js305 28.04.2021 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2021 Cześć, dom jest obecnie w planach ale chciałbym wybrać koncepcję jakiego typu instalację przyjąć do rozważań i obliczeń budżetu. Do działki jest doprowadzony prąd, nie ma i raczej nie spodziewam się podciągnięcia gazu. Chciałbym w miarę bezobsługową instalację więc myślałem o pompie ciepła i ewentualnie fotowoltaice aby obniżyć koszty. Awaryjnie byłby kominek żeby nie zamarznąć w razie czego. Czy to dobry kierunek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chicoPL 28.04.2021 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2021 Dobry. Instaluj PC śmiało. Pamiętaj o dobrych izolacjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 28.04.2021 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2021 Cześć, dom jest obecnie w planach ale chciałbym wybrać koncepcję jakiego typu instalację przyjąć do rozważań i obliczeń budżetu. Do działki jest doprowadzony prąd, nie ma i raczej nie spodziewam się podciągnięcia gazu. Chciałbym w miarę bezobsługową instalację więc myślałem o pompie ciepła i ewentualnie fotowoltaice aby obniżyć koszty. Awaryjnie byłby kominek żeby nie zamarznąć w razie czego. Czy to dobry kierunek? Dobry pomysł. Jeśli główna połać dachu będzie skierowana na południe pod stosownym kątem to przy PV za energię elektryczna masz szansę płacić tylko opłaty stałe do czasu zmiany przepisów OZE na gorsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 28.04.2021 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2021 Jak patrzę na obecne wytyczne WT2021 to samym gazem będzie trudno je spełnić. Skoro tam instalacji nie ma to najlepiej jak już pisano mix PC + mała PV do tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Mi 28.04.2021 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2021 Niezależnie na co się ostatecznie zdecydujesz, warto zrobić podłogówkę w całym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 28.04.2021 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2021 Chciałbym w miarę bezobsługową instalację więc myślałem o pompie ciepła i ewentualnie fotowoltaice aby obniżyć koszty. Awaryjnie byłby kominek żeby nie zamarznąć w razie czego. Czy to dobry kierunek? Jeśli wybudujesz "dobry" dom to do pompy ciepła nie będzie Ci potrzebne ani panele PV ani kominek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 28.04.2021 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2021 myślałem o pompie ciepła i ewentualnie fotowoltaice aby obniżyć koszty. Za Arturo. 30% ponad WT2021 i o FV możesz zapomnieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 28.04.2021 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2021 O kominku możesz zapomnieć, chyba że biokominek:) Przy ostatnich mrozach (-20*C) był u nas zanik napięcia na ok. 14 godzin. Temperatura w niezamieszkałym jeszcze domu spadła z 19-tu do 17*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 28.04.2021 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2021 O kominku możesz zapomnieć, chyba że biokominek:) Nie rozumiem, bo to: Przy ostatnich mrozach (-20*C) był u nas zanik napięcia na ok. 14 godzin. Temperatura w niezamieszkałym jeszcze domu spadła z 19-tu do 17*C świadczy właśnie, że kominek jako awaryjne źródło jest pomysłem wartym rozważenia. Zwłaszcza pieco-kominek akumulacyjny, choć u mnie ten kociołek w salonie do działania nie potrzebuje prądu mimo płaszcza wodnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 29.04.2021 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2021 Początkowo snułem plany na budowę pieca kaflowego. Mam zagajnik i drewna pod dostatkiem. W trakcie instalacji hydraulicznych, hydraulik namawiał na poprowadzenie rurociągu pod podłogą dla powrotu wody do kominka z płaszczem wodnym. W końcu mam bufor, który mógłbym ładować grawitacyjnie. Zrobiłem dolot powietrza pod chudziakiem do ewentualnej kozy, który teraz jest zaślepiony panelami podłogowymi. Przeszło mi, a ostatecznie będzie biokominek. Ogrzewanie elektryczne z udziałem PC, kosztuje mnie 8,- zł dziennie, więc szkoda się wysilać na inne źródła ciepła, jako inwestycję i roboczogodziny przy obsłudze. W razie jakiejś klęski, zrobię dziurę w dachu na stalowy komin systemowy i odkryję dolot powietrza dla kozy. Na razie pozostaję przy swojej racji i w domu bez komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Expert marki Bosch 05.05.2021 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2021 Witam, Pompa ciepła będzie bardzo dobry wyborem. Jest to rozwiązanie idealnie się sprawdzające w przypadku nowych budynków, w których zastosowane jest ogrzewanie niskotemperaturowe. Dodanie do tego fotowoltaiki pozwoli na znaczne obniżenie kosztów eksploatacji urządzenia. Pompy ciepła firmy Bosch wyposażone są w dodatkowe grzałki elektryczne pozwalające uzyskać komfort cieplny w budynku nawet w niskich temperaturach, co powoduje brak konieczności stosowania ogrzewania kominkiem. Pozdrawiam, Konsultant Bosch Termotechnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
js305 05.05.2021 17:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2021 Dzięki za odpowiedzi, co do paneli to ciekaw jestem jakiej powierzchni dachu by wymagały bo kiełkuje nam projekt Dakota i u nas musiałby stać do strony południowej tarasem (w tą stronę mamy najlepszy widok na las). W Dakocie ta strona dachu jest chyba o najmniejszej powierzchni (łącznik). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts