Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chudziak pod fundamenty zalany wodą deszczową

Matross

Recommended Posts

Witam,

budowę domu rozpocząłem od wykonania opinii geotechnicznej, która wykazała proste warunki gruntowe chociaż budynek posadowiony będzie na glinach. Fundamenty budynku (ławy i ściany monolityczne) będą w warstwie glin piaszczystych plastycznych.

Po wykonaniu wykopu nie zaobserwowałem sączeń w glinie - było sucho. Dodatkowo kierownik budowy nakazał zasypać dół wykopu niewielką ilością piasku. Piasek został delikatnie zagęszczony pod chudziakiem (w opinii geologicznej nic nie było o zagęszczaniu). Następnie przystąpiono do wykonania szalunku i wylany został chudziak B-10 przywieziony z betoniarni (piątek po południu). Następnego dnia wieczorem chudziak był już twardy. Niestety w niedzielę rano zaczęła się ulewa. Deszcz padał przez cały dzień bez przerwy i zalał wykop tak jak na załączonych zdjęciach.

Proszę o poradę co w takiej sytuacji zrobić, żeby budynek w przyszłości nierówno nie osiadał. Czy wypompowanie wody wystarczy. Jestem już umówiony z kier bud. i geologiem wykonującym badanie. Jeżeli będzie potrzeba, to jestem w stanie zerwać cały chudziak / szalunki i wykonać wszystko raz jeszcze po wcześniejszym osuszeniu / pogłębieniu wykopu. Proszę o porady co w takiej sytuacji zrobić.

IMG_4240.jpg

IMG_4235.jpg