Reku1 28.04.2021 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2021 (edytowane) Witam Dach wykonano około dwa miesiące temu. Ostatnio pokazało się pęknięcie wzdłuż całej belki kalenicowej (tak ten element chyba się nazywa)na jaskółce. Pewnie jest ono wynikiem użycia zbyt mokrego drewna.Czy jest powód do niepokoju?Jeżeli tak to czy można z tym coś zrobić? Zdjęcie w załączniku. Dziękuję Edytowane 28 Kwietnia 2021 przez Reku1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 28.04.2021 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2021 Witam Dach wykonano około dwa miesiące temu. Ostatnio pokazało się pęknięcie wzdłuż całej belki kalenicowej (tak ten element chyba się nazywa)na jaskółce. Pewnie jest ono wynikiem użycia zbyt mokrego drewna.Czy jest powód do niepokoju?Jeżeli tak to czy można z tym coś zrobić? Zdjęcie w załączniku. Dziękuję To trzeba było suche użyć. Sprawdź czy pękło na wylot. jak tak to wołaj konstruktora, nie "majstra". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 28.04.2021 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2021 Nie strasz go. Nic się nie stało. Takie belki nigdy nie pękną na wskroś . Włókna kurczą się i pękają a że są coraz mniejsze to mają szansę aby się nie rozerwać ( no chyba że to jest wycinek z drzewa o średnicy metra i to akurat ten zewnętrzne) , A odnośnie wiedzy konstruktora... Wczoraj uczyłem jednego z nich jak rozróżnić deski sosnowe od świerkowych, więc akurat w kwestii zachowania drewna to doświadczony cieśla wie dużo więcej niż konstruktor 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reku1 28.04.2021 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2021 (edytowane) Dziękuję Panowie za odzew.Tak,proszę mnie nie stryszyć już jestem wystarczająco zestresowany tym faktem,że dach może mi spaść na głowę pewnego pięknego dnia) A może byłby sens co pewną odległość sklamrować tą belkę np. jak w załączniku? Edytowane 28 Kwietnia 2021 przez Reku1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KUBEK1978 21.05.2021 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2021 (edytowane) Witam, przygotuj się że za rok-dwa będziesz miał tak popękane wszystko i to jest normalne. Masz na razie tylko 2 miesiące dach, też się cieszyłem jak nie było pęknięć. Trzeba obserwować tylko czy nie skręca czegoś np. murłat .Dokręcaj wszystkie złącza i kontroluj skoro drewno było mokre i bez atestu jak zakładam. U mnie nap murłaty wyglądały bardzo dobrze przez pół roku potem jak wyschło wszystko to popękały na parę mm, poza tym mam je trochę skręcone z 1 cm.Drewna świerkowego nigdy bym nie pozwolił sobie zamontować, odróżnić laikowi wzrokowo jest trochę ciężko ale wagowo już tak. Edytowane 21 Maja 2021 przez KUBEK1978 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 30.05.2021 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2021 To normalne zjawisko dosychania drewna! Mam tylko pytanie czy w kalenicy wykonano szczelinę wentylacyjną? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts