lukas3232 28.04.2021 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2021 (edytowane) Witam Proszę o pomoc dotyczącą ulgi termomodernizacyjnej. Niestety jestem zupełnie zielony w temacie a nie chcę mieć na pieńku z urzędem skarbowym W 2020 roku przeprowadzałem docieplenie domu oraz inne małe prace dotyczące ogrzewania. Czy aby skorzystać z ulgi termomodernizacyjnej wystarczy wypełnić dodatkowo PIT/O w którym w pozycji Wydatki na realizację przedsięwzięcia termomodernizacyjnego należy wpisać sumowaną kwotę poniesionych wydatków na które posiadam faktury ? Kolejny punkt moich wątpliwości to informacje iż: 1. należy rozpocząć przedsięwzięcie termomodernizacyjne (audyt nie jest obowiązkowy), 2. kupować tylko te towary, produkty lub usługi, których nabycie, zgodnie z wykazem można odliczyć od dochodu, ukończyć przedsięwzięcie w ciągu 3 lat. Czyli jak w praktyce zrealizować rozpoczęcie przedsięwzięcia termomodernizacyjnego - czy powinienem to potwierdzić jakimś dokumentem poza fakturami ?. Oraz jak analogicznie wyglądą sprawa zakończenia takiego przedsięwzięcia - czy tu wymagane są dokumenty zakończenia inwestycji ? Na powyższe przedsięwzięcie posiadam faktury na: 1. Usługa budowlana z materiałów własnych 8% - docieplenie budynku styropianem oraz montaż rynien wykonany w budynku mieszkalnym pod w/w adresem 2. Usługa budowlana z materiałów własnych 8% - położenie tynków elewacyjnych oraz mozaikowych na budynku mieszkalnym pod w/w adresem 3. Usługa budowlana z materiałów własnych 8% - montaż parapetów zewnętrznych wykonany w budynku mieszkalnych pod w/w adresem 4. Ostatnia faktura na zakup grzejnika i kilku akcesoriów do jego montażu Czy powyższe faktury kwalifikują się do ulgi termomodernizacyjnej ? Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Edytowane 28 Kwietnia 2021 przez lukas3232 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts