Patrykj70 29.04.2021 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2021 Witam. Zakupiłem działkę budowlaną, która była zalesiona. W tamtym roku udało się wyciąć wszystko co na niej było, a następnie wykarczować. Działka jest już pusta z tym, że usunięcie korzeni spowodowało to, że jej poziom się obniżył. Od strony ulicy jest najniżej, a im bardziej w głąb działki tym jest wyżej. Planuję budowę domu, jeśli wszystko przebiegnie pomyślnie to początek będzie jeszcze w tym roku. Zastanawiam się co z działką? Zacząć budowę, zrobić fundamenty albo nawet SSZ i zastanawiać się co z działką? A może już teraz zacząć ją podnosić? Teren wygląda tak jak na obrazku poglądowym: Sąsiad obok najpierw wybudował dom w stanie SSO, a później nawoził działkę. Kolejne bardzo ważne pytanie: Czym nawozić? Może to być żwir/piasek (mam niedaleko działki kilka żwirowni) czy koniecznie musi to być ziemia od razu? Z góry dziękuję za wszystkie pomocne odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 29.04.2021 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2021 Najlepiej jest wybudować, a potem nawozić - tym bardziej, że nawieziony grunt jest niestabilny, nie da się go szybko i łatwo zagęścić, Zasypuje się gruntem rodzimym, oczywiście na trasach komunikacyjnych do szamba, garażu można pokusić się o kruszywo zwiększające nośność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 29.04.2021 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2021 Jak sa fundamenty -to już można nawozić bo i tak trzeba fundamenty obsypać zewnątrz i wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patrykj70 29.04.2021 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2021 Nie ma jeszcze kompletnie nic. Działka jest pusta. Wg. Dokumentów ziemia klasy VI czyli żadnej. Ok czyli najpierw zacząć budować a później nawozić - tyle już wiem. Czy mogę na spód sypać żwir albo piach, a na ostatnią warstwę nawiezc czarnej ziemii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 29.04.2021 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2021 Czy mogę na spód sypać żwir albo piach, a na ostatnią warstwę nawieźć czarnej ziemi? Po co? przecież ziemia jest tańsza niż piach i żwir? zrobisz tym samym "jezioro" pod spodem ze względu że warstwowo zmienisz strukturę gruntu nie jesteś w stanie przewidzieć jak się zachowa? Czy nie będzie gromadziła wilgoci czy np nie stanie się naturalnym drenażem obszaru powyżej i wszystko nie będzie usychać posadzone na tej rzekomo ostatniej urodzajnej warstwie. Być może z fundamentów - ławy będziesz miał trochę ziemi która pozwoli na niwelację terenu, żwirem piachem wypełnij i zagęść fundamenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patrykj70 30.04.2021 04:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2021 W moim przypadku z racji tego że żwirownie mam "pod nosem" raczej ta ziemia będzie 2-krotnie droższa. Ale no nic. Chyba nie ma wyjścia. Tym bardziej że u mnie na działce jest dosyć mokro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 03.05.2021 04:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2021 Nadal ludziska bawią się w podnoszenie poziomu działki minimum do poziomu drogi?Skąd moje pytanie? Od drogi moja działka ma 55m długości. Delikatny spadek, powiedzmy około 0,5m względem drogi w miejscu budowania domu. Droga wąska, asfaltowa 5m szerokości. Grunty to piasek wręcz żwirownia, nazwa miejscowości też od tego pochodzi. Mam sens wynoszenie poziomu 0 budynku do poziomu drogi? Osobiście nie chcę tego robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 03.05.2021 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2021 Nadal ludziska bawią się w podnoszenie poziomu działki minimum do poziomu drogi? Skąd moje pytanie? Od drogi moja działka ma 55m długości. Delikatny spadek, powiedzmy około 0,5m względem drogi w miejscu budowania domu. Droga wąska, asfaltowa 5m szerokości. Grunty to piasek wręcz żwirownia, nazwa miejscowości też od tego pochodzi. Mam sens wynoszenie poziomu 0 budynku do poziomu drogi? Osobiście nie chcę tego robić Dom powinien być tak postawiony aby możliwa woda i powodzie mu nie były groźne. Sprawa zalania działki i mozliwego podniesienia terenu teoretycznie regulują przepisy o tym, że nie wolno bez zgody zmieniać kierunku przepływu wody -tak po chłopsku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patrykj70 05.05.2021 18:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2021 U mnie wszystko legalnie. Działka była mocno zalesiona i po jej karczowaniu niestety teren się nieco obniżył. Chcę dorównać do poziomu "wyjściowego". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts