Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Malowanie lamperii - farba olejna

Maro87

Recommended Posts

Witam,

Na wstępie chciałbym powitać Wszystkich forumowiczów.

Długo szukałem porad w internecie odnośnie mojego problemu. Niestety nie znalazłem konkretnej odpowiedzi, liczę że na forum ktoś z Was będzie się mógł podzielić ze mną swoją wiedzą.

Sprawa wygląda tak:

Kamienica, blok ok. 100letni, klatka schodowa, wyczuwalna wilgotność. Na ścianach standardowo lamperia, powyżej farba emulsyjna.

Od 20lat nic nie robione.

W miejscu gdzie odchodzil tynk, został skuty do cegły i w jego miejsce nowy. Minęło już kilka miesięcy od jego położenia.

Luźna lamperia, została zeskrobana, reszta z grubsza zmatowiona papierem ściernym.

Ubytki zostały uzupełnione tynkiem gibsowym goldband, całość zagruntowana kilka krotnie przed i po.

Docelowo w miejsce starej lamperi chciałem położyć nową farbę olejna.

Zastanawiam się jednak czy będzie się trzymać podłoża. W jaki sposób przygotować starą farbę. Zdrapywanie prawie 2 pięter na klatce schodowej to będzie meczarnia.

Może warto położyć jakąś cienką warstwę tynku gipsowego albo gładzi szpachlowej?

Proszę o poradę co można zastosować aby farba olejna trzymała się podłoża?

Pozdrawiam,

Marek

• 2 weeks później...

Szanowny Panie,

Jeżeli chce Pan ujednolicić wygląd ścian, to najlepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie gładzi, np. Śnieżka Acryl-Putz® ST10 Start. Starą lamperię najlepiej zmatowić, powierzchnię oczyścić (można wykorzystać tutaj odpowiednie środki chemiczne, co przyspieszy pracę) i zagruntować gruntem Śnieżka Acryl-Putz® GU42 kontakt, który w swoim składzie zawiera kruszywo kwarcowe. Powłoka będzie szorstka i zwiększy przyczepność nakładanych później wyrobów. . Do malowania lamperii można zastosować Emalię Śnieżka Supermal®, która jest wydajna, dobrze kryje i ma bardzo delikatny zapach.