djk_one 28.04.2021 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2021 Witam,mam problem z odpowietrzeniem grzejników Terma Nemo po ich napełnieniu wodą. Mam 7 grzejników wszystkie podłączone do rozdzielacza zasilanego z kotła kondensacyjnego dwufunkcyjnego Vaillant VCW306/5-5. Trzy z grzejników są pionowe z głowicą montowaną przy zaworze (wiszą najwyżej) i bardzo sprawnie się odpowietrzyły. Problem dotyczy 3 grzejników żeberkowych pod oknami, z głowicami z boku i zaworami odcinającymi na dole grzejników (1 z nich udało się odpowietrzyć). Zlałem już dziesiątki litrów wody podczas odpowietrzania a powietrze ciągle się wydobywa z odpowietrzników. Grzejniki grzeją raczej na całej powierzchni, ale ciągle słychać w nich przelewanie się wody podczas pracy pompy pieca. W związku z tym mam kilka pytań:W jaki sposób powinno się przeprowadzać odpowietrzanie w instalacji z rozdzielaczem? Czy pompa powinna pracować?Czy woda powinna być nagrzana czy też zimna?Czy podczas odpowietrzania powinienem na rozdzielaczu mieć otwarte zawory do zasilania i powrotu tylko dla odpowietrzanego grzejnika czy dla wszystkich?Jakie powinno być ciśnienie przy odpowietrzaniu?Czy głowica podczas odpowietrzania powinna być otwarta?Czy zawory odcinające powinny być maksymalnie odkręcone na zasilaniu i powrocie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts