi, liczę że na forum ktoś z Was będzie się mógł podzielić ze mną swoją wiedzą. Sprawa wygląda tak:Kamienica, blok ok. 100letni, klatka schodowa, wyczuwalna wilgotność. Na ścianach standardowo lamperia, powyżej farba emulsyjna.Od 20lat nic nie robione. W miejscu gdzie odchodzil tynk, został skuty do cegły i w jego miejsce nowy. Minęło już kilka miesięcy od jego położenia. Luźna lamperia, została zeskrobana, reszta z grubsza zmatowiona papierem ściernym.Ubytki zostały uzupełnione tynkiem gibsowym goldband, całość zagruntowana kilka krotnie przed i po. Docelowo w miejsce starej lamperi chciałem położyć nową farbę olejna.Zastanawiam się jednak czy będzie się trzymać podłoża. W jaki sposób przygotować starą farbę. Zdrapywanie prawie 2 pięter na klatce schodowej to będzie meczarnia. Może warto położyć jakąś cienką warstwę tynku gipsowego albo gładzi szpachlowej? Proszę o poradę co można zastosować aby farba olejna trzymała się podłoża? Pozdrawiam,Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 05.05.2021 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2021 Szanowny Panie,Jeżeli chce Pan ujednolicić wygląd ścian, to najlepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie gładzi, np. Śnieżka Acryl-Putz® ST10 Start. Starą lamperię najlepiej zmatowić, powierzchnię oczyścić (można wykorzystać tutaj odpowiednie środki chemiczne, co przyspieszy pracę) i zagruntować gruntem Śnieżka Acryl-Putz® GU42 kontakt, który w swoim składzie zawiera kruszywo kwarcowe. Powłoka będzie szorstka i zwiększy przyczepność nakładanych później wyrobów. . Do malowania lamperii można zastosować Emalię Śnieżka Supermal®, która jest wydajna, dobrze kryje i ma bardzo delikatny zapach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts