I.W. 03.12.2004 04:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2004 Czy ktos z forumowiczów może podzielic sie wiedza nt planów zagospodarowania przestrzennego, które maja obowiązywac od przyszłego roku? Czy oznacza to że każda gmina będzie miała taki plan? O co w tym chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 03.12.2004 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2004 kazda gmina powinna miec - problem w tym wlasnie ze nie ma i nie wszystkie je zrobią. w planie zagospodarowania przestrzennego dla Ciebie są wazne informacje na temat co i gdzie mozesz wybudowac. W przypadku braku planu wystepujesz o Warunki Zabudowy, których mozesz... nie dostac, bo sąsiednie dzialki są puste (zasada dobrego sąsiedztwa) Jesli nie ma planu, a jest opracowywany - nie wydzadzą Ci takze Warunkow Zabudowy.Wiec czym predzej będą te plany tym lepiej.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 07.12.2004 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2004 Jesli nie ma planu, a jest opracowywany - nie wydzadzą Ci takze Warunkow Zabudowy. A mi wydali Jest studium do planu w ktorym moja dzialka jest terenem rolnym -a dostalam WZIZT - z pozwoleniem na budynek mieszkalny - korzystajac z dobrego sasiedztwa. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 07.12.2004 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2004 wałkuje się nowa zmiana ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym. Rozważają tzw. plany ogólne - coś w rodzaju tzw. land use plan i szczegółowe plany zabudowy. Jak będzie, jeden Myślący Ustawodawca wie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aib Marianna 07.12.2004 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2004 Czy ktos z forumowiczów może podzielic sie wiedza nt planów zagospodarowania przestrzennego, które maja obowiązywac od przyszłego roku? Czy oznacza to że każda gmina będzie miała taki plan? O co w tym chodzi Każda gmina powinna mieć miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego, który określa co i jak w określonym miejscu można lub nie wolno budować. Niestety, zgodnie z nową ustawą "o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym", od 1-go stycznia 2004r. w 80% gmin stare plany przestały obowiązywać. Nowe, w wielu gminach są w przygotowaniu, ale to długa i kosztowna procedura. Wg aktualnej ustawy "o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym" gminy mogą wydać warunki zabudowy (przy braku planów), po dokonaniu odpowiedniej analizy urbanistycznej. rząd i sejm zapowiadają zmiany ustaw urbanistycznych. Zanim jednak zostaną uchwalone i wejdą w życie - upłynie sporo czasu (i wypłynie mnóstwo pieniędzy). Jeżeli szczęśliwie w gminie jest ważny PLAN - jego zapisy określają jak i czy w ogóle można się budować w określonym miejscu, Nie trzeba wówczas występować o ustalenie warunków zabudowy, lecz, stosując się do ustaleń planu, przedstawić odpowiedni projekt budowlany w Starostwie i budować. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mecia 27.01.2010 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Nie chcę zakładać nowego tematu, więc podepnę się pod ten. W zeszłym roku zakupiłam działkę, ma plan zagospodarowania i wtedy sprawdzałam co mogę budować, czy to możliwe, żeby od zeszłego roku plan się zmienił? Na podstawie tamtych wytycznych wybrałam projekt w którym kąt nachylenia dachu jest 42 st., natomiast wczoraj otrzymałam wypis z planu, i dach ma być od 20 do 40 st. Kąt nachylenia mogę zmienić, ale co by się stało gdybym nieco przekroczyła tą normę? A może da się to jakoś inaczej obejść? Bardzo zależy mi, żeby nie zmieniać projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts