Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ciągłość wieńca ? czy tak jest dobrze?

Recommended Posts

Witam Panowie jestem przed laniem stropu i zastanawiam sie nad ciągłoscią mojego wieńca. W projekcie nic nie ma o jego ciaglosci i moj murarz zrobil to w taki sposob jak na zdjeciach (nie wiem czy sie otworzą w rozmowie ale wystarczy kliknac w link). Przy lukarnach zaznaczylem gdzie nie ma ciagłosci poziomej. Czy ciaglosc pionowa wystarcza ? Bo mam co ponad metr slupki łączące ze stropem i łączą sie one z wieńcem. Wieniec prawie wszedzie jest ciągły ale w tych miejscach zaznaczonych jakby go brakuje i potem lukarna juz ma swoje slupki łączące ze stropem. Czy jest to błędem czy jednak nie mam sie o co bać? Dom z dachem kopertowym. Człowiek tak patrzy po domkach i naprawde rozne są te wieńce. A mój kierownik budowy na razie nie może podjechać. Z góry naprawde dziekuje za odpowiedzi.

https://www.fotosik.pl/zdjecie/9369a1b9c76b1e54

https://www.fotosik.pl/zdjecie/e8e7bebafff385a7

https://www.fotosik.pl/zdjecie/836271cf469e0c41

Witam Panowie jestem przed laniem stropu i zastanawiam sie nad ciągłoscią mojego wieńca. W projekcie nic nie ma o jego ciaglosci i moj murarz zrobil to w taki sposob jak na zdjeciach (nie wiem czy sie otworzą w rozmowie ale wystarczy kliknac w link). Przy lukarnach zaznaczylem gdzie nie ma ciagłosci poziomej. Czy ciaglosc pionowa wystarcza ? Bo mam co ponad metr slupki łączące ze stropem i łączą sie one z wieńcem. Wieniec prawie wszedzie jest ciągły ale w tych miejscach zaznaczonych jakby go brakuje i potem lukarna juz ma swoje slupki łączące ze stropem. Czy jest to błędem czy jednak nie mam sie o co bać? Dom z dachem kopertowym. Człowiek tak patrzy po domkach i naprawde rozne są te wieńce. A mój kierownik budowy na razie nie może podjechać. Z góry naprawde dziekuje za odpowiedzi.

Nie wiem o jakieś ciągłości pionowej piszesz bo żadnej nie widzę. Wieniec kończy się w "niczym". Na pewno lepiej by było gdyby doszedł do słupa przy oknie balkonowym. Ze względu na niewielką odległość od winkla wydaje mi się że takie rozwiązanie technicznie spełni swoją rolę. Pokaż rzut więźby i zaznacz rejon tego wieńca czy lukarny.

Decyduje kierownik.

Edytowane przez jajmar

Panowie kierownik budowy mowi ze bez problemu może tak być. Zwłaszcza, że wieniec jest co około 1,5 m połączony słupkami ze stropem. Za przykład powiedział mi abym wyobraził sobie dach dwuspadowy. Tam bardzo często wieniec jest tylko na dwóch ścianach i ewentualnie wchodzi metr w ścianę szczytową. Nie zawsze jest na całym obwodzie domu. I co ? jeśli by się miało tak zawalić to kazdy dom by leżał w Polsce a przeciez w dachu dwuspadowym murłata i wieniec otrzymują potworne przeciążenia krokiew. Po tą mówi są słupki zalane między stropem a wieńcem aby i one wytrzymywały przeciążenia murłaty. Pozostaje mi wierzyć, że tak będzie dobrze aczkolwiek też mnie to zastanawiało że nie ma ciągłości na całym obwodzie wieńca. Popatrzyłem na internecie i powiem Wam że rzeczywiście wieńce są lane przeróżnie.