Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż Stelaża WC Geberit, a gotowa wylewka.

Firioth

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Dziś podjąłem wyzwanie montażu stelaża podtynkowego WC.

Do montażu użyłem kołów 10x50. Podczas dokręcania śrub stelaża na wylewce pojawiły się 2 pęknięcia idące od miejsca umieszczenia kołka do ściany za stelażem.

Tutaj pojawia się moje pytanie. Czy pęknięcie nie wpłynie na to, że po jakimś czasie kołki się poluzują i stelaż nie będzie stabilny? Czy da się uratować jakoś tą sytuację? Co zrobić, aby kolejnym razem uniknąć podobnej historii. (myślałem podłożyć płytę osb pod stopkę stelaża i później umieścić kołek, tak aby nie siedział aż tak głęboko we wylewce)

Bardzo proszę o porady.

PS: Dla wszystkich, którzy zapytają czemu nie zamontowałem stelaża przed wylewkami. Pod wylewkę położyłem 20 cm styropianu, natomiast stelaż pozwalał mi na regulację +/- 20 cm i później stelaż byłby zbyt nisko osadzony.

Napiszę Ci tak.

Popełniłeś jeden podstawowy błąd - zastosowałeś kołki rozprężne które to mają większą siłę niż wytrzymałość twojej posadzki.

Jeśli już coś takiego robisz montuje się to w warstwie wylewki jednak na kotwę chemiczną!

Jeśli jednak masz np. ogrzewanie podłogowe, lub montaż do posadzki jest niemożliwy stosuje się podparcie na większej powierzchni natomiast montaż tylko i wyłącznie do ściany.

Możesz powtórzyć montaż na kotwę - najbardziej niebezpieczne jest pękanie na zasadzie "szyby" czyli jest rysa i podczas obciążania posadzki pęka dalej. Gdy jest już okładzina ceramiczna wtedy jest kiepsko.

Można odkręcić wkręt wyjąć kołek plastikowy - wpuścić żywicę zatopić pręt gwintowany o odpowiedniej długości, odczekać aż zwiąże ok 15 min , dokręcić i ustawić po osiągnięciu pełnej wytrzymałości dokręcić na stałe. Żywica jest w pewnym sensie elastyczna - zakończy otwór i zarazem rysę pęknięcia. Z dużym prawdopodobieństwem pękać nie będzie - jeśli jeszcze coś chcesz poprawić po demontażu możesz naciąć szlifierką i tarczą do ceramiki betonu rowek wzdłuż pęknięcia na głębokość 3-4 cm i tam wcisnąć również kotwę chemiczną (z tuby) wygładzić powierzchnię - skleisz tym samym pękniętą posadzkę.

• Like 1

Witam serdecznie.

Dziś podjąłem wyzwanie montażu stelaża podtynkowego WC.

Do montażu użyłem kołów 10x50. Podczas dokręcania śrub stelaża na wylewce pojawiły się 2 pęknięcia idące od miejsca umieszczenia kołka do ściany za stelażem.

Tutaj pojawia się moje pytanie. Czy pęknięcie nie wpłynie na to, że po jakimś czasie kołki się poluzują i stelaż nie będzie stabilny? Czy da się uratować jakoś tą sytuację? Co zrobić, aby kolejnym razem uniknąć podobnej historii. (myślałem podłożyć płytę osb pod stopkę stelaża i później umieścić kołek, tak aby nie siedział aż tak głęboko we wylewce)

Bardzo proszę o porady.

PS: Dla wszystkich, którzy zapytają czemu nie zamontowałem stelaża przed wylewkami. Pod wylewkę położyłem 20 cm styropianu, natomiast stelaż pozwalał mi na regulację +/- 20 cm i później stelaż byłby zbyt nisko osadzony.

Jeżeli kupiłeś stelaż wc do zabudowy lekkiej , to montuj go w profilach do GK . Zacznij od zamocowania profili do ściany i podłogi . Robi się z nich ramę . Wstawiasz w nią stelaż wc . Unikniesz wtedy problemów z wylewką .