pegazik1 29.04.2021 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2021 Ponieważ na mojej ulicy w tym roku ma pojawić się sieć gazowa zacząłem zastanawiać się na podłączeniem i przede wszystkim doborem pieca (kotła) gazowego.Stan aktualny:Dwa domy: - pierwszy o powierzchni 300 m2 (parter+poddasze) ocieplony styropianem grafitowym 10 cm, materiał cegła pełna+suporex.- drugi, oficyna o powierzchni130 m2 (parter+piętro, bez poddasza) materiał cegła + suporex, bez ociepleniaPomiędzy domami mam kotłownię połączoną komórkami z oficyną - kotłownia wybudowana z cegły białej, bez ocieplenia. Komórki nieocieplane, przez komórki idzie instalacja grzewcza do oficyny (ocieplona pianką i szmatami), z kotłowni do dużego domu ciepło idzie przez rurę preizolowaną (6 metrów).W kotłowni aktualnie jest piec na ekogroszek o mocy 38 kw, kotłownia aktualnie nie jest ogrzewana - ciepło jest od piecaW każdym z domów są oddzielne bojlery na ciepła wodęAktualnie grzeję cały rok, u mnie w domu łazienki są bez okien i nawet latem dobrze jest mieć włączony grzejnik (oczywiście nie cały czas)Na rok spalam około 8 ton ekogroszku (ostatnio paliłem sobiankiem lew)Najlepiej dla mnie byłoby zastąpić piec węglowy piecem gazowym w tym samym miejscu - czy jest to możliwe? ewentualnie jakie macie propozycje? w jaki sposób ogrzać te domy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 30.04.2021 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2021 a czemu miałoby nie być możliwe?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pegazik1 30.04.2021 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2021 Chodzi mi o ewentualne koszty, straty ciepła.No ale skoro jest możliwe to jaki piec byście polecili w takiej sytuacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 02.05.2021 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2021 Chodzi mi o ewentualne koszty, straty ciepła. No ale skoro jest możliwe to jaki piec byście polecili w takiej sytuacji? jesli chodzi o koszty wydasz podobą kwotę jak na to inne paliwo wcześniej wydawałeś pieców gazowych nie ma. są kotły. wszystkie są w zasadzie podobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kpc21 02.05.2021 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2021 Pytanie, czy nie lepiej dać w obu domach osobnych kotłów – wtedy nie będzie strat ciepła na połączeniu ciepłowniczym przez grunt między budynkami. Choć koszt inwestycyjny wyjdzie wyższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 02.05.2021 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2021 Pytanie, czy nie lepiej dać w obu domach osobnych kotłów – wtedy nie będzie strat ciepła na połączeniu ciepłowniczym przez grunt między budynkami. Choć koszt inwestycyjny wyjdzie wyższy. dwie rurki dajesz w solidną otulinę i straty marginalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts