Firioth 30.04.2021 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2021 Witam serdecznie.Dziś podjąłem wyzwanie montażu stelaża podtynkowego WC.Do montażu użyłem kołów 10x50. Podczas dokręcania śrub stelaża na wylewce pojawiły się 2 pęknięcia idące od miejsca umieszczenia kołka do ściany za stelażem. Tutaj pojawia się moje pytanie. Czy pęknięcie nie wpłynie na to, że po jakimś czasie kołki się poluzują i stelaż nie będzie stabilny? Czy da się uratować jakoś tą sytuację? Co zrobić, aby kolejnym razem uniknąć podobnej historii. (myślałem podłożyć płytę osb pod stopkę stelaża i później umieścić kołek, tak aby nie siedział aż tak głęboko we wylewce) Bardzo proszę o porady. PS: Dla wszystkich, którzy zapytają czemu nie zamontowałem stelaża przed wylewkami. Pod wylewkę położyłem 20 cm styropianu, natomiast stelaż pozwalał mi na regulację +/- 20 cm i później stelaż byłby zbyt nisko osadzony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.04.2021 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2021 Napiszę Ci tak.Popełniłeś jeden podstawowy błąd - zastosowałeś kołki rozprężne które to mają większą siłę niż wytrzymałość twojej posadzki.Jeśli już coś takiego robisz montuje się to w warstwie wylewki jednak na kotwę chemiczną!Jeśli jednak masz np. ogrzewanie podłogowe, lub montaż do posadzki jest niemożliwy stosuje się podparcie na większej powierzchni natomiast montaż tylko i wyłącznie do ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Firioth 30.04.2021 12:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2021 Dziękuje Ci za odpowiedź. Prosiłbym jeszcze o poradę czy da się odratować sytuacje, oraz czy to nie będzie przeszkadzać w dalszym użytkowaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.04.2021 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2021 Możesz powtórzyć montaż na kotwę - najbardziej niebezpieczne jest pękanie na zasadzie "szyby" czyli jest rysa i podczas obciążania posadzki pęka dalej. Gdy jest już okładzina ceramiczna wtedy jest kiepsko.Można odkręcić wkręt wyjąć kołek plastikowy - wpuścić żywicę zatopić pręt gwintowany o odpowiedniej długości, odczekać aż zwiąże ok 15 min , dokręcić i ustawić po osiągnięciu pełnej wytrzymałości dokręcić na stałe. Żywica jest w pewnym sensie elastyczna - zakończy otwór i zarazem rysę pęknięcia. Z dużym prawdopodobieństwem pękać nie będzie - jeśli jeszcze coś chcesz poprawić po demontażu możesz naciąć szlifierką i tarczą do ceramiki betonu rowek wzdłuż pęknięcia na głębokość 3-4 cm i tam wcisnąć również kotwę chemiczną (z tuby) wygładzić powierzchnię - skleisz tym samym pękniętą posadzkę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Firioth 30.04.2021 13:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2021 Dziękuje serdecznie za pomoc. Fachowiec to jednak fachowiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 30.04.2021 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2021 Witam serdecznie. Dziś podjąłem wyzwanie montażu stelaża podtynkowego WC. Do montażu użyłem kołów 10x50. Podczas dokręcania śrub stelaża na wylewce pojawiły się 2 pęknięcia idące od miejsca umieszczenia kołka do ściany za stelażem. Tutaj pojawia się moje pytanie. Czy pęknięcie nie wpłynie na to, że po jakimś czasie kołki się poluzują i stelaż nie będzie stabilny? Czy da się uratować jakoś tą sytuację? Co zrobić, aby kolejnym razem uniknąć podobnej historii. (myślałem podłożyć płytę osb pod stopkę stelaża i później umieścić kołek, tak aby nie siedział aż tak głęboko we wylewce) Bardzo proszę o porady. PS: Dla wszystkich, którzy zapytają czemu nie zamontowałem stelaża przed wylewkami. Pod wylewkę położyłem 20 cm styropianu, natomiast stelaż pozwalał mi na regulację +/- 20 cm i później stelaż byłby zbyt nisko osadzony. Jeżeli kupiłeś stelaż wc do zabudowy lekkiej , to montuj go w profilach do GK . Zacznij od zamocowania profili do ściany i podłogi . Robi się z nich ramę . Wstawiasz w nią stelaż wc . Unikniesz wtedy problemów z wylewką . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Firioth 30.04.2021 17:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2021 Akurat poprowadziłem profile zaraz obok stelaża i mam zamiar wzmocnić wszystko poprzez dodatkowe przymocowanie właśnie do zabudowy Ale oczywiście dziękuje za dobry pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts