Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak to jest z tymi planami zagospodarowania

I.W.

Recommended Posts

kazda gmina powinna miec - problem w tym wlasnie ze nie ma i nie wszystkie je zrobią.

w planie zagospodarowania przestrzennego dla Ciebie są wazne informacje na temat co i gdzie mozesz wybudowac. W przypadku braku planu wystepujesz o Warunki Zabudowy, których mozesz... nie dostac, bo sąsiednie dzialki są puste (zasada dobrego sąsiedztwa)

Jesli nie ma planu, a jest opracowywany - nie wydzadzą Ci takze Warunkow Zabudowy.

Wiec czym predzej będą te plany tym lepiej.

pozdrawiam

Czy ktos z forumowiczów może podzielic sie wiedza nt planów zagospodarowania przestrzennego, które maja obowiązywac od przyszłego roku? Czy oznacza to że każda gmina będzie miała taki plan? O co w tym chodzi :o

:o Każda gmina powinna mieć miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego, który określa co i jak w określonym miejscu można lub nie wolno budować. :o Niestety, zgodnie z nową ustawą "o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym", od 1-go stycznia 2004r. w 80% gmin stare plany przestały obowiązywać. Nowe, w wielu gminach są w przygotowaniu, ale to długa i kosztowna procedura. :o Wg aktualnej ustawy "o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym" gminy mogą wydać warunki zabudowy (przy braku planów), po dokonaniu odpowiedniej analizy urbanistycznej. :o rząd i sejm zapowiadają zmiany ustaw urbanistycznych. Zanim jednak zostaną uchwalone i wejdą w życie - upłynie sporo czasu (i wypłynie mnóstwo pieniędzy). :o

:o Jeżeli szczęśliwie w gminie jest ważny PLAN - jego zapisy określają jak i czy w ogóle można się budować w określonym miejscu, :o Nie trzeba wówczas występować o ustalenie warunków zabudowy, lecz, stosując się do ustaleń planu, przedstawić odpowiedni projekt budowlany w Starostwie i budować. :o :o pozdrawiam :)

• 5 years później...

Nie chcę zakładać nowego tematu, więc podepnę się pod ten.

W zeszłym roku zakupiłam działkę, ma plan zagospodarowania i wtedy sprawdzałam co mogę budować, czy to możliwe, żeby od zeszłego roku plan się zmienił?

Na podstawie tamtych wytycznych wybrałam projekt w którym kąt nachylenia dachu jest 42 st., natomiast wczoraj otrzymałam wypis z planu, i dach ma być od 20 do 40 st.

Kąt nachylenia mogę zmienić, ale co by się stało gdybym nieco przekroczyła tą normę? A może da się to jakoś inaczej obejść? Bardzo zależy mi, żeby nie zmieniać projektu.