keminona 25.08.2002 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2002 Firma Mitek opracowała technologię dźwigarów dachowych. Pozwalają one na połączenie w jednej konstrukcji dachowej trzech elementów: stropu nad parterem, ścianek kolankowych i dachu. Czy ktoś próbował tego ??????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HARY 27.08.2002 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2002 Dałam zrobić kalkulację dla dachu 120m2. Tak na 99% jestem zdecydowana. Jeżeli się zdecydujemy to będziemy robić w październiku. Firma współpracująca z nimi ma mi podesłać rysunki jak to będzie wyglądało w moim przypadku. W projekcie mam dach podzielony na dwie części jedna nieużykowa, druga przewidziana jako strych. Korzystając z ich oferty mogłabym zagospodarować wyższą część na dodatkowy pokój bez specjalnego przerabiania projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WTL 28.08.2002 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2002 Zrezygnowałem, kiedy okazało się, że za więźbę na mój parterowy domek (ok. 150m2 pow.uż./~200m2 pow. zabud./~300m2 pow. dachu) musiałbym zapłacić 26.000 brutto, bez pracy dźwigu i rusztowań (ale z montażem). Szef mojej ekipy określił cenę więźby tradycyjnej (z montażem) na 15.000. 12.000 różnicy to trochę za duże obciążenie dla moich kieszeni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.08.2002 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2002 Ja też robiłem wycenę - wyszło 29 000 na 300 m dach. Uznałem to za dużo, poszukałem ekipy i nie żałuję. Mam więźbę za 8500 drewno i 3000 robocizna. Ponieważ ekipa była bardzo dobra uzyskała zamówienia z sąsiedniej budowy. Wszystko robili na ziemi tzn. wykonali formę krokwi i jętki i od niej odmierzali wszystkie pozostałe. Efekt - wszystko jest równiuteńkie, a że i drewno żywiczne i ponad 100 letnie, więc efekt jest znakomity. Jedyny problem to to, że nie zdążyłem go na dole zaimpregnować i muszę to robić teraz, ale nikt nie jest nie omylny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 29.08.2002 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2002 Piszecie tylko o różnicy w cenie więźby. A co z ceną stropu nad parterem i ścianki kolankowej, nie mówiąc już o czasie wykonania tych trzech elementów. Jeśli ja mogę mieć w jednej kratownicy i strop i więźbę za porównywalną cenę to po co mam się męczyć w tradycyjny sposób. U mnie cała konstrukcja będzie kosztować 20 tys plus transport i montaż. nad parterem o powierzchni 150 m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WTL 31.08.2002 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2002 Ja też mówiłem o rozwiązaniu ze stropem drewnianym i poddaszem częściowo użytkowym - tak jak u Ciebie. Wątpliwości mam co do tych "ścianek kolankowych" - u mnie pasy dolne wiązarów leżą bezpośrednio na murłacie, ścianki kolankowej nie ma w projekcie. Jeśli chodzi o to, co wybrać, to mając porównywalne ceny (różnica do ok. 15%) oczywiście wybrałbym te z desek (prefabrykowane). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts