Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Defro. Problemy z temperatura

Recommended Posts

Witam. Od 5 dni użytkuje kocioł Defro komfort eko lux 15 kw na ekogroszek. Problem mam taki iz mam temperature zadana na piecu 65 i przy włączonej ochronie powrotu ta temperatura skacze od 40 do 80 i często włącza się nadzór, a temperatura powrotu tez nie jest stała bo jest od 38 do nawet 67, a temperatura zaworu jest zadana 45 a tez się waha pomiędzy 30 a 70.Gdy wyłączę ochronę powrotu temperatura na kotle już niema aż takich wahań bo kocioł ma od 52 do 65 co i tak mnie nie zadowala bo mam ustawione ze ma być +-5. W tym ze temperatura powrotu i temperatura zaworu bieżąca tez skacze. Używam zaworu 4D. Używam jednej pompy do CO a drugiej do bojlera. Czytałem dużo ze powinienem założyć trzecią pompę na powrocie przy piecu. Dodam jeszcze ze w jednym pokoku grzejnik jest dość gorący a w innych ledwo ciepły. Liczę na Wasze doświadczenie i pomoc. Ja po 5 dniach mam już dość. Gdy temperatura pieca pierwszy raz skoczyła na moich oczach do 82 stopni zadzwoniłem do montera który to robił i odpowiedz była "tak ma być".

Używam zaworu 4D

Gdy wyłączę ochronę powrotu

Brak siłownika na zaworze 4D. Prawidłową ochronę powrotu zapewnia nam zawór 4D z siłownikiem lub pompa kotłowa z zaworem antykondensacyjnym. Wszystko inne to szkoda dla kotła i kieszeni. Najlepszym rozwiązaniem byłyby głowice termostatyczne na grzejnikach i ciągła praca pompy CO.

PS.

Włącz pompę CWU na stałe - będzie podgrzewać powrót oraz ustaw start pomp powyżej 52'C z krótką histerezą..

Edytowane przez DUNIA.MD

Brak siłownika na zaworze 4D. Prawidłową ochronę powrotu zapewnia nam zawór 4D z siłownikiem lub pompa kotłowa z zaworem antykondensacyjnym. Wszystko inne to szkoda dla kotła i kieszeni. Najlepszym rozwiązaniem byłyby głowice termostatyczne na grzejnikach i ciągła praca pompy CO.

PS.

Włącz pompę CWU na stałe - będzie podgrzewać powrót oraz ustaw start pomp powyżej 52'C z krótką histerezą..

Zawor 4d jest z siłownikiem.

Nie widzimy fizycznie jak to jest zrobione (może źle zamontowane - odwrotnie).

Jeśli jest siłownik odpowiednio ustawiony z aktywną ochroną powrotu nie powinno być takich różnic.

PS.

Czy na układzie jest jakiś panel pokojowy (sterujący)?.

Tak. Mam panel sterujacy bezprzewodowy. Ustawiona w nim temperatura w dzien 22 a w nicy 20.Dodam tylko ze układ w piwnicy jest zrobiony z miedzi fi 28.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

Sytuacja wygląda tak że: uruchomiłem pompę CWU ustawiłem temperaturę na bojlerze 58 stopni i pompa dogrzewała mi powrót. Powrót miał 61 stopni. Gdy pompa CWU się wyłączyła zawór otworzył się na 100% i urosła mi temperatura zaworu bieżąca do 62 (zadaną mam 45) temperatura powrotu spadła do 38(!!) i temperatura kotła z 63 spadła do 50. Robiłem to z włączoną funkcją ochrony powrotu. Dużo czytałem bo już 3 dni z piwnicy nie wychodzę ze warto zamontować pompę na powrocie zaraz za piecem.

Edytowane przez Terkus91