Matross 02.05.2021 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2021 Witam, budowę domu rozpocząłem od wykonania opinii geotechnicznej, która wykazała proste warunki gruntowe chociaż budynek posadowiony będzie na glinach. Fundamenty budynku (ławy i ściany monolityczne) będą w warstwie glin piaszczystych plastycznych. Po wykonaniu wykopu nie zaobserwowałem sączeń w glinie - było sucho. Dodatkowo kierownik budowy nakazał zasypać dół wykopu niewielką ilością piasku. Piasek został delikatnie zagęszczony pod chudziakiem (w opinii geologicznej nic nie było o zagęszczaniu). Następnie przystąpiono do wykonania szalunku i wylany został chudziak B-10 przywieziony z betoniarni (piątek po południu). Następnego dnia wieczorem chudziak był już twardy. Niestety w niedzielę rano zaczęła się ulewa. Deszcz padał przez cały dzień bez przerwy i zalał wykop tak jak na załączonych zdjęciach. Proszę o poradę co w takiej sytuacji zrobić, żeby budynek w przyszłości nierówno nie osiadał. Czy wypompowanie wody wystarczy. Jestem już umówiony z kier bud. i geologiem wykonującym badanie. Jeżeli będzie potrzeba, to jestem w stanie zerwać cały chudziak / szalunki i wykonać wszystko raz jeszcze po wcześniejszym osuszeniu / pogłębieniu wykopu. Proszę o porady co w takiej sytuacji zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 03.05.2021 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2021 Poczekać aż wyschnie albo odpompować trochę wody dla przyspieszenia, sprzątnąć i robić dalej.Po to jest m.n. chudziak abyś teraz miotełką zamiótł i miał czysto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 03.05.2021 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2021 Pisząc że wykop został zalany przez ulewę całodniową spodziewałem się innych zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matross 03.05.2021 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2021 Poczekać aż wyschnie albo odpompować trochę wody dla przyspieszenia, sprzątnąć i robić dalej. Po to jest m.n. chudziak abyś teraz miotełką zamiótł i miał czysto. Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matross 03.05.2021 11:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2021 Pisząc że wykop został zalany przez ulewę całodniową spodziewałem się innych zdjęć Innych zdjęć, tzn. jakich? W tym przypadku dokładnie tak jest, niestety. Mam dylemat, czy glina pod chudziakiem nie uplastyczni się. Co Pan o tym sądzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 03.05.2021 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2021 Nie widziałeś zalanych wykopów. Rozumiem że się martwisz ale najlepiej odwołaj geologa bo normalnie przy takim "zalaniu" To robi się dalej, tak jak pisze Tolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matross 03.05.2021 15:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2021 Dziękuję za odpowiedź. To prawda- nie mam doświadczenia z zalanymi wykopami. W takim razie wypompujemy wodę i działamy dalej. Jeszcze raz dzięki za porady! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts