Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie gazowe na dwa domy

pegazik1

Recommended Posts

Ponieważ na mojej ulicy w tym roku ma pojawić się sieć gazowa zacząłem zastanawiać się na podłączeniem i przede wszystkim doborem pieca (kotła) gazowego.

Stan aktualny:

Dwa domy:

- pierwszy o powierzchni 300 m2 (parter+poddasze) ocieplony styropianem grafitowym 10 cm, materiał cegła pełna+suporex.

- drugi, oficyna o powierzchni130 m2 (parter+piętro, bez poddasza) materiał cegła + suporex, bez ocieplenia

Pomiędzy domami mam kotłownię połączoną komórkami z oficyną - kotłownia wybudowana z cegły białej, bez ocieplenia. Komórki nieocieplane, przez komórki idzie instalacja grzewcza do oficyny (ocieplona pianką i szmatami), z kotłowni do dużego domu ciepło idzie przez rurę preizolowaną (6 metrów).

W kotłowni aktualnie jest piec na ekogroszek o mocy 38 kw, kotłownia aktualnie nie jest ogrzewana - ciepło jest od pieca

W każdym z domów są oddzielne bojlery na ciepła wodę

Aktualnie grzeję cały rok, u mnie w domu łazienki są bez okien i nawet latem dobrze jest mieć włączony grzejnik (oczywiście nie cały czas)

Na rok spalam około 8 ton ekogroszku (ostatnio paliłem sobiankiem lew)

Najlepiej dla mnie byłoby zastąpić piec węglowy piecem gazowym w tym samym miejscu - czy jest to możliwe? ewentualnie jakie macie propozycje? w jaki sposób ogrzać te domy?