duduś 02.12.2004 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2004 Czy w tym roku można jeszcze rozpocząć ulgę remontową? Jak długo można ją kontynuować ?Słyszałam że w 2005 wszystkie ulgi mają być zniesine. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swbeata 07.12.2004 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2004 Z tego co ja się orientuję, to ulga remontowa jest w tym roku i w 2005r. również ma być. Ja w tym roku korzystam jeszcze z dużej ulgi budowlanej, a w przyszłym - odbiór budynku i korzystam z ulgi remontowej.POZDROWIENIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 07.12.2004 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2004 Czy w tym roku można jeszcze rozpocząć ulgę remontową? Jak długo można ją kontynuować ?Słyszałam że w 2005 wszystkie ulgi mają być zniesine. Nawet w przyszłym możesz ją rozpocząć ..... Pod warunkiem, że posiadasz tytuł prawny do lokalu mieszkalnego lub budynku mieszkalnego..... Odliczenia na budowę prowadzoną w systemie gospodarczym a nie zakończona odbiorem przez PINB nie wchodza w gre. Nieco inna sytuacja jest przy budowie prowadzonej przez dewelopera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miła 07.12.2004 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2004 Przepraszam ale ja też jeszcze raz zapytam. Jeżeli w zeszłym roku nic nie wydałam na remont, czy w tym roku jak dokonam zakupu materiałów budowlanych to nabędę praw do ulgi remontowej ? Z Waszych odpowiedzi zrozumiałam, że tak. Czy dobrze? Jeżeli chcę przeprowadzić mały remont/modernizację należącej do mnie części domu i mam pozwolenie na budowę na to czy mogę korzystac za ulgi budowlanej czy tylko remontowej? Dzięki z góry za sugestie pozdrawiam Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 07.12.2004 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2004 Przepraszam ale ja też jeszcze raz zapytam. Jeżeli w zeszłym roku nic nie wydałam na remont, czy w tym roku jak dokonam zakupu materiałów budowlanych to nabędę praw do ulgi remontowej ? Z Waszych odpowiedzi zrozumiałam, że tak. Czy dobrze? Oczywiście, ze tak. pierwszy wydatek mozesz poieśc nawet w dniu 31 grudnia 2005 r. Jeżeli chcę przeprowadzić mały remont/modernizację należącej do mnie części domu i mam pozwolenie na budowę na to czy mogę korzystac za ulgi budowlanej czy tylko remontowej? Dzięki z góry za sugestie pozdrawiam Ewa Troche pogmatwałaś Jeśli wykonujesz remont lokalu mieszkalnego (do którego oczywiście posiadasz tytuł prawny - to oczywiście, ze możesz skorzystać z ulgi budowlanej w częsci dotyczącej wydatków poniesionych na remont tej części lokalu. Co do ulgi budowlanej - jeśli budujesz dom (nie jest to jeszcze lokal mieszkalny) to możesz odliczyć wydatki związane z budową o ile pierwsze wydatki poniosłąś przed dniem 1 stycznia 2002 r i wydatek ten wykazłaś w załączniku PIT-D zeznania za rok 2002 w częsci D-1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 07.12.2004 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2004 My jeszcze mieszkamy w bloku .Przed sprzedażą chcemy przeprowadzić mały remont. Czy możemy ulgę remontową zacząć (zbierać faktury) w tym roku jednocześnie kontynuując ulgę budowlaną? Jak długo można kontyn. ulgę remontową rozpoczętą w tym roku? Czy ew. będzie można ulgę rem. przenieść w pozostałych latach na wybudowany dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 07.12.2004 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2004 My jeszcze mieszkamy w bloku .Przed sprzedażą chcemy przeprowadzić mały remont. Czy możemy ulgę remontową zacząć (zbierać faktury) w tym roku jednocześnie kontynuując ulgę budowlaną? Jak długo można kontyn. ulgę remontową rozpoczętą w tym roku? Czy ew. będzie można ulgę rem. przenieść w pozostałych latach na wybudowany dom? Duduś- nie jesteś nowy na tym forum ale ręce opadają gdy czytam ten post... Było kładzone "łopatologicznie" nie raz i nie dwa.... Wystarczy wejść w dział Prawo i pieniądze Ulga budowlana jest związana z konkretnym podatnikiem i konkretną inwestycją i kończy się z dniem 31.12.2004 r. Kto może z niej korzystać napisałem w poscie powyżej. Ulga remontowa nie jest związana z konkretnym lokalem lecz tylko z konkretnym podatnikiem. Kto może z niej skorzystać również napisałem w poscie powyżej. I nie możesz z niej korzystać w (jak napisałeś) kolejnych latach )liczba mnoga) lecz najwyżej do dnia 31. 12.2005 r. o czy również napisałem w poscie powyżej. Te datę także w swoim poscie wskazała -swbeata Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miła 07.12.2004 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2004 Wowka buziaki dzięki za konkretną odpowiedź . Dąbrowa Górnicza? miesiąc temu przejeżdżałam Następnym razem wproszę się na na kawę pozdrawiam udomowionego forumowicza Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts